today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Γ. Κατρούγκαλος: Παρά την προκλητικότητά της η Τουρκία δεν επιθυμεί “θερμό επεισόδιο”

Τη μεγάλη σημασία που δίνει πάντα η Ελλάδα στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στο Δίκαιο της Θάλασσας, ως βάση ειρηνικού πολιτικού διαλόγου για την επίλυση κάθε διαφοράς, προέταξε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του σήμερα στο Ρ/Σ NEWS 94,3 ερωτηθείς για τις εξελίξεις στον Κόλπο του Ομάν και την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιραν. Όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, το ΥΠΕΞ παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά το ζήτημα, και γιατί «μας ενδιαφέρει η ελεύθερη ναυσιπλοϊα, καθότι είμαστε ένα κατ’ εξοχήν ναυτικό έθνος και έχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο», επισημαίνοντας ότι «δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η κατάσταση στα στενά του Ορμούζ ώστε να γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση αυτή».

Απαντώντας σχετικά με την παρατεταμένη παραβατικότητα της Τουρκίας και το ενδεχόμενο ατυχήματος που μπορει να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο, ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του σήμερα και της εποχής των Ιμίων, καθώς τότε «ούτε η Τουρκία ήταν τόσο διεθνώς απομονωμένη ούτε η Ελλάδα είχε τόσο ισχυρό και αναβαθμισμένο διπλωματικό κύρος». Υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να γκριζάρει περιοχές στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, να αμφισβητήσει δηλαδή τα δεδομένα του διεθνούς δικαίου δημιουργώντας μια διαφορά καταγγέλονται από Αμερικανούς και Ευρωπαίους ως παράνομες και εντείνουν την απομόνωση της ακόμα περισσότερο. Και πρόσθεσε: «Προφανώς θα επιδιώξουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρχει ακόμη σθεναρότερη απάντηση με χειροπιαστά πράγματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν την Τουρκία σε μια εποχή που η οικονομία της βρίσκεται στο μεταίχμιο από την ανάπτυξη στην κρίση και έχει ένα πληθωρισμό που πλησιάζει το 20% και μια υποτίμηση της λίρας γύρω στο 30%».

Ειδικότερα ως προς το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι «παρά την προκλητικότητα των κινήσεών της, ούτε η άλλη πλευρά θέλει θερμό επεισόδιο και γιατί αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσει κάτι με αυτό τον τρόπο στο Αιγαίο και γιατί προφανώς δεν θέλει να πλήξει ακόμα περισσότερο την εικόνα της οικονομίας της». Όσο για τον κίνδυνο ενός ατυχήματος, όσο συσσωρεύεται η ένταση, εξήγησε ότι «γι’ αυτό συνεχίζουμε με την άλλη πλευρά τη συζήτηση για να έχουμε τα περίφημα μέτρα εμπιστοσύνης που δεν είναι μέτρα για να λύσουμε τις διαφορές μας, αλλά μέτρα ακριβώς για να εκτονωθεί η ένταση, να μην έχουμε ούτε από λάθος ούτε από ατύχημα κάτι που καμία από τις δυο πλευρές δεν επιθυμεί στις θάλασσές μας».

Σχετικά με τις κατηγορίες της ΝΔ περί κρυφής ατζέντας με την Τουρκία και την Αλβανία, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «πρόκειται περί ακριβώς του αντιθέτου», αναφέρθηκε στα τρία Εθνικά Συμβούλια Εξωτερικής Πολιτικής στα οποία έγινε η ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων σε συνθήκες απορρήτου και τόνισε ότι «όχι απλώς δεν έχουμε κρυφή ατζέντα, αλλά έχουμε επιδιώξει να υπάρχει όσο το δυνατό ομοψυχία σε θέματα που λόγω της εθνικής τους σημασίας πρέπει να μην μας χωρίζουν οι πολιτικές και ιδιαίτερα οι μικροπολιτικές διαφορές». Και συμπλήρωσε: «Όποιος έχει κρυφή ατζέντα είναι αυτός ο οποίος δεν θέλει να συζητά», σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να συζητήσει τετ α τετ με τον πρωθυπουργό σε μια πολιτική διαμάχη που είναι προφανές ότι ένας από τους δύο θα είναι πρωθυπουργός και πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός τι είδους πολιτική θα εφαρμόσει. Όποιοι μιλούν για κρυφή ατζέντα πρέπει να κριθούν κυρίως από τη δική τους. Να συζητήσουν και να έρθουν ανοιχτά στον ελληνικό λαό τι πρόγραμμα θα εφαρμόσουν».

«Η μάχη των εκλογών είναι κρίσιμη. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να φυγομαχήσει από αυτή»

Ερωτηθείς για τη μάχη των εκλογών αλλά και αν ενδεχομένως το αποτέλεσμα θα καθορίσει και την επόμενη μέρα για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «η επόμενη μέρα για τον πρωθυπουργό και για τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι είναι ο δεύτερος πόλος του νέου διπολισμού». Είπε ότι «για τη συγκεκριμένη εκλογική μάχη προφανώς η ανατροπή δεν είναι εύκολο πράγμα», επισημαίνοντας παράλληλα την υφιστάμενη αισιοδοξία η οποία, όπως είπε, προέρχεται από τα αντικειμενικά δεδομένα ότι η ΝΔ έχει φτάσει στην ύψιστη συσπείρωσή της, ενώ η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλή, όπως και το ποσοστό συμμετοχής του κόσμου, καθώς επίσης ότι υπάρχει και μεγάλη διασπορά στις ευρωεκλογές σε ψήφους που πήγαιναν σε κόμματα μικρότερα, που εκφράζουν αυτή τη χαλαρότερη ψήφο διαμαρτυρίας.

«Για να είμαστε αντικειμενικοί», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, «το στοίχημα για μας είναι να πείσουμε τους περίπου 600.000 ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν τον Ιανουάριο, που περίμεναν περισσότερα από εμάς και γι’ αυτό δεν ήρθαν καν να ψηφίσουν. Εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα και ο τρόπος για να πείσουμε αυτόν τον κόσμο είναι να του πούμε να συγκρίνει τα προγράμματα. Γι’ αυτό θέλουμε πράγματι την αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. να είναι σε βάση πολιτική και προγραμματική».

Απαντώντας αναφορικά με το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας των δυο μεγάλων κομμάτων, ο υπουργός Εξωτερικών απέκλεισε συνεργασία με τη Ν.Δ. τονίζοντας: «Είμαστε η μέρα με τη νύχτα σε όλα τα πολιτικά θέματα». Παράλληλα επισήμανε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ακυβερνησίας μετά την 8η Ιουλίου, «καθώς αυτό το εκλογικό σύστημα ουσιαστικά είναι ένα σύστημα που ο πρώτος τα παίρνει όλα με τις 50 έδρες που προβλέπονται και ουσιαστικά πρέπει να το συνειδητοποιήσει αυτό ο ελληνικός λαός, για να ξέρει ή θα επιλέξει εμάς και θα έχει η ελπίδα μια συνέχεια, ότι θα μπορέσει πράγματι η ζωή του να γίνει καλύτερη, ή, με αυτό το κριτήριο που είναι το βασικό, να ξέρει ότι ούτε η καθημερινότητά του, ούτε κυρίως η ζωή του στο χώρο εργασίας του, ούτε οι προοπτικές του μέλλοντος για τα παιδιά του θα είναι καλύτερες».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την κάθοδό του στις εκλογές στο βόρειο τομέα της Β’ Αθήνας, ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, δεν έχει προσωπική φιλοδοξία: «Έκλεισα το γραφείο μου από το οποίο ζούσα 27 χρόνια και δεν επιζητώ επομένως προσωπικά οφέλη για μένα. Να βοηθήσω όσο μπορώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ