today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Ταχιάος και Ορφανός επιτέθηκαν στο νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης – Αξιοποιεί στελέχη τους

Με αιχμές σε βάρος του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, με αφορμή τις ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών συμβουλών και τη συμμετοχή τους στην καινούργια διοίκηση, πραγματοποιήθηκε το πρωί η ειδική συνεδρίαση για την εκλογή του νέου προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Ο Δρόσος Τσαβλής θα είναι ο νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, προερχόμενος από την παράταξη του δημάρχου κ.Ζέρβα, ενώ χρέη αντιπρόεδρου αναλαμβάνει ο Λευτέρης Αρβανίτης από την παράταξη του Νίκου Ταχιάου. Στη θέση του γραμματέα ορίστηκε η Χριστίνα Αρχοντή, η οποία εκλέχθηκε με την παράταξη “Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον” του Γιώργου Ορφανού.

Μετά τον ορισμό του προεδρείου, αναγνώσθηκαν από τον πρόεδρο κ.Τσαβλή οι ανεξαρτητοποιήσεις των πέντε δημοτικών συμβούλων από την παράταξη του κ.Ταχιάου (Σωκράτης Δημητριάδης, Νίκος Ζεϊμπέκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου, Μιχάλης Κούπκας και Δήμητρα Ακριτίδου) και των δύο δημοτικών συμβούλων από τον συνδυασμό του κ.Ορφανού (Στέλιος Λιακόπουλος και Κώστας Ιακώβου). Και οι επτά παραπάνω δημοτικοί σύμβουλοι που ανεξαρτητοποιήθηκαν λαμβάνουν θέσεις ευθύνης στη διοίκηση Ζέρβα.

Ο κ.Ορφανός, παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά την ανάγνωση των ανεξαρτητοποιήσεων, άσκησε σκληρή κριτική σε βάρος του δημάρχου. Έκανε λόγο για «διαδικασία αλλοτρίωσης της δημοκρατίας και των προσώπων» που τη «χρεώνεται προσωπικά ο νέος δήμαρχος». Επίσης, ο κ.Ορφανός μίλησε για «πολύ κακό ξεκίνημα» της διοίκησης Ζέρβα «Επέλεξε τη ρήξη και όχι τη συναίνεση. Επέλεξε να προσκαλέσει πρόσωπα χωρίς να ξέρουμε το αντικείμενο των συζητήσεων. Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο το ξεκίνημα του ως νέα διοίκηση», ανέφερε.

Ανάλογο σχόλιο έκανε και ο κ.Ταχιάος, επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα”, ο οποίος μίλησε για «φθήνια με την οποία ξεκινούν τα πράγματα», υπογραμμίζοντας πως «ο καθένας έχει την ευθύνη των πράξεων του».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη Μαζί”, υπερασπίστηκε το νόμο της απλής αναλογικής, μετά την κριτική που δέχθηκε από μερίδα συμβούλων. Προσέθεσε δε πως «εάν είμαστε εδώ για το καλό της πόλης πρέπει να το αποδείξουμε. Είμαστε όλοι έκθετοι απέναντι στους πολίτες που μας ψήφισαν και οι πράξεις του καθενός καθορίζουν τον ίδιο».

Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, εκ μέρους της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, χαρακτήρισε»”απαράδεκτο το νόμο» με τον οποίο έγινε ορισμός και όχι εκλογή του νέου προεδρείου και δήλωσε πως σε περίπτωση που γινόταν ψηφοφορία η παράταξη του θα τοποθετούνταν με λευκό.

Τη διαδικασία αλλά και τις πρώτες κινήσεις του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, σχολίασε και ο επικεφαλής της παράταξης “ΠΟΛΗχρωμη πόλη”, Σπύρος Βούγιας, λέγοντας πως «ξεκίνησε με τα αρνητικά του νόμου και όχι με τα θετικά του νόμου».

Την απόφαση να παραμείνει αλλά να απέχει από τη διαδικασία ανακοίνωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος εκ μέρους της “Οικολογίας Αλληλεγγύη”. Ο Γιώργος Ρακκάς από την παράταξη “Μένουμε Θεσσαλονίκη” δήλωσε πως αποχωρεί, ενώ ο Αντώνης Γαζάκης από την “Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής” ανακοίνωσε πως θα ψήφιζε λευκό.

Λίγο νωρίτερα, πριν την εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ο νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Δρόσος Τσαβλής, απευθυνόμενος προς το Σώμα είπε: «Δεν γεννήθηκα πρόεδρος, θα προσπαθήσω να γίνω για το καλό αυτού του συμβουλίου. Θέλω την ίδια εμπιστοσύνη που θα δείχνω σ΄ εσάς να δείχνετε κι εσείς σε μένα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό το συμβούλιο φέρει την ευθύνη να αποδείξουμε πως όλοι μαζί μπορούμε να συνεργαστούμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ