today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Ν.Κερεμέως: Η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που θα προκύψει από τις επικείμενες εθνικές εκλογές θα είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, μακριά από το διχαστικό λόγο στον οποίο τόσα χρόνια επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει, στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υποψήφια της ΝΔ στο Βόρειο Τομέα Αθήνας Νίκη Κεραμέως.

Η κ. Κεραμέως σημειώνει ακόμα ότι «η αυτοδυναμία είναι εφικτή και ευκταία ώστε να υπάρχει να υπάρχει προοπτική και σταθερότητα στην υλοποίηση του προγράμματος της ΝΔ». Και συμπληρώνει ότι «σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει, σε όλους τους τόνους, ότι ανεξαρτήτως αυτοδυναμίας στη νέα Βουλή επιδίωξή μας θα είναι να πετύχουμε τις ευρύτερες δυνατές κοινοβουλευτικές και πολιτικές συναινέσεις για την περαιτέρω στήριξη των μεταρρυθμίσεων και τη σταθερή πορεία που χρειάζεται η χώρα».

Ερωτηθείσα για την Παιδεία αναφορικά με το πρόγραμμα της ΝΔ η Νίκη Κεραμέως, στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δηλώνει: «Εφόσον αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα για την Παιδεία που έχουμε εξαγγείλει, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποκαταστήσουμε τη μεγάλη ζημιά που έχει επιφέρει αυτή η κυβέρνηση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».

Τέλος, αναφερόμενη στις προτεραιότητες της ΝΔ, η κ. Κεραμέως τονίζει:« Οι προγραμματικές μας θέσεις αποσκοπούν στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας μας και στη δημιουργία νέου πλούτου».

Ακολουθεί η συνέντευξη της τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ και υποψήφιας στο Βόρειο Τομέα Αθήνας, Νίκης Κεραμέως, στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ. Κυρία Κεραμέως, κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την αισιοδοξία ότι μπορεί να γυρίσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Θα ήθελα τη δικιά σας εκτίμηση σχετικά με τις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Απ. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών έχει διττή αποτίμηση: αφενός, οι πολίτες επιδοκίμασαν τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας, όπως η μείωση φόρων και εισφορών, η δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας. Αφετέρου, η κάλπη έδωσε ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας των κυβερνητικών πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και δη των πολιτικών του λαϊκισμού, του διχασμού και της αλαζονείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε πολύ και σε πολλά μέτωπα, τα τελευταία χρόνια. Κανείς, βεβαίως, δεν μπορεί ποτέ να προδικάσει το αποτέλεσμα της κάλπης. Ωστόσο, δεν έχουν αλλάξει οι συνθήκες που οδήγησαν στη μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί ποτέ σε ευρωεκλογές στη χώρα μας. Και μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να διδάχθηκε τίποτα. Από την επόμενη κιόλας μέρα των Ευρωεκλογών, είχαμε βροχή ρουσφετολογικών τροπολογιών, μετατάξεις ημετέρων, τον αντικανονικό διορισμό της ηγεσίας του Αρείου Πάγου κ.ά. Οι πολίτες παρακολουθούν και θα κρίνουν.

Ερ. Από την άλλη πολλά στελέχη της ΝΔ δηλώνουν ότι ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας η ΝΔ θα αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις για μείζονα θέματα. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω, πού θα απευθυνθείτε για συναίνεση μετά τις τελευταίες εξελίξεις του ΚΙΝΑΛ;

Απ. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που θα προκύψει από τις επικείμενες εθνικές εκλογές θα είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, μακριά από το διχαστικό λόγο στον οποίο τόσα χρόνια επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αυτοδυναμία είναι εφικτή και ευκταία, ώστε να υπάρχει προοπτική και σταθερότητα στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Και για να αποφευχθεί η ακυβερνησία που έχει σκηνοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ότι, ανεξαρτήτως αυτοδυναμίας στη νέα Βουλή, επιδίωξή μας θα είναι να επιτύχουμε τις ευρύτερες δυνατές κοινοβουλευτικές και πολιτικές συναινέσεις, για την περαιτέρω στήριξη των μεταρρυθμίσεων και τη σταθερή πορεία που χρειάζεται η χώρα. Συγκλίσεις με πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες ασφαλώς πρέπει να έχουν και πραγματικό αποτύπωμα στην κοινωνία, και οι οποίες ασπάζονται τις αρχές και τις αξίες μας, αλλά και τις προγραμματικές μας θέσεις για μία Ελλάδα με περισσότερες δουλειές, ασφάλεια, λιγότερους φόρους.

Ερ. Πιστεύετε ότι η συμπίεση που δέχτηκαν τα μικρά κόμματα στις ευρωεκλογές θα συνεχίσει και θα ολοκληρωθεί στις εθνικές εκλογές;

Απ. Το μεγάλο διακύβευμα για την επόμενη μέρα είναι εάν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά, απελευθερώνοντας τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας, με σταθερή διακυβέρνηση, αναπτυξιακή προοπτική και σεβασμό στους θεσμούς. Μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να το διασφαλίσει αυτό, και εκτιμώ ότι οι πολίτες το αντιλαμβάνονται. Πρόκειται για ένα πραγματικό δίλημμα που ενδέχεται να περιορίζει, στην πράξη, τη δυναμική των μικρότερων κομμάτων.

Ερ. Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ ποια είναι η πρόβλεψή σας; Θα καταφέρει, να παραμείνει ισχυρός πόλος;

Απ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ως κόμμα του 3% και διογκώθηκε απορροφώντας απογοητευμένους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων. Δεν έχει ιδεολογικό υπόβαθρο, αλλά κινήθηκε εντέλει με μόνη στόχευση την παραμονή στην εξουσία, που αποτέλεσε και το συνδετικό ιστό όλων των ετερόκλητων δυνάμεων που τον απαρτίζουν. Η απώλεια της λαϊκής αποδοχής θα οδηγήσει αναπόδραστα, εκτιμώ, και σε κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του.

Ερ. Σας ξάφνιασαν οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ με τη ρήξη της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο; Θεωρείτε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι πολιτικό κεφάλαιο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει η ΝΔ μετεκλογικά;

Απ. Δεν θέλω να σχολιάσω, ούτε και να εμπλακώ, στα εσωκομματικά άλλων κομμάτων. Το ζήτημα της αποχώρησης του κυρίου Βενιζέλου αφορά αποκλειστικά το Κίνημα Αλλαγής. Για να απαντήσω όμως και στην υπόλοιπη ερώτησή σας, δεν τίθεται θέμα αξιοποίησης του κυρίου Βενιζέλου από τη Νέα Δημοκρατία, ούτε και ένταξής του στα ψηφοδέλτιά μας. Ο πρόεδρός μας έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια επί του θέματος.

Ερ. Με δεδομένο ότι η ΝΔ απείχε, την εβδομάδα που πέρασε, από τη Βουλή την ώρα που ακόμα περνά νομοσχέδια η κυβέρνηση, θα ήθελα να σας ρωτήσω ως κυβέρνηση ποια νομοσχέδια προτίθεσθε να αλλάξετε ή να τα πάρετε πίσω;

Απ. Είναι πολλές οι στρεβλώσεις που έχουν προκληθεί από την ανεύθυνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και μακρά η λίστα των προς κατάργηση νόμων της, ενδεικτικά: νόμος Παρασκευόπουλου που οδήγησε στη μαζική αποφυλάκιση εγκληματιών, νόμος Κατρούγκαλου που έπληξε ευθέως τους συνταξιούχους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, νόμος Γαβρόγλου που υπονόμευσε την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την τελευταία εβδομάδα επιλέξαμε να απέχουμε από τη Βουλή, προκειμένου να μην νομιμοποιήσουμε μια de facto απονομιμοποιημένη Βουλή που ανοίγει μόνο και μόνο για να γίνουν όργια διευθετήσεων και ρουσφετιών της τελευταίας στιγμής. Προφανώς δεν επρόκειτο να συμπράξουμε στο ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και όχι μόνο.

Ερ. Στην Παιδεία π.χ. θα αλλάξετε τους νόμους Γαβρόγλου για τα ΤΕΙ, τις εισαγωγικές στα πανεπιστήμια κ.ά;

Απ. Εφόσον αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα για την Παιδεία που έχουμε εξαγγείλει, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποκαταστήσουμε τη μεγάλη ζημιά που έχει επιφέρει αυτή η κυβέρνηση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Οφείλουμε, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε κανέναν. Χρειάζεται ενδελεχής μελέτη, προσεκτικές κινήσεις, ουσιαστικός διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς. Πιστεύουμε ότι η επένδυση στην Παιδεία είναι και επένδυση στις μεγάλες δυνατότητες που έχει η χώρα μας. Θέλουμε να εξοπλίσουμε τους νέους με πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες και να δημιουργήσουμε ίσες και περισσότερες ευκαιρίες για προσωπική ανέλιξη. Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι ο πιο αποτελεσματικός μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας και μοχλός οικονομικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία αφορά μια συνολική και σε βάθος μεταρρύθμιση, με θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ερ. Γενικότερα ποιες είναι οι προτεραιότητες της ΝΔ αν γίνει κυβέρνηση;

Απ. Οι προγραμματικές μας θέσεις αποσκοπούν στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας μας και στη δημιουργία νέου πλούτου. Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση των φόρων και εισφορών, με ταυτόχρονη έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων και σε στοχευμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος- πολιτικές που θα δημιουργήσουν εντέλει νέες θέσεις εργασίας. Η μεταρρύθμιση στην Παιδεία και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες δεν μπορεί παρά να είναι, επίσης, στην πρώτη γραμμή.

Ερ. Τέλος θα ήθελα μια προσωπική ερώτηση. Είστε από τους ελάχιστους πολιτικούς που έχετε συμμετάσχει στη λέσχη Μπίλντεμπεργκ. Πώς σχολιάζετε αυτή σας τη συμμετοχή;

Απ. Ευχαριστώ που με ρωτάτε, διότι διαπίστωσα ότι υπάρχει μεγάλη παραφιλολογία, και ενίοτε συνωμοσιολογία, σχετικά με το συγκεκριμένο φόρουμ. Είναι, επομένως, ευκαιρία να αποσαφηνιστεί ότι δεν πρόκειται για τίποτα άλλο παρά μία υψηλού επιπέδου συνάντηση συμμετεχόντων από τον ακαδημαϊκό, πολιτικό, επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό στίβο, που συζητάνε και ανταλλάσσουν ελεύθερα απόψεις, χωρίς να λαμβάνουν αποφάσεις, για σημαντικά θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Φέτος, για παράδειγμα, οι θεματικές αφορούσαν μεταξύ άλλων το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit, την κλιματική αλλαγή, τις κυβερνοαπειλές και την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ