today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Μυστική Ρωσική μονάδα για την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης αποκαλύπτουν οι NYT

Στο συμπέρασμα ότι εντός των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας λειτουργεί εδώ και περίπου μια δεκαετία μονάδα-ελίτ, η μονάδα 29155, με έργο την εκτέλεση μια συντονισμένης και διαρκούς εκστρατείας αποσταθεροποίησης της Ευρώπης, καταλήγουν Δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας σύμφωνα με ρεπορταζ των NYT.

Σύμφωνα με το εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας, μερικές από τις επιχειρήσεις που έχει αναλάβει η μονάδα είναι αρχικά μια εκστρατεία αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας, στη συνέχεια η δηλητηρίαση ενός εμπόρου όπλων στη Βουλγαρία, ένα πραξικόπημα που απετράπη στο Μαυροβούνιο και μια απόπειρα δολοφονίας ενός πρώην Ρώσου κατάσκοπου στη Βρετανία.

Οι στόχοι της Μονάδας υπογραμμίζουν το βαθμό στον οποίο ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin μάχεται ενεργά τη Δύση, με το είδος του αποκαλούμενου υβριδικού πολέμου του, ένα μείγμα προπαγάνδας, επιθέσεων χάκερς και παραπληροφόρησης, αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Νομίζω ότι είχαμε ξεχάσει πόσο οργανικά αδίστακτοι μπορούν να είναι οι Ρώσοι», δηλώνει Αμερικανός απόστρατος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών και πρώην Στρατιωτικός Ακόλουθος στην Αμερικανική Πρεσβεία στη Μόσχα, επισημαίνοντας ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη της Μονάδας.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι, από την πλευρά της Ρωσίας, ο Εκπρόσωπος του Προέδρου Putin, Dmitri S. Peskov, με γραπτό μήνυμά του, παρέπεμψε τα ερωτήματα στο Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, το οποίο δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για σχολιασμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ