today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη και οι ειδικές εντολές στους βουλευτές της Ν.Δ.

Την αγαστή συνεργασία βουλευτών και υπουργών-υφυπουργών, θέτει ως προαπαιτούμενο για την καλή πορεία της κυβέρνησης του, κυρίως στα πρώτα βήματα της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του.

Του Κώστα Πασίση

Η νέα κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ απαρτίζεται από πολλούς παλαιούς και νέους βουλευτές, με διαφορετικές καταβολές και αντιλήψεις.
Στη παρούσα σύνθεση της Κ.Ο «συγκατοικούν», η λεγάμενη λαϊκή δεξιά, οι φιλελεύθεροι, πολλοί celebrites βουλευτές και αρκετοί νέοι, με ελάχιστα χιλιόμετρα πολιτικής διαδρομής.

Η αρμονική πολιτική συμβίωση όλων αυτών είναι ένας από τους «πονοκεφάλους» που καλείται να αντιμετώπισει ο Πρωθυπουργός για να αποφευχθούν τα …αυτογκόλ από απειρία ή διαφορετική αντίληψη για το πως παίζεται το παιχνίδι εντός και εκτός Βουλής.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές θα λάβουν από την Πειραιώς λίαν συντόμως τις δίκες τους οδηγίες ορθής πολιτικής συμπεριφοράς, όπως έγινε άλλωστε και με τους υπουργούς οι οποίοι έφυγαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, με τους γνωστούς μπλε φακέλους.
«Αγκάθι» αποτελεί και το πως θα εξελιχθεί η σχέση ανάμεσα στους παραδοσιακούς πολιτικούς με τους έχοντες υπουργικούς θώκους και κυρίως με τους τεχνοκράτες υφυπουργούς, που δεν έχουν το πολιτικό «αισθητήριο» των πρώτων.

Στοίχημα και μάλιστα ειδικής κατηγορίας είναι η αρμονική συγκατοίκηση με τους εξωκοινοβουλευτικούς πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους.
Η οδηγία Μητσοτάκη είναι οι πόρτες των κυβερνητικών στελεχών να είναι ανοικτές ανα πάσα στιγμή, για τους βουλευτές. Από την άλλη πλευρά, οι βουλευτές έχουν την υποχρέωση να στηρίζουν την κυβέρνηση, άνευ αστερίσκων και υποσημειώσεων και κυρίως χωρίς τα γνωστά «συντροφικά μαχαιρώματα».

Ενδεχομένως πιο εξειδικευμένες οδηγίες θα λάβουν οι νεοεισερχόμενοι βουλευτές οι οποίοι είναι επιρρεπείς σε αιχμηρές αναρτήσεις στα social media, εκφράζοντας προσωπικές απόψεις που δεν συμβαδίζουν πάντοτε με τη γραμμή της ΝΔ.
«Τα «φάλτσα» δεν θα συγχωρούνται εύκολα», από το Μάξιμου τονίζει παλαιό βουλευτής που βρίσκεται στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού και γνωρίζει καλά τις απόψεις του για τέτοιου τύπου ζητήματα. Επιπροσθέτως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει η ΝΔ στη Βουλή είναι τέτοια, που δίνει πολλά περιθώρια κινήσεων στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ηγεσία της ΝΔ θέλει μια συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα και ετοιμοπόλεμη. Και ο λόγος είναι απλός. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από το Φθινόπωρο, θα ανασυνταχθεί και -πιθανότατα- θα βγει στους δρόμους για να κάνει την αντιπολίτευση που ξέρει καλύτερα απ όλους, εκτός ενδεχομένως του ΚΚΕ, αν και ο Περισσός έχει αποδείξει ότι δεν είναι υπερ της ακρότητας και των καταλήψεων, τύπου …αγανακτισμένων.

Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί την κυβέρνηση η οποία απεύχεται τις συγκρούσεις καθώς αυτές «ναρκοθετούν» και δημιουργούν προσκόμματα στην προσέλκυση επενδύσεων και γενικότερα κάνουν ζημιά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ