today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Δαλτονισμός

Παραμονές των εκλογών θυμηθήκαμε μια ωραία και σπάνια λέξη το δαλτονισμό, μια μορφή αχρωματοψίας, κατά την οποία ο ασθενής αδυνατεί να διακρίνει το πράσινο από το κόκκινο χρώμα. Άλλες λέξεις για το δαλτονισμό είναι η δυσχρωματοψία και η αχρωματοψία.

Γράφει η Σοφία Μουρούτη – Γεωργάνα

Ο δαλτονισμός δεν είναι μόνο πάθηση των ματιών φθάνει μέχρι και το μυαλό, αγγίζει τις ιδέες. Αυτό το καταλάβαμε μετά τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού μας, ο οποίος μάλλον πάσχει από πολιτικό ή ιδεολογικό δαλτονισμό, αφού αδυνατεί να καταλάβει ότι έσφαλε και ότι οι περιστάσεις άλλαξαν.

Εκτός από το φυσικό δαλτονισμό των ματιών και το μεταφορικό πολιτικό, ιδεολογικό δαλτονισμό, υπάρχει και ο κομματικός δαλτονισμός, ανάλογης σπουδαιότητας με τους προηγούμενους. Σε προεκλογικές περιόδους έχουν την τιμητική τους αυτοί οι δαλτονισμοί. Όλα τα βλέπω σαν ένα χρώμα.

Λόγια λέξη της Νέας Ελληνικής, ήλθε στη γλώσσα μας ως μεταφορά από την αγγλική, από τη λέξη daltonism. Ο John Dalton (1766-1844), Άγγλος, φυσικός, χημικός, μετεωρολόγος έπασχε από αυτήν την ασθένεια και γι΄ αυτό τη μελέτησε και έγραψε ένα σχετικό πόνημα με τίτλο Εξαιρετικά γεγονότα που σχετίζονται με την αντίληψη των χρωμάτων.

Αντώνυμα του δαλτονισμού είναι η οξυδέρκεια, αμεροληψία, ευθυκρισία, αντικειμενικότητα. Όλες ωραίες κυρίες!

Είθε να τις συναντήσουμε!

*Η Σοφία Μουρούτη – Γεωργάνα είναι φιλόλογος και διδάσκει στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ