today-is-a-good-day
30.8 C
Athens

Bloomberg: Ο Ντ.Τραμπ εξετάζει νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας λόγω των S-400

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εξετάζει τρία πακέτα κυρώσεων κατά της Τουρκίας μετά την απόφασή της να προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, σύμφωνα με άτομα τα οποία έχουν γνώση των συζητήσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το πιο σκληρό πακέτο που συζητείται ανάμεσα στους αξιωματούχους του Εθνικού Συμβουλίου και των υπουργείων Εξωτερικών και Εμπορίου των ΗΠΑ θα προκαλούσε σοβαρό χτύπημα στην ήδη προβληματική τουρκική οικονομία.

Οποιαδήποτε από τις επιλογές και να επικρατήσει θα ενισχύσει την δέσμευση των ΗΠΑ να ακυρώσουν τις πωλήσεις των F-35 στην Τουρκία αν ο Ταγίπ Ερντογάν τελικά προχωρήσει στην αγορά των S-400.

«Η επικρατέστερη ιδέα που αυτή τη στιγμή έχει και τη μεγαλύτερη στήριξη είναι να μπουν στο στόχαστρο εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας βάσει του νόμου που προβλέπει κυρώσεις για εταιρείες που έχουν συναλλαγές με τη Ρωσία. Οι κυρώσεις θα απέκοπταν σε μεγάλο βαθμό τις εταιρείες αυτές από το αμερικανικό οικονομικό σύστημα κάνοντας αδύνατο γι’ αυτές να αγοράσουν αμερικανικά προϊόντα ή να πωλούν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ», αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι συζητήσεις που γίνονται αντανακλούν την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν ραγδαία από την εμμονή του Ερντογάν στην απόφασή του να αγοράσει το σύστημα S-400. Μέχρι πρωτινός η συζήτηση επικεντρώνεται στο βρεθεί ένας τρόπος να τερματιστεί η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35.

Σύμφωνα με το Bloomber, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν κυρώσεις ήδη από της αρχές Ιουλίου σημειώνοντας πως ο κ. Τραμπ είναι έτοιμος να λάβει αποφάσεις πριν από την σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία την επόμενη εβδομάδα όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν πιθανές κυρώσεις για πάνω από ένα χρόνο, καθώς κατέστη σαφές ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις θέσεις της για την αγορά των S-400.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ