today-is-a-good-day
17.7 C
Athens

Η πολιτική απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα

Σε πολιτική απομόνωση οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με την ακραία ρητορική και αντιπολιτευτική τακτική του καθώς τρεις μήνες μετα τις εκλογές εξακολουθεί να υποπίπτει σε …ανεξήγητα λάθη, όπως έκανε καθ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Του Κώστα Πασίση

Οι κινήσεις του στο μεταναστευτικό, στη ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, στη Novartis και στη Συνταγματική Αναθεώρηση αφήνουν έκθετο τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται να είναι πιο κοντά στις θέσεις της κυβέρνησης, κρατώντας τις διαφωνίες και τις επιφυλάξεις τους.

Η εκτίμηση αυτή ανήκει στο επιτελείο του Μαξίμου που ευθύς εξαρχής ξεκαθάρισε ότι δεν ήλθε στην εξουσία με ρεβανσιστικές διαθέσεις, δεν παρέλαβε «καμένη γη» και επιζητεί μια στοιχειώδη  συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα μείζονα θέματα της χώρας. Προς έκπληξη όλων, όμως, ο Τσίπρας έμεινε πιστός στη δημαγωγία στο λαϊκισμό  και τις επικοινωνιακές επιθέσεις, χωρίς ουσία και αντίκρισμα.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε, για την ερχόμενη Παρασκευή, τους αρχηγούς των κομμάτων στο γραφείο του για να βρουν ένα κοινό βηματισμό στο διαχρονικό αίτημα της ομογένειας να έχουν δικαίωμα ψήφου στο τόπο κατοικίας τους, υπο την προϋπόθεση ότι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και διαθέτουν ΑΦΜ.

Η κυβέρνηση παρουσίασε τις θέσεις της, σε μεγάλο βαθμό αυτονόητες και ζήτησε να διαμορφώσουν από κοινού ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να υπερψηφιστεί από τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

Την  εν λόγω  κυβερνητική πρωτοβουλία είδαν με θετικό μάτι τα περισσότερα κόμματα. Ακόμη και το ΚΚΕ που παραδοσιακά είναι επιφυλακτικό σε τέτοιου τύπου κινήσεις, ανέφερε μεταξύ άλλων  σε ανακοίνωση του «Ασφαλώς και πρέπει να διευκολυνθούν οι Έλληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν, και αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει με ορισμένες σχετικές προβλέψεις».

Η μόνη εκκωφαντική παραφωνία είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος προβληματίστηκε ακόμη και αν θα πρέπει να παραστεί στη συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής.

Ίδια στάση και  επικίνδυνη ακραία ρητορική χρησιμοποίησε στο μεταναστευτικό, ένα αμιγώς εθνικό πρόβλημα που όλα τα κόμματα θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια ενιαία γραμμή αντιμετώπισης.

Η Κουμουνδούρου, στην προσπάθεια της να προσπορίσει μικροκομματικά οφέλη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για άσκηση ακροδεξιάς πολιτικής, ταυτίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τους Σαλβίνι και Ορμπάν!

Αντίθετα τα άλλα κόμματα άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση, κρατώντας όμως σαφώς χαμηλότερους τόνους, αντιλαμβανόμενα ότι οι τοπικές κοινωνίες που πλήττονται από τις ανεξέλεγκτες ορδές των μεταναστών, ελάχιστα ενδιαφέρονται για τις κομματικές αντιπαραθέσεις.

Απέναντι σε όλους ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΖΑ είναι και στο θέμα της Novartis, αναφορικά με την παραπομπή Παπαγγελόπουλου σε Προανακριτική Επιτροπή. (το μοναδικό κόμμα που είπε όχι στη Προανακριτική Επιτροπή).

Ο πρώην Πρωθυπουργός, προεκλογικά άνοιξε ένα υπαρκτό σκάνδαλο στο χώρο του φαρμάκου, επιχειρώντας να σπιλώσει  δέκα πολιτικά πρόσωπα, χωρίς να έχει την παραμικρή σοβαρή απόδειξη.

Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει μια επιχείρηση, με μοναδικό σύμμαχο, μόνο ένα «σκοτεινό» παραδικαστικό κύκλωμα.

Μια πρωτοβουλία, που εξελίχθηκε  σε πολιτικό «μπούμερανγκ» σε μια περίοδο που υποτίθεται σχεδίαζε να ηγεμονεύσει στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Μόνος και …έρημος βαδίζει και στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης καθως η …σκυτάλη έχει περάσει στην κυβέρνηση η οποία επιζητεί την πολιτική συνεννόηση στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως στο ΚΙΝΑΛ για την κατάργηση της απλής αναλογικής.

Παραμονές της συνάντησης Μητσοτάκη-Τσίπρα, το Μαξίμου το μοναδικό ερώτημα που θέτει είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να ακολουθεί τη μοναχική του πορεία, ευρισκόμενος απέναντι απ όλα τα κόμματα και λέγοντας συνεχώς όχι σε όλα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ