today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Κονίστρα

Αθλητική λέξη για σήμερα με την κονίστρα, το χώρο εκείνο της αρχαίας παλαίστρας ή του αμφιθεάτρου, στα ρωμαϊκά χρόνια, που ήταν στρωμένος με άμμο, για να προπονούνται οι αθλητές. Οι αρχαίοι, όταν έλεγαν κονίστρα ή κονιστήριον, εννοούσαν παλαίστρα. Κάτι ανάλογο εννοούμε και εμείς οι νέοι. Μιλάμε για μια άλλη παλαίστρα, την κονίστρα των πολιτικών αντιπαραθέσεων, των διπλωματικών εξελίξεων, της καθημερινής βιοπάλης.

Γράφει η Σοφία Μουρούτη – Γεωργάνα

Οι αρχαίοι μας όμως με την κονίστρα εννοούσαν και τον τόπο, στον οποίο κυλιούνταν τα πουλιά στο χώμα. Κονίστρα, όμως, ήταν και το τμήμα του αρχαίου θεάτρου μετά τη θυμέλη.

Ἡ κόνις, τῆς κόνιοςκόνεως είναι η σκόνη και το ρήμα από όπου παράγεται η κόνιςσκόνη (που και αυτή είναι ομόρριζη) είναι το ρήμα κονίω (σκονίζω) και η παραγωγική κατάληξη -τρα (πβ παλαίστρα, απλώστρα, ξαπλώστρα), σιδερώστρα). Στην μεγάλη οικογένεια της κονίστρας ανήκουν πολλές σκονισμένες λέξεις. Το κονισαλέο αυτοκίνητο (υπερβολικά σκονισμένο) από τις πολλές εξορμήσεις στις απομακρυσμένες παραλίες, τρέχοντας στο χωματόδρομο, ξεσήκωσε κονιορτοθύελλα και κονιορτοποίησε στο πέρασμά του μερικά αφημένα όστρακα. Το μπάνιο στην θάλασσα ήταν απολαυστικό και αποζημίωσε τον κονιορτοβριθή οδηγό, αφού όλο το πρωί φτυάριζε το ασβεστοκονίαμα, για να φτιάξει την κονία, προκειμένου να κάνει μερικές επιδιορθώσεις στο σπίτι. Ο ίδιος δροσίστηκε, αλλά το αυτοκίνητο επέστρεψε κατασκονισμένο και χρειαζόταν όχι απλώς πλύσιμο, αλλά αποκονιορτοποίηση, για να φύγει ο κονιορτός

Μια τέτοια ιστορία ίσως συμβαίνει μόνο στην γλωσσική κονίστρα στο πεδίο της αναζήτησης κονιολέξεων (δική μας λέξη).

Η Σοφία Μουρούτη – Γεωργάνα είναι φιλόλογος και διδάσκει στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ