today-is-a-good-day
14.4 C
Athens

L’Opinion: Η Ελλάδα διευρύνει τον κύκλο των δανειοληπτών με αρνητικά επιτόκια

Με εκτενές ρεπορτάζ αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα L’Opinion στη δυνατότητα της Ελλάδας να δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο για πρώτη φορά στην ιστορία της γράφοντας πως πρόκειται για μια μεγάλη πρεμιέρα καθώς την Τετάρτη οι επενδυτές πλήρωσαν για να δανείσουν χρήματα στην Αθήνα.

«Ενημερώθηκα πριν από λίγα λεπτά ότι η Ελλάδα δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο για πρώτη φορά στην ιστορία της», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης χθες στο Κοινοβούλιο. Την Τετάρτη, η Αθήνα δανείστηκε με – 0,02% επί των τρίμηνων ομολόγων, σημάδι ότι σπεύδουν να την δανείσουν. Πρόκειται για μια απίστευτη οικονομική εκδίκηση για μια χώρα που υπέστη τρία διαδοχικά σχέδια διάσωσης, από τα οποία εξήλθε τον Αύγουστο του 2018.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται πως στο αποκορύφωμα της κρίσης, το δεκαετές ομόλογό της διαπραγματευόταν στο 40%, κάτι το απίστευτο και θεωρητικά καθώς κανένας επενδυτής δεν τολμούσε τότε να ποντάρει στη γρήγορη ανάκαμψη του αδύνατου κρίκου της ευρωζώνης. Ωστόσο, την Τρίτη, η Ελλάδα άντλησε εύκολα πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ για την ίδια περίοδο, καταβάλλοντας μια μικρή απόδοση μόλις 1,5%.

Η χώρα υπόσχεται οικονομική ανάπτυξη 2,8% το επόμενο έτος, η οποία φαίνεται πολύ αισιόδοξη σε ένα περιβάλλον έντονης επιβράδυνσης της παγκόσμιας δραστηριότητας. Εκείνοι που την δανείζουν σήμερα δεν το πιστεύουν καθόλου, αναφέρει η L’Opinion.

“Απλώς σημειώνουν ότι, τώρα, καλά εδραιωμένη στη ζώνη του ευρώ, η Ελλάδα πληρώνει τους δανειστές της πολύ καλύτερα από άλλα μέλη του ενιαίου νομίσματος”, αναφέρει το άρθρο.

Η Γαλλία και η Βόρεια Ευρώπη δανείζονται για 10 χρόνια με αρνητικά επιτόκια, η Ιταλία προσφέρει απόδοση μόλις 0,9%. Αυτό ισχύει ακόμη λιγότερο για την Ισπανία (0,15%) και ακόμη για την Πορτογαλία (0,13%). Και η τάση μπορεί να μην βελτιωθεί τους επόμενους μήνες, δεδομένης της νομισματικής πολιτικής που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε αυτό το θλιβερό περιβάλλον με μηδενικά επιτόκια, η αναζήτηση ενός μικρού “πριμ” προκαλεί κάποια αγωνία: αν και το ελληνικό χρέος προσελκύει τους κυνηγούς των αποδόσεων, εξακολουθεί να βρίσκεται στην βαθμίδα αξιολόγησης  “junk bond” , δηλαδή, θεωρητικά παρουσιάζει σημαντικό κίνδυνο αθέτησης πληρωμών, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ