today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Γεύσεις από Καναδά στο αίθριο του Μουσείου της Ακρόπολης

Με μια πρωτοποριακή και ξεχωριστή εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης γιόρτασε απόψε στην Αθήνα ο Καναδάς την εθνική του ημέρα. Η πρεσβεία του Καναδά διοργάνωσε στο αίθριο του Μουσείου της Ακρόπολης γαστρονομική βραδιά, με κύριο μενού γεύσεις από την καναδική κουζίνα και κύρια συστατικά ελληνικά καναδικά αγροτικά προϊόντα. Ο διάσημος σεφ του Καναδά Αλέν Μποσέ, διεθνώς γνωστός και ως Kilted Chef ή ως ο γαστρονομικός πρεσβευτής του Atlantic Canada, ταξίδεψε στην Αθήνα για να μαγειρέψει καναδικές συνταγές για τους καλεσμένους του Καναδού πρέσβη. Κύριος στόχος της πρεσβείας του Καναδά στην Ελλάδα είναι η προώθηση των καναδικών προϊόντων στη χώρα μας.

 

Σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον με θέα την Ακρόπολη και τον ήλιο να ρίχνει τις τελευταίες του πινελιές για σήμερα στο ιερό μνημείο, ο πρεσβευτής του Καναδά στην Ελλάδα καλωσόρισε στον δεύτερο όροφο του Μουσείου της Ακρόπολης τους καλεσμένους του για να συνεορτάσει μαζί τους την εθνική ημέρα του Καναδά.

Κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ο εορτασμός ξεκίνησε με τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και του Καναδά, τους οποίους ερμήνευσε η Ελληνοκαναδή Κατερίνα Ντούσκα, η οποία εκπροσώπησε φέτος τη χώρα στη διοργάνωση της Eurovision, και συνεχίστηκε με τους χαιρετισμούς του πρεσβευτή του Καναδά στην Ελλάδα, Μαρκ Άλεν και του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ. Ο πρέσβης επικεντρώθηκε στα κοινά σημεία που ενώνουν τους δύο λαούς επισημαίνοντας: «Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η κοινή μας δέσμευση για ειρήνη και ευημερία μέσω των κανόνων που βασίζονται στη διεθνή τάξη και των θεμελιωδών της αρχών: της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φίλων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, της ελεύθερου και του δίκαιου εμπορίου».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Μαρκ Άλεν στον αγροδιατροφικό τομέα. «Τα τρόφιμα και η γεωργία είναι ένας τομέας στον οποίο μοιραζόμαστε πολλά και είμαι πολύ ευχαριστημένος που η πρεσβεία μπόρεσε να συνεργαστεί με το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Τροφίμων και μια σειρά από περιφερειακές μας αρχές για να σας φέρει απόψε “Μια γεύση του Καναδά” (“A Taste of Canada”) μέσα από το ταλέντο του Kilted Chef, Αλέν Μποσέ» σημείωσε και εξέφρασε την προσδοκία του η Ελλάδα να επικυρώσει την πρόσφατα συμφωνηθείσα Συνολική Οικονομική Εμπορική Συμφωνία (CETA) μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά.

Επίσης, ο πρέσβης του Καναδά διέκρινε την αεροπορία ως έναν άλλο τομέα συνεργασίας, αναφέροντας ως παράδειγμα τη στρατιωτική πτητική εκπαίδευση.

«Ωστόσο, χωρίς αμφιβολία, ο ισχυρότερος και πιο πολύτιμος δεσμός μας είναι οι σχέσεις των δύο λαών», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Περιλαμβάνει και εκτείνεται πέρα από τους 270.000 Καναδούς με ελληνική καταγωγή και των οποίων η συνεισφορά σε όλες τις πτυχές της καναδικής κοινωνίας είναι σημαντική».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Καναδός πρέσβης ύψωσε το ποτήρι του και έκανε την εξής πρόποση: «Σε όλα όσα ενώνουν τους Καναδούς και τους Έλληνες και την Ελλάδα και τον Καναδά».

 

Τ. Κουίκ: «Ευχαριστώ τον Τριντό που κράτησε την υπόσχεσή του»

 

Την πεποίθησή του ότι η ελληνοκαναδική φιλία θα παράγει καρπούς προς όφελος των δύο λαών, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ. «Είμαι ευχαριστημένος ότι οι διμερείς μας σχέσεις είναι σε άνθηση» ανέφερε ο κ. Κουίκ ξεκινώντας τον χαιρετισμό του και επισήμανε πως η Ελλάδα και ο Καναδάς μοιράζονται κοινές αξίες και αρχές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών στη «δυναμική παρουσία» των Ελλήνων του Καναδά. «Πάνω από 350.000 Καναδοί πολίτες με ελληνική καταγωγή ζουν και ευημερούν στις μεγαλύτερες πόλεις του Καναδά. Ενεργά συμμετέχουν στην πολιτική ζωή του Καναδά ως μέλη του Κοινοβουλίου του, τη Γερουσία του και στην κεντρική διοίκηση. Η ομάδα ελληνοκαναδικής φιλίας του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου έχει 28 βουλευτές» σημείωσε ο κ.Κουίκ.

Μιλώντας εκτός κειμένου, ο κ. Κουίκ θέλησε να ευχαριστήσει προσωπικά τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, τονίζοντας πως τήρησε την υπόσχεσή του, ότι θα πάρει στον Καναδά 40.000 μετανάστες και πρόσφυγες από την Ελλάδα. «Το έκανε και είναι κάτι πολύ σημαντικό για μας και για την ειλικρίνεια του σε όλον τον κόσμο», ανέφερε.

 

Το «παρών» στην εθνική ημέρα του Καναδά έδωσαν εκπρόσωποι από τον πολιτικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ερμηνεία μουσικών κομματιών από την Ελληνοκαναδεζα τραγουδίστρια Κατερίνα Ντούσκα, με μοτίβο τον φωτισμένο Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ