today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Μήπως να μπει και ΣΥΡΙΖΑίος στην ΕΥΠ ;

Ο εκάστοτε διοικητής της ΕΥΠ υπάγεται ουσιαστικά στον Πρωθυπουργό της χώρας.  Αυτός αποφασίζει για το πρόσωπο που καλύπτει τη θέση, και το Μέγαρο Μαξίμου είναι εκείνο του έχει καθημερινή συνεργασία μαζί του για θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Γι αυτό και ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε την επιλογή του εκάστοτε πρωθυπουργού ως προς το πρόσωπο του επικεφαλής της υπηρεσίας. Μέχρι που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ: Στην αρχή αμφισβήτησε το δικαίωμα του πρωθυπουργού να έχει υπό τις εντολές του την ΕΥΠ, στη συνέχεια δεν του έκανε το επάγγελμά του, το οποίο ασκούσε στο ανώτατο επίπεδο σε μεγάλη εταιρία στο εξωτερικό, μετά αμφισβήτησε το πτυχίο του το οποίο δεν είχε χαρτόσημο από το ΔΙΚΑΤΣΑ, ενώ τέλος χαρακτήρισε ως αντιδημοκρατικό τον τρόπο λειτουργίας του, πριν ακόμα αρχίσει καν να ασκεί τα καθήκοντά του.

Το ερώτημα είναι γιατί τα κάνει όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί προσπαθεί να απαξιώσει το νέο διοικητή πριν αυτός ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά του; Τί φοβάται ότι μπορεί να ανακαλύψει;

Πρόσφατα, ο Γιάνης Βαρουφάκης, καρφώνοντας τους μέχρι σήμερα συντρόφους του, χαρακτήρισε υποκριτική την στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την διάρθρωση της ΕΥΠ, αναφέροντας επί λέξει: “Μη μιλάτε για την ΕΥΠ. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην περίοδο του κ. Ρουμπάτη σαν να ήταν η χρυσή περίοδος. Δεν ήταν όμως. Προσωπικά έχω γνώση ότι λειτουργούσε εις βάρος ακόμα και της κυβέρνησής μας. Ας έρθει να με μηνύσει για όσα έγραψα στο βιβλίο για τον κ. Ρουμπάτη”….

Τι ακριβώς είχε γράψει στο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης για τον Ρουμπάτη; ότι είχε λόγο για τους διοικητές των εποπτευόμενων οργανισμών του υπουργείου του, και ότι ο διοικητής της ΕΥΠ των ενημέρωνε για τις επικοινωνίες των διευθυντών του υπουργείου του !

Οι καταγγελίες αυτές του Γιάνη Βαρουφάκη κατά του Γιάννη Ρουμπάτη, είναι πρωτοφανείς, σοβαρότατες και έμειναν αναπάντητες. Οποιοσδήποτε άλλος βρισκόταν στη θέση του Γιάννη Ρουμπάτη, ή του Αλέξη Τσίπρα και θεωρούσε ότι τον έθιγαν τα λεγόμενα του πρώην συνεργάτη τους θα είχε ήδη απαντήσει, εξηγώντας πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα. Ούτε ο κ. Ρουμπάτης, ούτε ο κ. Τσίπρας αισθάνθηκαν την ανάγκη να απαντήσουν. Σαν μην είχαν να πουν κάτι. Ούτε για αυτά, ούτε για όσα έχουν καταγγελθεί για το νομισματοκοπείο και τον τότε ρόλο των υπηρεσιών, ούτε για όσα καταγγέλθηκαν για τη ρωσική παρέμβαση, τις δωροδοκίες βουλευτών κλπ., στη Συμφωνία των Πρεσπών…

Γι αυτό λοιπόν και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο διοικητή της ΕΥΠ θα πρέπει να αναζητηθεί στη δική του  περίοδο και τον φόβο που προκαλούν οι σκελετοί που φαίνεται ότι υπάρχουν στην ντουλάπα του.

Και κάτι ακόμα: Η κριτική που ασκείται στην επαγγελματική εξειδίκευση του νέου διοικητή είναι απολύτως υποκριτική. Γιατί αναντίστοιχο με τη θέση δεν είναι να εργάζεσαι ως επικεφαλής πολυεθνικής με εξειδίκευση την ασφάλεια, αλλά να επιλέγεσαι ως διοικητής της ΕΥΠ ενόσω είσαι δημοσιογράφος. Επί ΣΥΡΙΖΑ ο διοικητής της ΕΥΠ και των μυστικών της χώρας ήταν δημοσιογράφος, με θητεία μάλιστα στο πλευρό του Γιώργου Κοσκωτά, λίγο πριν αποκαλυφθεί το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο που συντάραξε την Ελλάδα… Και γιατί είναι ασύμβατο; Γιατί ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι να δημοσιοποιεί πράγματα και γεγονότα που γνωρίζει, σε αντίθεση με τον ρόλο του διοικητή της ΕΥΠ που οφείλει να παίρνει στον τάφο του όσα γνωρίζει…Τι θα γίνει, για παράδειγμα, αν σε λίγο καιρό ο τέως διοικητής ασκήσει και πάλι το επάγγελμα του δημοσιογράφου και κληθεί να γράψει για πράγματα που γνωρίζει από την προηγούμενη ιδιότητά του; Θα το κάνει ή θα ρισκάρει την επαγγελματική του αξιοπιστία;

Άρα λοιπόν, το πρόβλημά τους δεν είναι οι ικανότητες του κ. Κοντολέοντος, ή η σφραγίδα του ΔΙΚΑΤΣΑ που λείπει από -το πτυχίο του. Το πρόβλημά του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελευθερία που θα έχει ο νέος διοικητής προκειμένου να  κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά του. Αυτήν επιχειρούν να περιορίσουν εφευρίσκοντας συνεχώς ανοησίες για να τον μειώσουν και εν τέλει να τον απαξιώσουν…

Θα το καταφέρουν;

Μέχρι σήμερα ο Πρωθυπουργός έδειξε αξιομνημόνευτη  αποφασιστικότητα προκειμένου να στηρίξει την επιλογή του. Μόνον αν επιμείνει μέχρι τέλους μπορεί να διασφαλίσει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας δεν θα διοικούνται από κάποιον απονευρωμένο διοικητή που θα πρέπει να έχει την έγκριση του ΣΥΡΙΖΑ για να λάβει τις αποφάσεις του.

Πουθενά στον κόσμο διοικητής μυστικών υπηρεσιών δεν κάνει τη δουλειά του υπό κηδεμονία. Ο Κ.Μητσοτάκης το ξέρει καλά αυτό και δεν θα επιτρέψει να γίνει ούτε στην Ελλάδα!

Γιώργος Μουρούτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ