today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

ΚΙΝΑΛ: Ερώτηση για τους μετακλητούς υπαλλήλους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Με τη πρώτη ερώτηση, που κατέθεσαν 19 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και αφορά τον εξορθολογισμό και την μείωση των μετακλητών υπαλλήλων και απευθύνεται προς όλους τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης, άνοιξε η αυλαία του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη νέα Κοινοβουλευτική Σύνοδο της Βουλής.

Στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, κάνουν λόγο για θεαματική αύξηση υπαλλήλων που προσλήφθηκαν στο δημόσιο και σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις από τη προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη περίοδο 2015 -2019 και ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα σχετικά έγγραφα και οι αποφάσεις.

«Παρά τις δεσμεύσεις που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας με το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο για δημοσιονομικό περιορισμό, κατά το χρονικό διάστημα της διακυβέρνησης της Χώρας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρχικά και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-προθύμων ακολούθως, αυξήθηκαν θεαματικά οι θέσεις γενικών γραμματέων, ειδικών γραμματέων, διοικητικών γραμματέων, τομεακών γραμματέων και των αναπληρωτών τους, ειδικών συμβούλων, ειδικών συνεργατών και πάσης φύσεως μετακλητών υπαλλήλων και γενικότερα υπαλλήλων που εξαιρούνται από τη μονιμότητα. Όλα αυτά, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επέβαλε υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση στον Ελληνικό Λαό, προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και τα υπερπλεονάσματα του τρίτου μνημονίου», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Επίσης, προσθέτουν: «Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2015 έως και το 2019 εκδόθηκαν πάνω από 14 αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου που αφορούσαν αυξήσεις των θέσεων του προσωπικού των ανωτέρω κατηγοριών που επικουρούσαν τα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και κατείχαν κυβερνητικές θέσεις. Επίσης, συχνά είδαν το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις κάλυψης των θέσεων αυτών όχι απλώς από κομματικούς φίλους και στελέχη των συγκυβερνώντων κομμάτων, αλλά και από συγγενείς και προσωπικούς φίλους των κυβερνητικών στελεχών».

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ επισημαίνουν ότι «παρά τις δημόσιες εξαγγελίες της σημερινής Κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού που ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είχε ασκήσει έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν προκύπτει σαφώς με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των μετακλητών υπαλλήλων, των αμίσθων συμβούλων και των αποσπασμένων υπαλλήλων σε Γραφεία κυβερνητικών στελεχών».

Παράλληλα, καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει μεταξύ άλλων:

– Πόσα συνολικά άτομα απασχολήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου 2015 – Ιουνίου 2019 με διάφορες ιδιότητες, όπως ως γενικοί και ειδικοί ή αναπληρωτές γραμματείς, ειδικοί και επιστημονικοί σύμβουλοι, μετακλητοί υπάλληλοι ή δημοσιογράφοι στη γραμματεία του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης, στους Αντιπροέδρους στα υπουργεία και σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς τους.

– Ποιο ήταν το κόστος επιβάρυνσης των προϋπολογισμών τους για την κάλυψη της δαπάνης της μισθοδοσίας όλων των υπαλλήλων

– Πόσα άτομα απασχολήθηκαν ως άμισθοι σύμβουλοι ή και συνεργάτες.

– Πόσες ήταν οι προβλεπόμενες στους οικείους οργανισμούς θέσεις προσωπικού των ανωτέρω κατηγοριών και πόσοι συνολικά οι υπηρετούντες την 31.12.1014 και πόσες οι θέσεις και οι υπηρετούντες συνολικά την 7.7.2019.

Ακόμα οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει σε ποιες άμεσες και συγκεκριμένες ενέργειες θα προχωρήσει για να περιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος και αν προτίθεται να χρησιμοποιήσει άμισθους συμβούλους ή συνεργάτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ