today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Ιράκ: Νέα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να απαντήσει στα αιτήματα των διαδηλωτών

Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε χθες Τρίτη νέο πακέτο κοινωνικών μεταρρυθμίσεων σε μια προσπάθεια να απαντήσει στα αιτήματα των αντικυβερνητικών διαδηλωτών που πραγματοποιούν κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα εδώ και οκτώ ημέρες, με 110 ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί και 6.000 να έχουν τραυματιστεί.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και της πολιτικής τάξης τις οποίες θεωρούν διεφθαρμένες.

Το σχέδιο 13 σημείων που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός Άντελ Άμπντουλ Μάχντι επικεντρώνεται σε επιδόματα και κατοικίες για τους πιο φτωχούς, καθώς και σε πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης για τους νέους άνεργους.

Έπειτα από σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός ανήρτησε τις μεταρρυθμίσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αν και στο μεγαλύτερο μέρος του Ιράκ δεν υπάρχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Οι διαδηλώσεις επαναλήφθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ στη συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, με τουλάχιστον ένα μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας να σκοτώνεται, αν και συνολικά η κατάσταση στο Ιράκ είναι πιο ήρεμη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι ένα μέλος της δύναμης του υπουργείου Εσωτερικών σκοτώθηκε και τέσσερα ακόμη τραυματίστηκαν όταν δέχθηκαν πυρά από άγνωστους δράστες στη Σαντρ Σίτι.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ άρχισαν να συλλαμβάνουν διαδηλωτές μόλις έπεσε η νύκτα χθες σε ανατολικές και βορειοδυτικές συνοικίες της Βαγδάτης, δήλωσαν πηγές της αστυνομίας.

Η αστυνομία κρατούσε πρόσφατες φωτογραφίες των διαδηλωτών προκειμένου να τους εντοπίσει και να τους συλλάβει. Εξάλλου η ανώτερη επιτροπή του Ιράκ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε ότι περίπου 500 άνθρωποι έχουν αφεθεί ελεύθεροι από τους 800 που συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μάχντι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο καταδίκασε τη βία και κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να λάβει μέτρα για να απαντήσει στα αιτήματα των διαδηλωτών, ανακοίνωσε αργά χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ