today-is-a-good-day
23.6 C
Athens

Τζ. Κόρμπιν: Ταχύτατες διεργασίες στο βρετανικό κοινοβούλιο από την Τρίτη

Το κοινοβούλιο θα προσπαθήσει να «σταματήσει με πολιτικά μέσα» την προσπάθεια του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να διακόψει τις εργασίες του Σώματος, «νομοθετώντας ταχύτατα», δήλωσε ο επικεφαλής του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, αναφέροντας ότι οι σχετικές διεργασίες θα γίνουν από την πρώτη κιόλας μέρα τις έναρξης των εργασιών, την Τρίτη.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Sky, υποστήριξε ότι η διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου έχει σκοπό να εμποδίσει τη διεξαγωγή συζητήσεων προκειμένου να αποφευχθεί μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία. «Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να τον σταματήσουμε πολιτικά την Τρίτη με μία κοινοβουλευτική διαδικασία μέσα από την οποία θα νομοθετήσουμε για να εμποδίσουμε την έξοδο χωρίς συμφωνία και επίσης να προσπαθήσουμε να τον εμποδίσουμε να κλείσει το κοινοβούλιο σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο» δήλωσε.

Το κίνημα Momentum που στηρίζει τον επικεφαλής των Εργατικών, σε ανακοίνωσή του καλεί σε μαζικές διαδηλώσεις και κλείσιμο δρόμων, για να σταματήσει το – όπως το αποκαλεί – «πραξικόπημα». Η εθνική συντονίστρια του κινήματος, Λόρα Πάρκερ, δήλωσε: «Το μήνυμά μας στον Τζόνσον είναι αυτό: Εάν κλέψεις την δημοκρατία μας, θα κλείσουμε τους δρόμους». Το Momemtum, σε συνεργασία με τις εργατικές ενώσεις, απευθύνει κάλεσμα για διαδηλώσεις το Σάββατο σε αρκετές μεγάλες πόλεις της χώρας, εκτός από την πρωτεύουσα, όπως στη Γλασκώβη, το Λιντς, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ, Νιούκαστλ, Νότινχαμ, Οξφόρδη, Σέφιλντ και Γιορκ, όπως επίσης μία ακόμη μεγάλη διαδήλωση στο Λονδίνο, την ερχόμενη Τρίτη, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων. «Είμαστε χιλιάδες και θα συμμετέχουμε στην κατάληψη του κοινοβουλίου και στο κλείσιμο των δρόμων πριν να αφήσουμε τον Τζόνσον να κλείσει τις πόρτες της δημοκρατίας» είπε η Πάρκερ.

Απώλεια έως και 50 εδρών για τους Συντηρητικούς υπολογίζει ο Τζον Κέρτις

Στο ενδεχόμενο γενικών εκλογών και σε περίπτωση που το κόμμα των Εργατικών ενώσει τις δυνάμεις του με τα κόμματα που υποστηρίζουν την παραμονή στην ΕΕ, ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να δει απώλειες για το κόμμα του που θα φτάνουν μέχρι και τις 50 έδρες, εκτίμησε ο ειδικός εκλογολόγος, καθηγητής Τζον Κέρτις.

Όπως υπολογίζει, η λεγόμενη «Συμμαχία του Remain» μεταξύ των μικρότερων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, κατά το μέγιστο σε περίπου 25 έδρες που σήμερα ελέγχει το κόμμα των Συντηρητικών, ωστόσο, το νούμερο αυτό θα μπορούσε να διπλασιαστεί στο ενδεχόμενο που στην συμμαχία αυτή εμπλακούν και οι Εργατικοί. Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα καθιστούσε αδύνατο στους Τόρις να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για ένα Brexit στο κοινοβούλιο, ενώ αντίθετα θα ενίσχυε την προοπτική μίας κυβέρνησης των Εργατικών σε συνεργασία με ένα από τα υπόλοιπα κόμματα.

Ο Τζον Κέρτις υποστηρίζει επίσης ότι οι Συντηρητικοί θα έχουν καλά αποτελέσματα στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, εάν αποσπάσουν ψήφους από το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φαράτζ, και επωφεληθούν από τις διασπασμένες ψήφους των ψηφοφόρων του Remain.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, το κόμμα του Brexit έχασε περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες, από τότε που ανέλαβε την ηγεσία των Συντηρητικών ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ το ποσοστό αυτό φαίνεται να μετακινήθηκε προς το κόμμα των Συντηρητικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ