today-is-a-good-day
19 C
Athens

Η κίνηση μάτ του Κυριάκου Μητσοτάκη

Την καλύτερη πολιτική κίνηση , δύο μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ , επεφύλασσε στην ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης . Ο πρωθυπουργός μέσω της ομιλίας του έκανε πράξη αυτό που είχε υποσχεθεί προεκλογικά : έβαλε στο παιχνίδι της ανάταξης της χώρας και στο γήπεδο της οικονομίας ξανά την μεσαία τάξη και μάλιστα σε ρόλο πρωταγωνιστή .

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί προεκλογικά φοροελαφρύνσεις που θα αφορούν κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι υποσχέσεις τηρήθηκαν ήδη στα πρώτα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στην βουλή . Ακολουθεί ακόμη ένα νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών πάλι προς την ίδια κατεύθυνση . Ο στόχος είναι προφανής : η μεσαία τάξη απαλλαγμένη από την υπερφορολόγηση έχει μόνο έναν δρόμο να ακολουθήσει και αυτό ο Μητσοτάκης το γνωρίζει καλά : ο δρόμος είναι να παράξει εκ νέου πλούτο . Και αυτός ακριβώς ο πλούτος που θα δημιουργήσει η μεσαία τάξη θα αποτελέσει τον βασικό άξονα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με την προσέλκυση επενδύσεων.

Και αν αυτή στρατηγική ακούγεται αμιγώς οικονομική η αλήθεια είναι διαφορετική αφού έχει και πολιτική υπόσταση που αφαιρεί δύναμη από την αξιωματική αντιπολίτευση . Ουσιαστικά με την κίνηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφαιρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το αφήγημα της δήθεν εξυπηρέτησης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων ή μεμονωμένων κλάδων της μεσαίας τάξης , αφού τα μέτρα που εξήγγειλε αφορούν όλους και έχουν οριζόντια μορφή .Η δυνατότητα αποπληρωμής χρεών σε μεγαλύτερο χρόνο , η απλοποίηση των συναλλαγών κράτους-πολίτη-επιχείρησης και φυσικά η μείωση των φόρων από τον ΕΝΦΙΑ εως τα μερίσματα των επιχειρήσεων , διατρέχουν οριζόντια και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και τα φυσικά πρόσωπα χωρίς να έχουν <<ταξικό >>πρόσημο όπως γίνονταν επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ .

Επιπλέον ο Μητσοτάκης εγκλωβίζει τον Αλέξη Τσίπρα και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο αφού ουδείς στην αντιπολίτευση διανοείται να καταψηφίσει τις μειώσεις των φόρων και των εισφορών .

Η κίνηση λοιπόν είναι ματ ή αν θυμηθούμε μια άλλη φράση είναι κίνηση win-winκαι σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο …αρκεί βέβαια να έχει και συνέχεια .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ