today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Π.Παυλόπουλος: Αυτονόητη η στήριξη της Ελλάδας από Ε.Ε. και ΝAΤΟ στον αγώνα υπεράσπισης των συνόρων μας

Η Ελλάδα στον δίκαιο αγώνα υπεράσπισης του εδάφους και των συνόρων της, του εδάφους και των συνόρων της Ε.Ε., και άρα της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομιμότητα, θεωρεί αυτονόητη την στήριξη των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από το Ρίμινι της Ιταλίας, όπου μετέβη σήμερα προκειμένου να παραστεί στην τελετή μνήμης για την «Ταξιαρχία του Ρίμινι».

«Τιμώντας εμπράκτως την Ιερή Μνήμη των Αγωνιστών της Ταξιαρχίας του Ρίμινι εμείς, οι Έλληνες, και σήμερα αποδεικνύουμε ότι είμαστε πάντοτε παρόντες στους μεγάλους αγώνες για την υπεράσπιση της Ειρήνης και της Ελευθερίας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας στην τελετή και πρόσθεσε, ότι είμαστε πάντα παρόντες στους μεγάλους αγώνες, όχι μόνο στην Πατρίδα μας αλλά και στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας εν γένει, ιδίως δε στο πλαίσιο της Μεγάλης Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Και τούτο διότι καθένας γνωρίζει ότι όταν σήμερα υπερασπιζόμαστε το Έδαφος και τα Σύνορα της Ελλάδας, υπερασπιζόμαστε και το Έδαφος και τα Σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα την Ευρωπαϊκή και την Διεθνή Νομιμότητα. Γι’ αυτό και σε τούτο τον δίκαιο αγώνα εναντίον οιουδήποτε επιβουλεύεται την Ευρωπαϊκή και την Διεθνή Νομιμότητα, θεωρούμε αυτονόητη την στήριξη των Εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των Συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Eπίσης, είπε ότι «εμείς οι Έλληνες μπορεί να έχουμε διαφορές, αλλά αυτό είναι και το νόημα της Δημοκρατίας. Όμως σε ό,τι αφορά τα μεγάλα και κυρίως τα Εθνικά θέματα, όλοι οι Έλληνες δημοκράτες είμαστε ενωμένοι, και θα υπερασπισθούμε τον Τόπο μας καθώς και την Διεθνή και την Ευρωπαϊκή νομιμότητα υπό όρους αρραγούς ενότητας».

O κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας αποτίει, για μιαν ακόμη φορά, τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους Ένδοξους Μαχητές της Ελληνικής Ταξιαρχίας, η οποία έγραψε το δικό της Έπος, απελευθερώνοντας το Ρίμινι από τους ναζί τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 21ης Σεπτεμβρίου του 1944. Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε, ότι με εμβληματική πρωταγωνίστρια την Ελληνική «Ταξιαρχία του Ρίμινι», σηματοδότησε ένα μεγάλο βήμα στην υποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων και στην εξασθένηση της γερμανικής «Γοτθικής Αμυντικής Γραμμής».

Για την αποτίμηση της συμβολής της «Ταξιαρχίας του Ρίμινι» στην πορεία του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου επί Ιταλικού εδάφους παρέπεμψε, στην έκθεση του τότε Διοικητή των Συμμαχικών Στρατευμάτων στην Ιταλία, Βρετανού Στρατάρχη Χάρολντ Αλεξάντερ, με τίτλο: «Οι Συμμαχικοί Στρατοί στην Ιταλία, από την 3η Σεπτεμβρίου 1943 ως τη 12η Δεκεμβρίου 1944», όπου αναφέρεται με έμφαση: «Στις 20 Σεπτεμβρίου 1944, έπειτα από πάλη χωρίς ελπίδα, εκκαθαρίσθηκε το Σαν Φορτουνάτο και, κατά την διάρκεια της νύχτας, οι Έλληνες, υπό τη Διοίκηση της 1ης Καναδικής Μεραρχίας, εισήλθαν στο Ρίμινι. Ήμουν ευτυχής, γιατί η επιτυχία αυτή είχε τόσο έγκαιρα λαμπρύνει το πεπρωμένο της Ηρωικής αυτής Χώρας, που ήταν η μόνη μαχόμενη Σύμμαχος στο πλευρό μας σε στιγμές ζοφερές. Αλλά και γιατί μια νέα νίκη στην Ιταλία είχε προστεθεί στην δόξα που αποκτήθηκε στα βουνά της Αλβανίας».

Αφού αναφέρθηκε, εν συντομία, στο ηρωικό χρονικό της «Ταξιαρχίας του Ρίμινι», όπως έμεινε στην ιστορία του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, με ανεξίτηλα γράμματα και απαράγραπτες μνήμες, σημείωσε ότι το τίμημα του Έπους της «Ταξιαρχίας του Ρίμινι» υπήρξε βαρύ: 116 νεκροί (10 αξιωματικοί και 106 οπλίτες) και 316 τραυματίες (23 αξιωματικοί και 293 οπλίτες) και τόνισε ότι «με το αίμα αυτό οι Ηρωικοί Μαχητές της «Ταξιαρχίας του Ρίμινι» επιβεβαίωσαν, εν τέλει, την αποδιδόμενη στον Τσώρτσιλ ρήση: «Οι Ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ