Υποδείξεις από τους Γερμανούς: στείλτε πίσω στην Τουρκία περισσότερους Σύριους!

292

Δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων, επικαλείται τον εκπρόσωπο της Άγκελα Μέρκελ και αναφέρει: Λόγω των καταστροφικών συνθηκών στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιμένει σε περισσότερες και ταχύτερες επιστροφές από εκεί στην Τουρκία. Αυτό αποτελεί μέρος της λύσης, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert τη Δευτέρα στο Βερολίνο. Η προσφυγική οργάνωση Pro Asyl ζήτησε εν τω μεταξύ την άμεση εκκένωση των προσφύγων από τα νησιά, λέγοντας ότι άλλα κράτη της ΕΕ, και ιδιαίτερα η Γερμανία, οφείλουν να τους δεχτούν.

Στο νησί Μόρια μία γυναίκα και ένα παιδί έχασαν τη ζωή τους σε δύο φωτιές που ξέσπασαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας και σε γειτονικό καταυλισμό σκηνών. Κατόπιν, ξέσπασαν ταραχές στο υπερκορεσμένο κέντρο υποδοχής. «Πρόκειται για μια τραγωδία που και μας, μας συγκλονίζει», ανέφερε ο Seibert αναφορικά με τους θανάτους. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Pro Asyl, Günter Burkhardt, δήλωσε: «Όποιος εκθέτει χιλιάδες ανθρώπους σε μια αδιέξοδη κατάσταση, είναι συνυπεύθυνος για την κλιμάκωση της κατάστασης».

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στις αρχές του 2016 προβλέπει ότι η Ελλάδα μπορεί να στείλει πίσω Σύριους πρόσφυγες, που πέρασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Η Τουρκία λαμβάνει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ για να φροντίσει αυτούς τους ανθρώπους. «Αυτή η υποστήριξη παρέχεται», αναφέρει ο Seibert. «Υπάρχουν συνεχώς αφορμές για να ξανασκεφτούμε κατά πόσο θα έπρεπε να καταβάλλονται οι πληρωμές ίσως και ακόμη γρηγορότερα». Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ασκεί κριτική, λέγοντας ότι οι ευρωπαϊκές υποσχέσεις για βοήθεια δεν έχουν τηρηθεί πλήρως.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προβλέπει επίσης ότι σε αντάλλαγμα για τις επιστροφές στην Τουρκία η ΕΕ οφείλει να δεχτεί άλλους Σύριους πρόσφυγες. Μέσα σε τρεισήμισι χρόνια όμως, έχουν επιστραφεί μόλις 2200 άτομα στην Τουρκία, μέρος δε εξ αυτών στο πλαίσιο μιας παράλληλης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εκπρόσωπος των Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι η Γερμανία επιθυμεί να παράσχει «διοικητική βοήθεια» στην Ελλάδα. Ο Υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer (CSU) θα επισκεφθεί στο τέλος της εβδομάδας την Τουρκία και την Ελλάδα.