today-is-a-good-day
19 C
Athens

“Δεν υπήρξε η παραμικρή πίεση στην Ουκρανία”, απαντά εκνευρισμένος ο Ν.Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα ότι δεν άσκησε “την παραμικρή πίεση” στην Ουκρανία, μετά τη δημοσιοποίηση της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Δεν υπήρξε η παραμικρή πίεση”, είπε ο Τραμπ, πολύ εκνευρισμένος, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τη Νέα Υόρκη. “Είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών στην αμερικανική ιστορία (…) Είναι ντροπή”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, τα μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν αυτόν τον διάλογο με τον Ζελένσκι σαν “μια συνομιλία βγαλμένη απευθείας από την κόλαση” ενώ το απομαγνητοφωνημένο κείμενο δείχνει, όπως υποστηρίζει, ότι ήταν “μια ανώδυνη συνομιλία”.

“Ένα μέρος του προβλήματος συνδέεται με τα Fake News (…) Υπάρχουν πολλοί διεφθαρμένοι δημοσιογράφοι”, συνέχισε.

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο δείχνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Ζελένσκι να ερευνήσει την οικογένεια του Τζο Μπάιντεν, του πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμρ Ζελένσκι σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν τον Ιούλιο να ερευνήσει αν ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε διακόψει μια έρευνα για την εταιρία στην οποία εργαζόταν ο γιος του, σύμφωνα με μια περίληψη της τηλεφωνικής συνδιάλεξης που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από την κυβέρνηση Τραμπ.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι το υπό Δημοκρατική πλειοψηφία Σώμα προχωρά με μια επίσημη έρευνα για ενδεχόμενη παραπομπή και έδωσε οδηγίες σε έξι επιτροπές να συνεχίσουν την έρευνα για τις πράξεις του προέδρου.

Οι Δημοκρατικοί έχουν κατηγορήσει τον Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του το επόμενο έτος, ότι ζήτησε τη βοήθεια της Ουκρανίας προκειμένου να δυσφημίσει τον Μπάιντεν, υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, πριν από τις εκλογές του 2020.

«Γίνεται πολύς λόγος για τον γιο του Μπάιντεν, ότι ο Μπάιντεν σταμάτησε τη δίωξη και πολλοί άνθρωποι θέλουν να μάθουν γι΄αυτό, άρα ό,τι κάνετε με τον γενικό εισαγγελέα θα είναι καλό», είπε ο Τραμπ στο τηλεφώνημα, σύμφωνα με την περίληψη που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Ο Μπάιντεν κυκλοφορούσε και παινευόταν ότι σταμάτησε τη δίωξη οπότε αν μπορείτε να το κοιτάξετε… μου φαίνεται απαίσιο», είπε ο Τραμπ, σύμφωνα πάντα με το σημείωμα αυτό.

Το τηλεφώνημα έγινε αφού ο Τραμπ έδωσε εντολή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να ‘παγώσει’ σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Η έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων μπορεί να οδηγήσει σε άρθρα για την παραπομπή στο Σώμα κάτι που θα μπορούσε να καταλήξει σε δίκη στη Γερουσία για το αν θα απομακρυνθεί από τον θώκο ο Τραμπ.

Ο Τραμπ είπε στον Ζελένσκι πως ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ, ο ανώτατος αξιωματούχος επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ, θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί του ώστε να ανοίξει και πάλι την έρευνα για την ουκρανική εταιρία αερίου.

Όμως ο Τραμπ δεν ζήτησε από τον Μπαρ να έρθει σε επαφή με την Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης Κέρι Κούπεκ και ο Μπαρ δεν έχει επικοινωνήσει με την Ουκρανία για μια ενδεχόμενη έρευνα ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα. Ο Μπαρ, ο οποίος διορίστηκε από τον Τραμπ, έμαθε για πρώτη φορά για τη συνδιάλεξη πολλές εβδομάδες μετά την πραγματοποίησή της, είπε η Κούπεκ.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ από το 2009 έως το 2017 είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές. Ο Τραμπ επιδιώκει δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χορηγούν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Η βοήθεια ύψους 391,5 εκατ. δολαρίων στην παρούσα αντιπαράθεση εγκρίθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία απέναντι σε μια εξέγερση υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο Τραμπ παραδέχθηκε την Κυριακή ότι συζήτησε για τον Μπάιντεν και τον γιο του Μπάιντεν, Χάντερ, ο οποίος εργάστηκε για μια εταιρία αερίου στην Ουκρανία, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Τραμπ αρνήθηκε τη Δευτέρα ότι προσπάθησε να αναγκάσει τον Ζελένσκι σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν στις 25 Ιουλίου να ξεκινήσει έρευνα για διαφθορά για τον Μπάιντεν και τον γιο του με αντάλλαγμα τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έχει δώσει διαφορετικές εξηγήσεις για το γιατί θέλησε να παγώσει τα χρήματα προς την Ουκρανία, λέγοντας αρχικά ότι το έκανε λόγω της διαφθοράς στην Ουκρανία και στη συνέχεια λέγοντας ότι το έκανε επειδή ήθελε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, και όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες, να ηγηθούν της παροχής βοήθειας στο Κίεβο.

Η τρέχουσα αντιπαράθεση ξέσπασε όταν ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, προερχόμενος από την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, διαβίβασε μια καταγγελία σε ανωτέρους του σε σχέση με τη συνδιάλεξη του Τραμπ με τον Ζελένσκι. Αν και η ομοσπονδιακή νομοθεσία προβλέπει ότι τέτοιες καταγγελίες πρέπει να αποκαλύπτονται στο Κογκρέσο, η κυβέρνηση Τραμπ έχει αρνηθεί να το κάνει.

Η Πελόζι δήλωσε χθες οι ενέργειες του Τραμπ «συνιστούν σοβαρή παραβίαση του Συντάγματος» και κατηγόρησε την κυβέρνησή του για παραβιάσεις της ομοσπονδιακής νομοθεσίας.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα χθες, χωρίς αντιρρήσεις από τους Ρεπουμπλικανούς του Τραμπ, απόφαση με την οποία ζητεί η αναφορά του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος να σταλεί στο Κογκρέσο. Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει μια παρόμοια μη δεσμευτική απόφαση σήμερα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέληξε πως η καταγγελία του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος δεν χρειαζόταν να γίνει γνωστή στο Κογκρέσο επειδή η σχετική νομοθεσία καλύπτει μόνο τη συμπεριφορά αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με μια νομική ανάλυση που εξέδωσε το νομικό γραφείο του υπουργείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ