today-is-a-good-day
22.6 C
Athens

Στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή

Με το σύνθημα «με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα, τον Σοσιαλισμό», ανοίγει τις πύλες του το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στη Θεσσαλονίκη, που θα πραγματοποιηθεί από 12 έως 14 Σεπτεμβρίου, στον ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά. Η κεντρική πολιτική ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13/9, στην κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ, από τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
«Καλούμε κάθε νέο να έρθει μαζί μας στον αγώνα στο δρόμο της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών μας, τη μόρφωση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, συνολικά τη ζωή», ανέφερε ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος Κεντρικού Συμβουλίου ΚΝΕ, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 45 χρόνια ζωής καθώς «ποτέ δεν έπαψε να ζωγραφίζει εικόνες από το μέλλον που δικαιούμαστε οι νέοι και οι νέες των λαϊκών οικογενειών».
«Το Φεστιβάλ», σημείωσε ο κ. Βασιλειάδης, «είναι η φωνή και τα συνθήματα των μαθητών για σχολείο που να αναμορφώνει και όχι να εξοντώνει, τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των φοιτητών για σπουδές για όλους με κατοχυρωμένο το δικαίωμα για σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, η αγωνία των νέων εργαζομένων και των “πρακτικάριων” που βλέπουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει καπιταλιστική εκμετάλλευση και τι σημαίνουν στην πράξη όλα τα παχιά λόγια της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ περί βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης».
Το Φεστιβάλ, το οποίο στήνεται με το μεράκι, την έμπνευση, τη φαντασία, την επιμονή και τη συλλογική εθελοντική δουλειά χιλιάδων νέων, όπως επισημάνθηκε, φιλοξενεί φέτος μεγάλους καλλιτέχνες, μεγάλες παραγωγές και ενδιαφέρουσες εκθέσεις, ενώ της ομιλίας του κ. Κουτσούμπα, στις 13/9, θα προηγηθεί αφιέρωμα από το μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ, με θέμα «τις μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης στην πόλη της Θεσσαλονίκης».
Η κεντρική έκθεση θα είναι αφιερωμένη στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις θέσεις του ΚΚΕ, 20 χρόνια μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Θα λειτουργούν επίσης θεματικά στέκια, όπως το στέκι νέων εργαζομένων και ανέργων, των φοιτητών, το μαθητικό στέκι με διαδραστικές ψηφιακές εκθέσεις, παιχνίδια για μαθητές και την πρόταση του ΚΚΕ για το Ενιαίο σχολείο γενικής Παιδείας, στέκι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και στέκι αθλητισμού, ενώ θα πραγματοποιηθεί τουρνουά σκάκι και πινγκ-πονγκ.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον χώρο που διεξάγεται το Φεστιβάλ, το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και τον ξεχωριστό συμβολισμό του για τα μέλη της ΚΝΕ. «Το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά αποτελεί έναν χώρο, σύμβολο αντίστασης και ηρωισμού του λαού μας όλη την περίοδο της Κατοχής. Χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης, τόπος εκτελέσεων και βασανιστηρίων αγωνιστών, κομμουνιστών και αντιστασιακών», υπογράμμισε η Μαρία Αντωνακάκη, μέλος Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, επισημαίνοντας ότι «παρουσιάζει έντονα σημάδια εγκατάλειψης και παραμέλησης».
«Μέσα από τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, η ΚΝΕ διεκδικεί μαζί με το λαό της περιοχής αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για όλες τις φάσεις εξέλιξης του έργου με στόχο την αποφυγή της επιβάρυνσης τη τοπικής κοινωνίας, δέσμευση από τον Δήμο ότι όλες οι λειτουργίες που θα παρέχει το Μητροπολιτικό Πάρκο θα καλύπτουν πραγματικές ανάγκες του λαού σε αναψυχή, πολιτισμό, αθλητισμό και αφετέρου ότι θα αποφευχθεί η ιδιωτική λειτουργία», υπογράμμισε η κ. Αντωνακάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ