today-is-a-good-day
21.3 C
Athens

Στρατηγική συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς με την Intrum για τα “κόκκινα” δάνεια

Σε μακροχρόνια στρατηγική συνεργασία με την ίδρυση εταιρείας διαχείρισης NPLs, αποτιμώμενης στα 410 εκατ. ευρώ, εισέρχονται η Τράπεζα Πειραιώς και η Intrum σύμφωνα με ανακοίνωση που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του Capital.gr.

Αναλυτικότερα, η Η Τράπεζα Πειραιώς A.E. ανακοινώνει ότι προχώρησε σε σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με την Intrum για τη διαχείριση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (“ΜΕΑ”) και ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της Τράπεζας Πειραιώς / Real Estate Owned Assets (“REOs”), μέσω της ίδρυσης της κορυφαίας ανεξάρτητης εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις για την ελληνική αγορά (η “Συναλλαγή”).

Τα βασικά χαρακτηριστικά της Συναλλαγής είναι:

− Η εσωτερική πλατφόρμα διαχείρισης του Recovery Banking Unit της Τράπεζας Πειραιώς θα μεταβιβασθεί σε μια νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Ποσοστό 80% της νέας εταιρείας θα ανήκει στην Intrum και 20% στην Τράπεζα Πειραιώς,

− Η νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων θα συνάψει σύμβαση για τη διαχείριση σε αποκλειστική βάση, €27δισ. υφιστάμενων ΜΕΑ της Τράπεζας, μαζί με νέα ΜΕΑ που θα δημιουργούνται.

Επιπλέον, η νέα εταιρεία θα διαχειρίζεται και ΜΕΑ από τρίτες πηγές. Η αρχική διάρκεια της σύμβασης θα είναι 10 έτη και θα περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις αντίστοιχες με ανάλογες προηγούμενες συναλλαγές στην αγορά. Η νέα εταιρεία θα λάβει άδεια και θα εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος,

− Μια δεύτερη εταιρεία διαχείρισης θα δημιουργηθεί, με την ίδια μετοχική σύνθεση, και θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο REOs της Τράπεζας αξίας €1δισ., ενώ θα διαχειρίζεται επίσης και REOs προερχόμενα από τρίτες πηγές,

− O Γεώργιος Γεωργακόπουλος θα αναλάβει το ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου των νέων εταιρειών διαχείρισης.

Η συμφωνία αποτιμά την αξία της πλατφόρμας σε €410 εκατ. To αντάλλαγμα για την απόκτηση του 80% της πλατφόρμας από την Intrum διαμορφώθηκε στα €328εκατ.

Η Τράπεζα Πειραιώς και η Intrum στοχεύουν να ολοκληρώσουν τη Συναλλαγή την 1η Οκτωβρίου 2019.

Η στρατηγική συνεργασία προσφέρει σημαντική ώθηση στο σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού που υλοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς. Τα βασικά οφέλη για την Τράπεζα είναι:

− Αναβάθμιση των προοπτικών ανάκτησης των ΜΕΑ της Πειραιώς, διευκολύνοντας την επίτευξη και πιθανή υπέρβαση των στόχων που έχουν τεθεί από την Τράπεζα για μείωση των ΜΕΑ,

− Μόχλευση της υφιστάμενης πλατφόρμας, με τις βέλτιστες πρακτικές αγοράς και την εκτεταμένη εμπειρία της Intrum στη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες,

− Δημιουργία της κορυφαίας, ανεξάρτητης εταιρείας διαχείρισης στην Ελλάδα, που θα υποστηρίζει μελλοντικές συναλλαγές σε ΜΕΑ,

− H Συναλλαγή έχει θετική επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας,

− Συμμετοχή στην αύξηση της εταιρικής αξίας της νέας εταιρείας διαχείρισης,

− Το ενεργητικό και τα έσοδα του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου παραμένουν στον ισολογισμό της Τράπεζας,

− Η διοικητική ομάδα της Τράπεζας θα έχει τη δυνατότητα να εστιάσει στις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες, συνεισφέροντας βελτιωμένα αποτελέσματα στον Όμιλο.

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής τελεί υπό τους συνήθεις όρους και εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και απαιτεί τη συναίνεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η συναίνεση του ΤΧΣ προϋποθέτει την επισκόπηση της Συναλλαγής, σύμφωνα με τους ορισμούς του καταστατικού νόμου του ΤΧΣ και των όρων της Σύμβασης Πλαισίου Συνεργασίας / Relationship Framework Agreement (RFA) που υφίσταται μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και του ΤΧΣ.

“Η Στρατηγική συνεργασία με την Intrum αποτελεί ορόσημο για την Τράπεζα Πειραιώς όσον αφορά στη στρατηγική της για τη μείωση των κινδύνων του ισολογισμού. Βρήκαμε στην Intrum τον κατάλληλο μακροχρόνιο εταίρο για τη σύναψη της κοινοπραξίας αυτής. Η κοινοπραξία με την Intrum θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητά μας στη διαχείριση του μη εξυπηρετούμενου ενεργητικού μας. Η νέα Τράπεζα Πειραιώς που θα προκύψει μετά τη Συναλλαγή, θα είναι ένας ευέλικτος και προσανατολισμένος στο αποτέλεσμα οργανισμός. Θα εστιάζει στις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών μας, των μετόχων μας και όλων των εταίρων μας”, ανέφερε ο Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου.

Οι UBS Europe S.E. και PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Πειραιώς για τη Συναλλαγή, ενώ η Milbank LLP είναι ο διεθνής νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς και η Καρατζάς και Συνεργάτες ο νομικός σύμβουλος της Πειραιώς στην Ελλάδα. Η Octane λειτουργεί ως σύμβουλος αδειοδότησης για τη νέα εταιρεία διαχείρισης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:

“Ώριμες είναι οι ανακοινώσεις από την Τράπεζα Πειραιώς για τη διαχείριση του συνόλου των “κόκκινων” δανείων της, με την ανάθεσή τους στην Intrum, έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές NPLs στην Ευρώπη.

Η Intrum ήταν η πρώτη ξένη εξειδικευμένη εταιρία διαχείρισης που μπήκε στην ελληνική αγορά, εξαγοράζοντας το φθινόπωρο του 2017 το πρώτο χαρτοφυλάκιο χωρίς εξασφαλίσεις που πουλήθηκε από τη Eurobank και έκτοτε έχει σταθερή παρουσία σε όλες τις διαδικασίες πωλήσεων που αφορούν “κόκκινα” δάνεια.

Το σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 26,5 δισ. ευρώ, βρισκόταν σε εντατική επεξεργασία από τη διοίκηση της Τράπεζας το τελευταίο εξάμηνο, ξεκινώντας αρχικά με την προοπτική της πώλησής τους.

Η τελική μορφή του σχεδίου, το οποίο ενδέχεται να ανακοινωθεί και εντός της εβδομάδος (σημειώνεται ότι σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2019), προβλέπει την απόσχιση της μονάδας Recovery Business Unit (RBU) στην οποία βρίσκονται τα δάνεια αυτά και τη δημιουργία μιας νέας εταιρίας με τη συμμετοχή Intrum (80%) και Τράπεζας Πειραιώς (20%).

Στη νέα εταιρεία, η οποία θα καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης NPLs στην ελληνική αγορά μετά την FPS της Eurobank, θα μεταφερθεί και το προσωπικό της RBU, το οποίο αριθμεί περίπου 1.200 υπαλλήλους.

Η προοπτική της απόσχισης της RBU μαζί με το προσωπικό της, αποτέλεσε μεγάλο αγκάθι στην υλοποίηση του σχεδιασμού της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Τελικώς, κατόπιν πολύωρης διαπραγμάτευσης με την ΟΤΟΕ στις 28 Μαΐου 2019, οι δύο πλευρές κατέληξαν στο ότι σε οποιαδήποτε μελλοντική λύση για την αντιμετώπιση των NPLs επιλέξει η Τράπεζα, θα υπάρξει προστασία της απασχόλησης χωρίς απολύσεις. Επιπλέον, ότι θα διαφυλαχθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όσων εργαζομένων πλαισιώσουν το όποιο νέο σχήμα, στο οποίο οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν εφόσον το επιθυμούν.

Με τη συμφωνία με την Intrum για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της, η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να εισπράξει περί τα 320 – 330 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι και μέρος της απαίτησης του SSM για την κεφαλαιακή της ενίσχυση με την έκδοση ομολόγου Tier II, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι μετά τον έλεγχο εποπτικής αξιολόγησης (SREP) που ολοκληρώθηκε το 2018, οι εποπτικές αρχές μείωσαν κατά 50 μ.β., στο 3,25%, τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον πυλώνα ΙΙ το 2019 και ο ελάχιστος απαιτούμενος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας για την Τράπεζα διαμορφώνεται στο 14%.

Μέσω της έκδοσης του ομολόγου Tier II και μέσω της υλοποίησης ενεργειών δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου (οι εσωτερικές δράσεις είχαν υλοποιηθεί σε ποσοστό 94% στο τέλος του 2018), η Τράπεζα Πειραιώς αναμένει εντός του 2019 ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας κατά 160 – 200 μονάδες βάσης.

Η συμφωνία με την Intrum δεν αλλάζει το πλάνο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Το πλάνο αυτό προβλέπει ότι την περίοδο 2019 – 2020 τα NPEs θα μειωθούν κατά 6,4 δισ. ευρώ και το 2020 – 2021 περαιτέρω κατά 5,2 δισ. ευρώ.

Η μείωση των NPEs φέτος σε σχέση με το προηγούμενο έτος θα είναι ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Στόχος είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να έχουν πέσει στα 11,3 δισ. ευρώ από 26,4 δις. στο τέλος του 2018 και ο δείκτης NPE στο 23%.

Μεγάλο μέρος της μείωσης των NPEs στην τριετία 2019 – 2021 θα επιτευχθεί μέσω πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικού ύψους 6,9 δισ. ευρώ (τα 6 δισ. θα αφορούν τιτλοποιήσεις). Τα δάνεια που θα επιστρέψουν σε κανονική αποπληρωμή την ίδια περίοδο εκτιμώνται σε 8,6 δισ. ευρώ.

Στην τριετία 2019 – 2021 η Τράπεζα θα προχωρήσει σε διαγραφές 4,4 δισ. ευρώ και ρευστοποιήσεις 1,2 δισ. ευρώ. Οι αναδιαρθρώσεις δανείων θα κινηθούν σε 3,2 (2019), 2 (2020) και 1,3 (2021) δισ. ευρώ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ