today-is-a-good-day
16.7 C
Athens

Τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα από την πρώτη ΔΕΘ του Κ.Μητσοτάκη

Πέντε βασικά πολιτικά συμπεράσματα εξήχθησαν από την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Ο Κυριάκος Μητσοτακης με τις «καθαρές» απαντήσεις του σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, άνοιξε κεφάλαια που θα καθορίσουν και την πολιτική ατζέντα του επόμενου τετραμήνου.

Του Κώστα Πασίση

Πρώτο. Συνταγματική Αναθεώρηση-Εκλογικός Νόμος. Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αποσυνδέει τη συνταγματική αναθεώρηση με την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Επί της ουσίας έβαλε τέλος στα σενάρια περί τροποποίησης του άρθρου που ορίζει ότι χρειάζονται 200 ψήφοι για να εφαρμοστεί αλλαγή στον εκλογικό νόμο από τις επόμενες εκλογές.
Ο Κυριάκος Μητσοτακης ακόμη αποκάλυψε εν μέρει τις προθέσεις του αναφορικά με το νέο εκλογικό νόμο, τονίζοντας ότι ένα κόμμα που συγκεντρώνει 40% στις εκλογές πρέπει να έχει το δικαίωμα της άνετης πλειοψηφίας στη Βουλή.

Δεύτερο. Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ένα καυτό ζήτημα, που «τρέχει» πολιτικο-δημοσιογραφικά, καθώς ήδη κυκλοφορούν πολλά σενάρια με ακόμη περισσότερες υποψηφιότητες.
«Είναι ανεπίκαιρο και πιστεύω ότι αδικούμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας αν ανοίγουμε αυτή τη συζήτηση πριν από την ώρα της», ήταν η απάντηση του.
Είδηση, όμως βγήκε. Αρκεί να θυμηθούμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο για το ίδιο θέμα ο κ. Μητσοτακης είχε δηλώσει: «Γνωρίζετε ότι με τον κ. Παυλόπουλο έχω μια άριστη σχέση. Τον σέβομαι και τον εκτιμώ ιδιαίτερα και θεωρώ ότι επιτελεί πάρα πολύ καλά τα καθήκοντά του» Μια παράγραφος, όμως που απουσίαζε από τη απάντηση του στη συνέντευξη τύπου της Θεσσαλονίκης.
Περισσότερο, όμως, αποκαλυπτικός ήταν το 2015 όταν είχε προβεί σε μια δήλωση-σοκ.
Δεν αντιστάθηκε στις “σειρήνες” του πελατειακού κράτους, χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, το Δεκέμβριο του 2008, και τέλος δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στη ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα», είχε τονίσει στη δήλωσή του.

Τρίτο. Εξεταστικές Επιτροπές. «Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών», ήταν η καθαρή απάντηση του.
Το βασικό μήνυμα που εξέπεμψε από τη ΔΕΘ είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα ξεκινήσει καμία Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή, εκτός και αν έλθει από τη Δικαιοσύνη.
Πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση του Μαξίμου που κινείται στη λογική ότι η κυβέρνηση δεν ήλθε με ρεβανσιστικές διαθέσεις, ούτε σκοπεύει να μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο ειδικό δικαστήριο.
Ο Κυριάκος Μητσοτακης δε θέλει σε καμία περίπτωση να διχάσει τον ελληνικό λαό και να βυθίσει τη χώρα στη πόλωση. Αντίθετα, στόχος του είναι ο τόπος να αλλάξει σελίδα και να επιστρέψει στη κανονικότητα.

Τέταρτο. Εκλογές. «Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2023», τόνισε χαρακτηριστικά. Αυτή βέβαια είναι φράση-καρμπόν που συνήθως χρησιμοποιείται απ όλους τους πολιτικούς αρχηγούς που πέρασαν από το Μαξίμου.
Ωστόσο όπως επισημαίνει στενός συνεργάτης του, η εξάντληση της τετραετίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί πολιτική πεποίθηση, κάτι που επαναλαμβάνει σε πολλές από τις συσκέψεις αλλά και στις κατ ιδίαν συζητήσεις του.

Πέμπτο. Συναινέσεις- Πολιτικός Πολιτισμός. Απαντώντας σε ερώτηση για τη ψήφο των ομογενών, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα ζητήσει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για να ψηφιστούν οι αλλαγές ει δυνατόν και από 300.
Η κυβέρνηση επιθυμεί τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στο θέμα της κατάργησης της απλής αναλογικής, θεωρώντας ότι είναι σκέτη καταστροφή για την κυβερνησιμότητα του τόπου. Δεν προτίθεται, όμως, να μπει σε παρασκηνιακές συζητήσεις, τύπου πάρε-δώσε. Αν δε βρεθεί λύση στο τέλος της 4ετιας η χώρα θα οδηγηθεί σε διπλές εκλογές καθώς από την πρώτη αναμέτρηση – πιθανότατα – δεν θα προκύψει κυβέρνηση.

Τέλος αξίζει να επισημανθεί ότι τόσο κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο, όσο και στη συνέντευξη τύπου, ο Πρωθυπουργός δεν επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ δίνοντας το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης του, τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν θα μιλήσω για καμένη γη. Θα περιοριστώ μόνο σε τέσσερις λέξεις που συμπυκνώνουν την πολιτική μας: δεν ξεχνάμε αλλά προχωράμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ