today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς στον Υμηττό

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στον Υμηττό, η οποία ξεκίνησε στις στις 03:18 σε κατοικημένη περιοχή στην Παιανία κι έχει φθάσει ως τις κεραίες. Αν και πλέον δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν μέχρι να σβήσουν κάποιες μικρές εστίες που παραμένουν ακόμα ενεργές.

Για τα αίτια της πυρκαγιάς, από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζονται μεταξύ άλλων καταγγελίες κατοίκων της Παιανίας, που κάνουν λόγω για έκρηξη και ταυτόχρονες εστίες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στοιχείο που να πιστοποιεί εμπρησμό.

Η φωτιά ξέσπασε στις 03:18 σε κατοικημένη περιοχή στην Παιανία κι έχει φθάσει ως τις κεραίες. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από δασική έκταση, πλησίον της οδού Σερρών, στην Παιανία, και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Η φωτιά έφτασε στις κεραίες, όπου προξένησε μικρές ζημιές σε υλικά έξω από το χώρο. Το μεγάλο στοίχημα των ισχυρότατων πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η φωτιά στον Υμηττό να μην περάσει στο δάσος της Καισαριανής.

Eurokinissi

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής με 141 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ ήδη έφθασαν στο σημείο εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα, ένα ελικόπτερο σε συντονιστικό ρόλο, καθώς και δύο ελικόπτερα του στρατού. Συνδράμουν επίσης δύο μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και δύο της περιφέρειας, καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σε ό,τι αφορά στις ζημιές μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί ότι έχουν καεί δύο σπίτια και έχουν προκληθεί ζημιές εξωτερικά σε άλλα δύο. Λόγω της γρήγορης απομάκρυνσης των κατοίκων από την αστυνομία – σύμφωνα με την πυροσβεστική – δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός.

Ν.Χαρδαλιάς: Εξαιρετικά δύσκολή η φωτιά στον Υμηττό. Οι φλόγες ήταν 20 μέτρα ύψος

Για μια πολύ δύσκολη φωτιά έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κάνοντας λόγο για «φλόγα ύψους 20 μέτρων σε μικρή απόσταση από σπίτια στην Παιανία».

«Είχαμε δύο μεγάλα μέτωπα: το ένα σε χαράδρα κοντά στον οικισμό της Παιανίας και το δεύτερο στην κορυφογραμμή», είπε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.
«Ο μεγάλος κίνδυνος ήταν να μην περάσει την κορυφογραμμή. Όλοι ευτυχώς ήταν στα σημεία που έπρεπε όταν έπρεπε και έκαναν όσα έπρεπε» πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι αρχές «έτρεξαν» πρωτόκολλα εκκένωσης «αλλά δεν χρειάστηκε να τα ενεργοποιήσουμε». «Το κράτος λειτούργησε αποδείξαμε στον κόσμο ότι μπορεί να αισθάνεται ασφαλής» κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ