today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Δανάη Στράτου Βαρουφάκη: Πολύ θετική η συμφωνία με τη “Βόρεια Μακεδονία”

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας  El Periódico de Catalunya δημοσιεύεται συνέντευξη της Δανάης Στράτου στη δημοσιογράφο Irene Savio, με τίτλο: «Η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό επιτήρηση μέχρι το 2060» και υπότιτλο: «Η εικαστικός και σύζυγος του Γιάνη Βαρουφάκη, στηρίζει την πράσινη ατζέντα του συζύγου της για την Ευρώπη».

– Σε ερώτηση γιατί αποφάσισε να συμμετάσχει στο πολιτικό κίνημα DiEM25 που ίδρυσε ο σύζυγός της, απαντά ότι δεν έγινε από τη μια ημέρα στην άλλη. Συνεχίζει λέγοντας ότι το κίνημα γεννήθηκε στο Βερολίνο, με στόχο να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια και δημοκρατία στην ΕΕ, αφού ο Α. Τσίπρας είχε αποδεχθεί την πολιτική λιτότητας, με το τρίτο μνημόνιο. Έκτοτε γίνεται προσπάθεια να προωθηθεί ένα Green New Deal, μια νέα πράσινη συμφωνία για την Ευρώπη. Επίσης το κίνημα επικεντρώνεται στις πιθανές λύσεις για τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα χωρών όπως η Ελλάδα.

-Σε ερώτηση για τις «πολιτικές δυναστείες» που μοιράζονται την εξουσία στην Ελλάδα,  απαντά ότι «είναι μια καταστροφή». Συνεχίζει ότι αυτές οι οικογένειες έχουν βαθιές ρίζες στην κοινωνία, ελέγχουν κάποιους τομείς και τα μέσα ενημέρωσης, χωρίς όμως αυτό να συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Όσον αφορά στην Ελλάδα, αναφέρεται στις οικογένειες «Μητσοτάκη», «Καραμανλή» και «Παπανδρέου» και συμπληρώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 έσπασε αυτόν τον κύκλο προσωρινά, καθώς οι πολιτικές δυναστείες επανήλθαν.

-Σε ερώτηση για το καλύτερο και το χειρότερο που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Τσίπρα, απαντά ότι  πολύ θετική είναι η συμφωνία που επετεύχθη με τη Βόρεια Μακεδονία (σ.σ. έτσι αποκαλεί τα Σκόπια), ενώ το χειρότερο θεωρεί ότι  είναι το «τέταρτο μνημόνιο, το οποίο δεν το αποκαλούν έτσι αν και δεν πρόκειται για κάτι άλλο. Θα είμαστε υπό επιτήρηση μέχρι το 2060, αιχμάλωτοι του χρέους μας».

– Σε ερώτηση, αν υπήρχε εναλλακτική λύση, απαντά ότι βεβαίως και υπήρχε: η εκπλήρωση της υπόσχεσης για την οποία εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, με άλλα λόγια το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους. «Το πρόβλημα είναι ότι ο Τσίπρας διάλεξε πολύ νωρίς άλλο δρόμο και έπαυσε να υποστηρίζει το σχέδιο που είχαμε συμφωνήσει».

-Σε ερώτηση αν υπήρχε κίνδυνος να βρεθεί η Ελλάδα εκτός ΕΕ, απαντά ότι κατά την άποψή της δεν θα γινόταν κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε ότι πρόσφατα ο Jean-Claude Juncker παραδέχθηκε ότι οι Βρυξέλλες δεν έδειξαν αλληλεγγύη στην Ελλάδα, όταν ζητούσαν την εφαρμογή μιας παράλογης λιτότητας. «Ακόμη και αξιωματούχοι του ΔΝΤ αναγνώρισαν πόσο έβλαψαν τους Έλληνες για να διασώσουν θεσμούς άλλων χωρών. Αυτό που εμείς προτείναμε δεν ήταν ουτοπία. Είχαμε προτείνει να πληρώσουμε τα χρέη μας όχι με δάνεια, αλλά επενδύοντας στην ανάπτυξη», συμπληρώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ