today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια. Εκκενώνεται το χωριό Μακρυμάλλη. Έως την Αττική ο καπνός

Πυρκαγιές σε Θήβα, Άρτα και Ιωάννινα

Μαίνεται αυτή την ώρα η φωτιά στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Αγριλίτσα Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη στην Εύβοια. Ήδη την τελευταία ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μια μάχη για να κερδίσουν πόντους, καθώς η φωτιά εξερράγη στις 3.10 το πρωί από άγνωστη αιτία και βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Από το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απ’ όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Για προληπτικούς λόγους δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, ενώ πριν λίγο η Πυροσβεστική για προληπτικούς λόγους ζήτησε την εκκένωση του χωριού Μακρυμάλλη, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κινείται προς την κατεύθυνση του χωριού.

«Οι κάτοικοι των γύρω χωριών έχουν ειδοποιηθεί και βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για να εκκενώσουν τα χωριά όταν δοθεί εντολή. Μετά την πρόταση της Πυροσβεστικής όλα είναι έτοιμα στην περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθούν χωριά. Η εκκένωση τους είναι θέμα λίγων λεπτών. Είμαστε διαρκώς παρόντες από την πρώτη στιγμή και σε πλήρη ετοιμότητα», δηλώνει στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Ευβοίας και νέος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός που συντονίζει τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στην περιοχή του Μακρυμάλλη. Σύμφωνα με τον κ. Σπανό «η κατάσταση που διαμορφώνεται την τελευταία ώρα δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Σηκώθηκαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή και η φωτιά κατακαίει πευκοδάσος ανεξέλεγκτα παρά την μεγάλη υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν οι ενισχυμένες επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σπανός τονίζοντας συγχρόνως πως «πρόκειται για δύσβατη περιοχή στην οποία δεν μπορούν να έχουν καλή πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις».

Ήδη χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούν να προσεγγίσουν διάφορα σημεία, χωρίς όμως μέχρι στιγμής ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Εξάλλου σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων κ. Γιώργο Ψαθά η «φωτιά εξερράγη λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα από ένα σημείο εύκολα προσβάσιμο στον καθένα» όπως είπε χαρακτηριστικά «αφού η αρχική εστία της φωτιάς ξεκίνησε πολύ κοντά σε δημόσιο δρόμο», όπως σημειώνει, αφήνοντας ακόμη υπόνοιες και για εμπρησμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυκνοί καπνοί από το καιόμενο πευκοδάσος από τη συγκεκριμένη φωτιά εκτός του γεγονότος ότι έχουν καλύψει μια μεγάλη περιοχή στην Εύβοια και φτάνουν μέχρι την Αττική έχουν διασπορά ακόμη και στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κέντρο της πυροσβεστικής υπηρεσίας δέχεται αρκετά τηλεφωνήματα για πιθανές νέες πυρκαγιές, οι οποίες όμως δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι μαύροι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στην Εύβοια.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά κ. Βαγγέλη Παληό που μίλησε στο ΑΠΕ «η φωτιά βρίσκεται σε δασώδη περιοχή ιδιαίτερα δύσβατη την οποία δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις».

Στον τόπο της φωτιάς βρίσκονται 39 πυροσβεστικά οχήματα με 80 πυροσβέστες 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 41 πυροσβέστες. Επίσης με το πρώτο φως της μέρας επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα ενώ παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί υδροφόρες της περιφέρειας Στερεάς και των δήμων, όπως επίσης και 8 βαριά χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας.

Νέα φωτιά στη Βοιωτία

Εξάλλου φωτιά εξερράγη νωρίς το πρωί και στην περιοχή Πρόδρομος του Δήμου Θηβαίων στη Βοιωτία. Στη συγκεκριμένη περιοχή καίγεται χαμηλή βλάστηση και η φωτιά έχει αναπτύξει δύο μέτωπα των 300 περίπου μέτρων το καθένα ενώ στην περιοχή επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα όπως επίσης δύο καναντέρ και δύο ελικόπτερα.

Φωτιά επίσης ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Κακόλακκος Πωγωνίου Ιωαννίνων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 16 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 10 πυροσβέστες.

Τέλος, σε εξέλιξη παραμένουν επίσης η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας σε δύσβατη δασική έκταση στο Πλατύ της Άρτας. Το πρωί ξέσπασε φωτιά και στην Μεγαλοράχη Άρτας. Καίει πεύκα, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Επιχειρούν πέντε οχήματα της πυροσβεστικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ