today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Να ξέρεις να χάνεις

Χωρίς Πρόσωπο

Δεν είναι κακό να χάνεις . Συμβαίνει σε όλους . Δεν μπορείς να κερδίζεις πάντα. Ακόμα και στατιστικά αν το δούμε. Συμβαίνει και στους μεγαλύτεροι αθλητές και στις καλύτερες ομάδες . Το πιο σημαντικό είναι να ξέρεις πως να διαχειριστείς αυτή την ήττα σου. Να μπορείς να την αναγνωρίσεις και να αποδεκτείς την νίκη του αντιπάλου σου, όποιος κι αν είναι αυτός .

Της Μαρίας Δημητρίου

Στην προκειμένη περίπτωση να σεβαστείς τη βούληση αυτού που λέμε “ ελληνικού λαού”. Γιατί ελληνικός λαός είναι κάτι το ολόκληρο δεν είναι μόνο το δικό μας κομμάτι. Και από τη στιγμή που έχουμε ως πολίτευμα τη Δημοκρατία, καλό είναι τουλάχιστον να κρατάμε τα προσχήματα.

Θυμάμαι το 2015 μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου . Ένα γκάλοπ έδειχνε ότι ο τότε πρωθυπουργός απολάμβανε της αποδοχής του 80% του πληθυσμού της Ελλάδας . Άρα και αυτών που δεν τον ψήφισαν. Αυτό θα πει Δημοκρατία , ακόμα και αν δε σε έχω ψηφίσω σου δίνω ένα περιθώριο να δείξεις το έργο σου, σε εμπιστεύομαι δυνητικά και θεωρητικά και σου επιτρέπω απρόσκοπτα να κάνεις όλα όσα έχεις υποσχεθεί και η πλειοψηφία έκρινε ότι της κάνεις.
Ακόμα και αν δεν πιστεύω ότι θα γίνουν έτσι τα πράγματα , έχω μια κρυφή ελπίδα ότι μπορεί να σπάσει ο διάβολος το ποδάρι του και να τα καταφέρεις και τότε, θα σου πω μπράβο βρε μπαγάσα που με διέψευσες . Όλα αυτά συνέβησαν τότε , τότε που πέρασαν έξι μήνες χωρίς να γίνει το οτιδήποτε, παραμόνο να διοριστούν οι ημέτεροι σε θέσεις κλειδιά . Κατά τα άλλα πηγαινοέρχονταν στην Ευρώπη χωρίς λόγο , χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, ώσπου έφτασαν έξι μήνες μετά να κλείσουν τις τράπεζες και μετά από διαπραγμάτευση 17 ωρών, που μπήκε αργότερα με αστερίσκο στο βιογραφικό του τότε πρωθυπουργού ως σημείο αναφοράς , να φορτώσει στη χώρα ακόμα ένα μνημόνιο,( όχι αυτό που θα καταργούσε, καινούργιο ) και πολλά δις επιπλέον την οικονομία .

Γιατί τα γράφω όλα αυτά ; Γιατί παλινδρομώ πίσω στο χρόνο αντί να κοιτάω μπροστά ; Γιατί έτυχε να διαβάσω διάφορα σχόλια και ανακοινώσεις της σημερινής αντιπολίτευσης και των εκπροσώπων της που πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, έσπευσαν να προδικάσουν την αποτυχία της νέας κυβέρνησης . Πριν προλάβει να ορκιστεί η καινούργια κυβέρνηση μίλησαν για υποσχέσεις που δε θα εκπληρωθούν.Οι άνθρωποι που η μόνη προεκλογική εξαγγελία που ολοκλήρωσαν ήταν η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας .

Βρίσκει ύποπτο ο κύριος Σκουρλέτης την ύπαρξη στη νέα κυβέρνηση τόσων πολλών τεχνοκρατών. Ας ενημερώσει κάποιος τον πρώην υπουργό ότι η κυβέρνηση της Κύπρου κάθε φορά, αποτελείται από τεχνοκράτες που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο, γι αυτό και τα καλά αποτελέσματα σε πάρα πολλούς τομείς, κυρίως των επενδύσεων και του τουρισμού . Η Κύπρος αναπτύσσεται, εξελίσσεται γίνεται πόλος έλξης επενδυτών, προχωράει σε εξορύξεις στο θαλάσσιο χώρο της και στην Ελλάδα ακόμα μιλάνε για την επένδυση στο Ελληνικό …

Πολλοί αναρωτιούνται για το υψηλό ποσοστό που έλαβε ο Σύριζα στις τελευταίες εκλογές. Καμία αναρώτηση όμως δεν θα είχαν, αν είχαν παρακολουθήσει τον τρόπο που πολιτεύτηκαν τον τελευταίο μήνα . Αυτό που έκαναν ήταν να σπέρνουν το φόβο ότι η επάνοδος της Δεξιάς θα είναι κάτι σαν τις επτά πληγές του Φαραώ . Εκφόβιζαν τον κόσμο ότι η ΝΔ θα κόψει τα επιδόματα, θα απολύσει τους δημοσίους υπαλλήλους, ότι έρχεται εργασιακός μεσαίωνας με εργασία …. 7 μέρες την εβδομάδα , ότι ο κόσμος θα τρώει από τα σκουπίδια . Αυτοί που είχαν πει κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη και έκαναν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αυτοί που είπαν ότι θα λύσουν το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων με το θάνατο των συνταξιούχων… οι ίδιοι που άφησαν τις χήρες κάτω των 55 ετών χωρίς τη σύνταξη του εκλιπόντος συζύγου .

Τα πρώτα εικοσιτετράωρα της νέας κυβέρνησης και ήδη κάτι δείχνει να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Απαγορεύτηκε η πρόσληψη συγγενών πρώτου βαθμού των Υπουργών, Υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων κάτι που είχε συμβεί και παλιότερα επί της κυβερνήσεως Σαμαρά για να καταργηθεί επί κυβερνήσεως Σύριζα. Επί κυβερνήσεως Σύριζα που ο ένας διόριζε τον πατέρα του, άλλος την κόρη του , τη σύζυγο ή σύντροφο, ή κόρη της φίλης του και πάει λέγοντας με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς .
Toποθετήθηκε οπλίτης – γιατρός στην Ακρόπολη για να προσφέρει τις υπηρεσίες του τόσο στους εργαζόμενους όσο και στου επισκέπτες ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με την αφόρητη ζέστη και διατάχθηκε να λειτουργήσουν τα κλιματιστικά για να μπορούν οι αρχαιοφύλακες να εργάζονται χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους . Να σημείωσουν ότι γιατρός στην Ακρόπολη είχε τοποθετηθεί και παλιότερα το 2014 όταν Γενική Γραμματέας ήταν η σημερινή υπουργός.
Ήδη η Ελληνική Αστυνομία σε μια οργανωμένη επιχείρηση μπήκε στους χώρους του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέλαβε άτομα που εμπορεύονταν και διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες . Το πανεπιστήμιο που σε άλλες χώρες αποτελεί κόσμημα στην Ελλάδα είχε καταντήσει άντρο παρακμιακών και περιθωριοποιημένων ομάδων τύπου Ρουβίκωνα. Μικρές λεπτομέρειες που κάνουν ένα κράτος σύγχρονο και αποδοτικό.
Η Βουλή θα παραμείνει ανοικτή όλο το καλοκαίρι για να τρέξουν νομοσχέδια που θα αφορούν τόσο την ανάπτυξη και τον τομέα των επενδύσεων αλλά και νομοσχέδια που έχουν ήδη εκπονηθεί από τις ομάδες εργασίες της νέας κυβέρνησης όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση, για φοροελαφρύνσεις. Κινήσεις που αν γίνουν πραγματικότητα θα αλλάξουν την καθημερινότητα όλων των Ελλήνων προς το καλύτερο.

Αυτό που θα πρέπει να κάνει η αντιπολίτευση είναι να σεβαστεί το αποτέλεσμα και να δώσει το δικαίωμα στην νέα κυβέρνηση να πραγματοποιήσει το πρόγραμμά της που γι αυτό ψηφίστηκε από την πλειοψηφία . Απειλές του τύπου “θα κατεβούμε στο δρόμο” ανήκουν σε μια άλλη λογική που προσομοιάζει με αυτήν των μπαχαλάκηδων που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να καταστρέφουν και όχι να δημιουργούν.

Η σημερινή αντιπολίτευση είχε το χρόνο της να αναπτύξει το πρόγραμμά της, κρίθηκε από το λαό ως ανεπαρκής και τώρα θα πρέπει να περιμένει στην άκρη κάνοντας σωστή αντιπολίτευση στηλιτεύοντας μέσα στο κοινοβούλιο πιθανόν λανθασμένες επιλογές.
Ας δώσει το περιθώριο πρώτα για δράση προτού προβεί στην αντίδραση.

Αυτός που αγαπά την πατρίδα του εύχεται η κάθε κυβέρνηση να πετύχει για το καλό όλων , αυτός που προδικάζει την αποτυχία πριν καν δει το αποτέλεσμα, λειτουργεί εγωιστικά και προβάλει τις δικές του επιθυμίες .

Να ξέρεις να χάνεις και όταν ο αντίπαλος κάνει κάτι σωστό να μπορείς να επικροτείς , αυτό λέγεται πολιτικός πολιτισμός και στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία πρέπει να υπάρξει πολιτειακή ενηλικίωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ