today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Κατά (μέρος 2ο)

Ξαναγυρνάμε στα κατά και στις εκφράσεις τις σχετικές με την πρόθεση που βρίσκεται σε τόσες φράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Γράφει η Σοφία Μουρούτη – Γεωργάνα

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι καθ’ οδόν, στο δρόμο να έλθει και είμαστε όλοι κατά κόρον, υπερβολικά χαρούμενοι γι’ αυτό. Η αργία θα εορτασθεί κατά γην και κατά θάλασσαν, παντού.

Στο μεταξύ η επικαιρότητα τρέχει, η διεθνής και η καθ’ ημάς, η δική μας, δηλαδή.

Οι καθ’ ημάς ειδήσεις τώρα που συντάσσουμε το λήμμα περιλαμβάνουν στάσεις εργασίας στο μετρό και στο τραμ. Φαίνεται ότι έχουμε καθ’ έξιν στάσεις εργασίας στην πατρίδα μας.

Στη Βουλή απ’ την άλλη βουλευτές εκφράζονταν με απρέπεια, όχι μία και δύο φορές, αλλά καθ’ υποτροπήν, πέφτοντας στο ίδιο παράπτωμα ξανά και ξανά, αφήνοντας αμήχανους τους άλλους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, αλλά και όλους εμάς που τους παρακολουθούαμε από την τηλεόραση. Βέβαια, δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε, αφού οι πολιτικοί είναι κατ’ εικόνα και ομοίωσιν ημών των ψηφοφόρων, συνεπώς όμοιοι, ίδιοι και απαράλλαχτοι με εμάς.

Με την οικονομική κρίση είδαμε όλοι το κατά κεφαλήν εισόδημά μας να μειώνεται. Αυτό το διαπιστώσαμε μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και όσοι δουλεύουν κατ’ αποκοπήν, ανάλογα δηλαδή με την εργασία που προσφέρουν. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όμως, καταλάβαμε ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθούσαμε στο παρελθόν νικήθηκε κατά κράτος, ολοκληρωτικά. Έγινε φανερό ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει στον τομέα αυτό.

Στη γειτονική μας χώρα πολίτες διαφόρων ειδικοτήτων διώκονται για τα φρονήματά τους, τις πεποιθήσεις τους, για θέσεις που έχουν εκφράσει στο παρελθόν. Με άλλα λόγια τους έχουν πάρει κατά πόδας, κατ’ εντολή του Προέδρου. Ούτε κατ’ αντιπαράστασιν εξέτασή τους δε γίνεται, ανάκριση με την παρουσία μάρτυρα ή άλλου κατηγορουμένου.

Είναι κατ’ άνθρωπον δύσκολο να εξαντλήσουμε τις κατά – φράσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε σύμφωνα με τις δυνατότητες που διαθέτουμε ως άνθρωποι να παρουσιάσουμε όλες τις εκφράσεις. Πολλές από αυτές θα τις βρείτε αν ψάξετε κατ’ ιδίαν ή κατά μόνας, μόνοι σας, δηλαδή, στα λεξικά. Εκεί θα βρείτε και τον κατά φαντασίαν ασθενή, να μεμψιμοιρεί για τις ασθένειές του, τον αγώνα κατά ξηράν, στη στεριά, το σχήμα κατά το νοούμενον και μερικά άλλα ακόμα.

*Η Σοφία Μουρούτη – Γεωργάνα είναι φιλόλογος και διδάσκει στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ