today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Handelsblatt: Απειλή νέου προσφυγικού χάους στο Αιγαίο

Εκτενές άρθρο για τα νέα μαζικά κύματα προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα φιλοξενεί η σημερινή Handelsblatt υπό τον τίτλο «Απειλή νέου προσφυγικού χάους στο Αιγαίο».

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων η εφημερίδα, «[…] μόνον η Τουρκία μπορεί να διασφαλίσει τα θαλάσσια σύνορα. Ως προς αυτό δεσμεύτηκε και στο πλαίσιο της προσφυγικής συμφωνίας. Θα έπρεπε να σταματά τα πλοιάρια πριν καν ξεκινήσουν ή να τα στέλνει πίσω όσο βρίσκονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Από τη στιγμή που προσεγγίζουν ελληνικά νερά όμως, βάσει του διεθνούς δικαίου η Ελλάδα οφείλει καταρχήν να τους δέχεται. Παρότι η Τουρκία ισχυρίζεται ότι από τις αρχές του χρόνου έχει αποτρέψει τον διάπλου 991 πλοίων με 34.148 επιβαίνοντες, στην Ελλάδα πιστεύουν ότι διαθέτουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι τουρκικές αρχές είναι πιο χαλαρές με τους διακινητές. Αλλιώς δεν εξηγείται ότι ορισμένες μέρες τα προσφυγικά πλοιάρια καταφθάνουν στο Αιγαίο σαν κονβόι, λένε κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα.

Αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη

Η εικόνα αυτή θα ταίριαζε στις απειλές του τούρκου προέδρου. Ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί για μια «νέα μεταναστευτική απειλή» από τo Ιντλίμπ της Συρίας, όπου μαίνονται μάχες. Η Τουρκία όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει πλέον μόνη της. […] Η χώρα έχει υποδεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τη Συρία από κάθε άλλη χώρα. Σε περίπτωση που ενταθούν οι πιέσεις από τo Ιντλίμπ, ενδεχομένως να αναγκαστεί η Άγκυρα να προσφέρει καταφύγιο σε εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη Σύρους. Και αυτό την ώρα που το κλίμα στην Τουρκία έναντι των προσφύγων επιδεινώνεται εδώ και καιρό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ