today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Βαβυλωνία

Η Βαβυλωνία, η ασυνεννοησία, η πλήρης σύγχυση, η οχλαγωγία είναι συνηθισμένο φαινόμενο σήμερα, αλλά και πάντοτε, στην πολιτική, τον εργασιακό χώρο, τις τηλεοπτικές συζητήσεις. 

Γράφει η Σοφία Μουρούτη – Γεωργάνα

Βαβυλωνία απόψεων, σκέψεων, Βαβυλωνία επιχειρημάτων, ραδιοτηλεοπτική Βαβυλωνία είναι μερικές μόνο από τις χρήσεις της λέξης.

Η Βαβυλωνία είναι αρχαίο τοπωνύμιο, αρχαιότατο κράτος, το σημερινό Ιράκ. Βασικότερη πόλη ήταν η Βαβυλών, Βαβυλῶνος, στον ποταμό Ευφράτη, η πρώτη μεγαλούπολη της ιστορίας. Σύμφωνα με τη βιβλική αφήγηση της Γενέσεως (11, 5-9), οι απόγονοι του Νώε στη Βαβυλώνα, τη Βαβέλ, ήθελαν να οικοδομήσουν έναν πολύ υψηλό πύργο που θα έφθανε μέχρι τον ουρανό. Ο Θεός, όμως, για να τους απαλλάξει από τα υπερφίαλα σχέδιά τους τούς έκανε να μιλούν ο καθένας και μια διαφορετική γλώσσα. Κι έτσι ἐκλήθη τὸ ὄνομα αὐτῆς Σύγχυσις, ὅτι ἐκεῖ συνέχεε Κύριος τὰ χείλη πάσης τῆς γῆς, καὶ ἐκεῖθεν διέσπειρεν αὐτοὺς Κύριος ἐπὶ πρόσωπον πάσης τῆς γῆς (Γεν.9). (Έτσι ονομάσθηκε το μέρος αυτό «Σύγχυση», γιατί εκεί μπέρδεψε ο Θεός τις γλώσσες τους και σκόρπισε τους ανθρώπους σε όλα τα μέρη της γης).

Ο Δημήτριος Βυζάντιος (1790 – 1853), κωμοδιογράφος και αγιογράφος, καταγόμενος από την Κωνσταντινούπολη, γλωσσομαθής ο ίδιος, αλλά και με γλωσσικές ευαισθησίες, είχε γράψει θεατρικό έργο, κωμικό, με τον τίτλο «Βαβυλωνία». Σε αυτό, συζητούν διάφοροι Έλληνες μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου σε ένα πανδοχείο στο Ναύπλιο. Συζητούν, τρόπος του λέγειν, γιατί στην πραγματικότητα κανένας δεν καταλαβαίνει τον άλλον, αφού καθένας μιλά το τοπικό του ιδίωμα. Συζήτηση Βαβυλωνία.

Αντώνυμα της Βαβυλωνίας είναι η συνεννόηση, συμφωνία.

*Η Σοφία Μουρούτη – Γεωργάνα είναι φιλόλογος και διδάσκει στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ