Οι κρίσιμες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ προσαρμόζουν και την στρατηγική της Ν.Δ.

322

«Μονόδρομος» είναι η αυτοδυναμία για τη ΝΔ, μετά τη σύγκρουση Φώφης Γεννηματά και Ευαγ. Βενιζέλου, που οδήγησε τον πρώην υπουργό εκτός ΚΙΝΑΛ. Σε διαφορετική περίπτωση επιστρέφει εκ νέου ο «εφιάλτης» της ακυβερνησίας στην Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της και τις ομαλές πολιτικές εξελίξεις.

Του Κώστα Πασίση

Η κίνηση υψηλού ρίσκου της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, να εξωθήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο εκτός κόμματος, τέθηκε και στο «μικροσκόπιο» της Πειραιώς και η αλήθεια είναι ότι δεν την είδαν με καλό μάτι, αν και επίσημα δεν προέβησαν σε κάποιο σχόλιο.
Ωστόσο είναι κοινό μυστικό, ότι πίσω από αυτές τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, κρύβεται η απόφαση της Φώφης Γεννηματά, να πορευθεί ένα μοναχικό δρόμο, μετα τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει το ΚΙΝΑΛ ως δεύτερο κυβερνητικό εταίρο, γιατί η συνεργασία των δυο κομμάτων λειτούργησε θετικά επι κυβέρνησης Σαμαρά και το «πείραμα» θα μπορούσε να επαναληφθεί και στο μέλλον.
Δυστυχώς, όμως, η Φώφη Γεννηματά «τορπίλισε» εν τη γενέσει της, οποιαδήποτε προσπάθεια συναίνεσης προφανώς από εσφαλμένη αντίληψη των εξελίξεων και ενδεχομένως, από αλαζονεία, λόγω της μικρής ανόδου του κόμματος της.
Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι οι δραματικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, θα φέρουν το στόχο της αυτοδυναμίας ακόμη πιο κοντά, γιατί οι πολίτες ύστερα από τα «πέτρινα» χρόνια των μνημονίων δεν θέλουν να μπουν σε νέες περιπέτειες, επειδή κάποιοι βάζουν το προσωπικό και κομματικό συμφέρον, πάνω από την Ελλάδα.

Το πλάνο δράσης της ΝΔ παραμένει το ίδιο. Η Πειραιώς καθ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα προτάξει το μήνυμα της και θα ζητήσει τη θετική ψήφο των πολιτών. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα δώσει περισσότερο βάρος στην μεγαλύτερη επαφή του με τους πολίτες.

Επίσης το μήνυμα που εκπέμπει η Πειραιώς είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και εξελίξεις, η ΝΔ είναι ο μοναδικός σταθερός πολιτικός πόλος και ένα κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Η ΝΔ οδεύει προς τις εκλογές παντοδύναμη και ενωμένη, με όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη της να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η συνάντηση Μητσοτάκη-Καραμανλή που ζήτησε ο πρώην Πρωθυπουργός για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις, πριν την κρίσιμη μάχη των εκλογών.
Μπροστάρης στον εκλογικό αγώνα ήταν και θα παραμείνει και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που βοήθησε με όλες τις δυνάμεις του, τους υποψήφιους της ΝΔ. Ενώ μεγάλη είναι και η συμβολή του στη νίκη του κ. Νίκα στην Πελοπόννησο.
Ενώ ήδη ετοιμάζει το πλάνο δράσης του για τις εκλογές του Ιουλίου.

Το θέμα της ακυβερνησίας πάντως, παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και από το γεγονός ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με απλή αναλογική, που σημαίνει ότι θα δοκιμαστεί ένα πολιτικό σύστημα, για το οποίο υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις για τη χρηστικότητα του όσον αφορά την Ελλάδα.

Επιπλέον τα μηνύματα από την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ανησυχητικά… για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων.
Βουλευτές της ΝΔ μάλιστα προχωρούν και ένα βήμα παρακάτω, εκτιμώντας ότι η κίνηση της Φώφης Γεννηματά να δείξει την πόρτα της εξόδου στον Ευάγγελο Βενιζέλο, στο καλύτερο στέλεχος που είχε, πιθανότατα να οδηγήσει το ΚΙΝΑΛ σε εκλογική συρρίκνωση, καθώς ο πρώην υπουργός είναι εμβληματική πολιτική προσωπικότητα με ειδικό πολιτικό βάρος.

Ήδη, σε εκλογικό επίπεδο η Φώφη Γεννηματά υπέστη ήττα, από την μη εκλογή του μεγάλου φαβορί στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, Απόστ. Κατσιφάρα. Μια συντριβή που την χρεώνεται και προσωπικά λόγω και των πρόσφατων αποφάσεών της.

Μετα την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τη μικρή άνοδο του ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά είδε …ένα τεράστιο κενό(;) να ανοίγεται μπροστά της και όπως αναφέρει συνεργάτης της η φιλοδοξία της είναι να ξανακάνει το κόμμα της μεγάλο.

Η αλήθεια, όμως είναι ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ προχώρησε σε μια απονενοημένη κίνηση επηρεαζόμενη από τις υποδείξεις της των κ.κ. Λαλιώτη-Γείτονα και Μαλέλη οι οποίοι δεν θέλουν καμία συνεργασία με τη ΝΔ, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της Χαρ. Τρικούπη υπάρχει μια ισχυρή ομάδα, όπως οι κ.κ Βενιζέλος, Λοβέρδος, Ανδρουλάκης που συζητούν το ενδεχόμενο της μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ, υπό προϋποθέσεις.
Επειδή το θέμα αυτό είναι υπαρκτό, η Φώφη Γεννηματά επέλεξε τη σύγκρουση με τη συγκεκριμένη ομάδα παραμονές εκλογών, αντι να επιδιώξει τη σύνθεση των απόψεων, μέσα από τη συλλογική συζήτηση στα όργανα του κόμματος, αν και εφόσον πρόκυπτε ζήτημα συνεργασίας.

Η Φώφη Γεννηματά παραμονές των εθνικών εκλογών το μόνο που κατάφερε είναι να βάλει ένα κρίσιμο αυτογκόλ, που ενδεχομένως μπορεί να στοιχίσει και την πολιτική επιβίωση της, σε περίπτωση μείωσης των ποσοστών του κόμματος στις εκλογές. Στην περίπτωση αυτή η αποτυχία του ΚΙΝΑΛ θα φέρει το ονοματεπώνυμο της Φώφης Γεννηματά.