today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

REUTERS: Δυναμική ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα

Επιταχύνθηκε η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων κατά το πρώτο τρίμηνο, όπως δείχνουν στοιχεία της Τ.τ.Ε, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί λόγω της επέκτασης της οικονομίας και του αυξανόμενου ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών.

Τα ακίνητα, σύμφωνα με το Reuters αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του πλούτου των νοικοκυριών στην Ελλάδα, που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη (80%), σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενυπόθηκων Δανείων. Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν 4% το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και έναντι αύξησης 2,6% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Οι τιμές αυξήθηκαν 5,8% σε ετήσια βάση στην Αθήνα, όπου οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων όπως η Airbnb και το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» έχουν καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλή. Παρόμοια τάση καταγράφεται στις τιμές των γραφείων, που πέρυσι αυξήθηκαν 7%. «Οι τιμές των ακινήτων ακολουθούν την θετική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας.

Η ανοδική τάση υποστηρίζεται από την μεγάλη υποχώρηση της κατασκευής νέων κατοικιών τα προηγούμενα χρόνια. Ο αριθμός των αδιάθετων ακινήτων μειώνεται αργά. Η ανάκαμψη πιθανότατα θα συνεχιστεί όσο η οικονομία βρίσκεται σε πορεία επέκτασης και αποφεύγονται οι πωλήσεις κατασχεμένων κατοικιών σε εξευτελιστικές τιμές από τις τράπεζες», δήλωσε ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας.

Η αγορά έχει πληγεί από φόρους που επιβλήθηκαν για να καλυφθούν ελλείμματα του προϋπολογισμού, από τον περιορισμό του τραπεζικού δανεισμού και από την υψηλή ανεργία. Ωστόσο η προοπτική της οικονομίας έχει βελτιωθεί από το 2015. Το πρώτο τρίμηνο του έτους η οικονομία κατέγραψε αύξηση, αν και με ρυθμό βραδύτερο από το προηγούμενο τρίμηνο, ωθούμενη κυρίως από την κατανάλωση και την αύξηση των επενδύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ