today-is-a-good-day
17.7 C
Athens

Το Brexit ως ευκαιρία για διμερή συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας – Ανάλυση

Ως σημαντική ευκαιρία για μια νέα διμερή εμπορική συμφωνία αντιλαμβάνεται ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump την κατάσταση στη Βρετανία, λίγους μήνες πριν το διαφαινόμενο Brexit στις 31 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με άρθρο γνώμης της Therese Raphael, που δημοσιεύει το Bloomberg ο Trump, συναισθηματικά δεμένος με το λαϊκιστικό και ενάντια στο κατεστημένο μήνυμα του Brexit, με το επιτελείο του να βλέπει ένα μεγάλο παζάρι και μια μοναδική ευκαιρία, υπόσχεται μια «πολύ μεγάλη εμπορική συμφωνία» σε όποιον βρετανό ηγέτη ολοκληρώσει το Brexit. Η ρήξη του Ην. Βασιλείου με την ΕΕ είναι ιδιαίτερα ελκυστική βάσει της κοσμοθεωρίας του Αμερικανού προέδρου.

Πρώτον, αναφορικά με τις ΗΠΑ, συνεπάγεται απελευθέρωση του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορικών κανόνων και ρυθμίσεων. Δεύτερον, η αποχώρηση του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ θα την αποδυναμώσει σε γεωπολιτικό επίπεδο, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο στον Trump που προσπαθεί να τιθασεύσει μέσω κυρώσεων την Κίνα και το Ιράν. Και επιπλέον, θα μεγαλώσει όσο ποτέ την εξάρτηση των Βρετανών από τη φιλία και την καλή θέληση των Αμερικανών.

Παρά τη μακρόχρονη εμπορική σχέση ΗΠΑ-Βρετανίας, από την αμερικανική πλευρά δεν υπάρχουν συναισθηματισμοί. Άλλωστε οι Βρετανοί είναι εκείνοι που θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες με τους αντίστοιχους αμερικανικούς, όπως άλλωστε προκύπτει από μακροσκελή και ενδελεχή εμπορικό κατάλογο που δημοσιοποίησαν οι ΗΠΑ τον Μάρτιο. Τα πραγματικά πλεονεκτήματα από την όποια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι περιορισμένα.

Οι δασμοί εισαγωγής είναι ήδη πολύ μικροί, περίπου 3% κατά μέσο όρο, παρόλο που η ΕΕ έχει αρκετά υψηλότερους δασμούς στα γεωργικά προϊόντα και σε ορισμένα βιομηχανικά προϊόντα, όπως τα αυτοκίνητα. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται επίσης να αυξήσει τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, καθώς θα χάσει τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Στον τομέα των υπηρεσιών, που αποτελεί το 80% της βρετανικής οικονομίας και το 45% των εξαγωγών της, οι εμπορικές συμφωνίες δεν καλύπτουν επαρκώς τα σχετικά ζητήματα, καθώς οι περιορισμοί παίρνουν τη μορφή κανονισμών και κάθε χώρα επιθυμεί να τους καθορίζει κατά βούληση. Ωστόσο, οι Αμερικανοί επιζητούν να διασφαλίσουν ότι οι Βρετανοί θα υιοθετήσουν το εκτεταμένο δίκτυο κανόνων που απαγορεύουν «τις διακρίσεις σχετικά με την παροχή υπηρεσιών από ξένους προμηθευτές» και «κανόνες σύμφωνους με τις υπάρχουσες πρακτικές της αμερικανικής κυβέρνησης». Η διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ (οικονομίας 20 τρισ. δολαρίων) και Βρετανίας (οικονομίας λίγο μικρότερης από 3 τρισ. δολάρια) θα διαρκέσει αρκετό χρόνο, παρόλο που ενδέχεται να επισπευσθεί από το γεγονός ότι Βρετανοί θα βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση για υποχωρήσεις.

Οι οπαδοί του Brexit που κατηγορούν την ΕΕ για τους πολλούς κανόνες και περιορισμούς που επιβάλει, ίσως βρεθούν προ εκπλήξεων όταν αντιληφθούν πόσο απαιτητικές θα είναι οι ΗΠΑ. «Πρωταρχικός στόχος των ΗΠΑ για μια εμπορική συμφωνία με το Ην. Βασίλειο είναι η αντικατάσταση των ευρωπαϊκών κανόνων με τους αντίστοιχους αμερικανικούς», δήλωσε μέσω twitter o David Henig, Βρετανός διαπραγματευτής στις αποτυχημένες αμερικανο-βρετανικές συνομιλίες για τη συμφωνία Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Οι ΗΠΑ παραμένουν μια φίλη και σύμμαχος χώρα. Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό για τη χώρα να υποδέχεται τον αμερικανό πρόεδρο ως ένδειξη τιμής για τη μακρόχρονη και σημαντική φιλία των δύο χωρών. Ωστόσο, οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ θα είναι μονομερής. Γι αυτό ο Trump λατρεύει το Brexit.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ