today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Το διακύβευμα των εκλογών και ο κυρίαρχος στόχος για πολιτική σταθερότητα

Πολιτική σταθερότητα ή νέες περιπέτειες, είναι το κύριο διακύβευμα που έχουν αρχίσει να βάζουν τα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, ενόψει της κρίσιμης μάχης των εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου.

Του Κώστα Πασίση

Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δεν υπάρχουν περιθώρια για πισωγυρίσματα και ακυβερνησία. Στις ευρωεκλογές οι πολίτες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά αυτό ήταν το πρώτο ημίχρονο της μάχης κατά του λαϊκισμού επισημαίνουν στο Μοσχάτο, τονίζοντας ότι στις επικείμενες εκλογές όλοι οι πολίτες θα πρέπει να σηκωθούν από το καναπέ τους και να απορρίψουν τα διχαστικά διλήμματα Τσίπρα.

Στη ΝΔ κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη επίτευξης αυτοδυναμίας και σταθερότητας, γιατί αποτελεί το κλειδί για να ξεκλειδώσει η ανάπτυξη και έλθουν επενδύσεις και νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως τονίσει ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, θα επιδιώξει πολιτικές συναινέσεις γιατί πιστεύει ότι όσο πιο δυνατή είναι μια κυβέρνηση, τόσο περισσότερο οι αγορές θα εμπιστευθούν τη νέα κυβέρνηση και τη χώρα.
Υπο το πρίσμα αυτό οι συχνές αναφορές του για τη διαμόρφωση συμμαχιών με τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις του τόπου, δεν αποτελούν ούτε «πυροτέχνημα», ούτε «παγίδα» για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το στοίχημα της αυτοδυναμίας δεν αποτελεί ανέφικτο στόχο για την Πειραιώς. Η ΝΔ οδεύει προς τις κάλπες με ένα προβάδισμα 9,5 μονάδων, με τον «αέρα» του πρώτου κόμματος, που εξασφαλίζει εκλογικό αβαντάζ, στην εκλογική δεξαμενή των αναποφάσιστων.
Όλα αυτά βέβαια ισχύουν, υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξει κάποιο αυτογκόλ της τελευταίας στιγμής το οποίο θα αμαυρώσει την καλή εικόνα.

Από την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών προέκυψαν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα, που το γαλάζιο επιτελείο έχει λάβει υπόψη του στον επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής του.

Ένα από αυτά, είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων, ψήφισαν ΝΔ, επειδή απογοητεύθηκαν από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ο οποίος επι της ουσίας, τους υφάρπαξε την ψήφο τους, με ατελείωτα ψέματα.
Σε αυτή την κατηγορία πολιτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί με θετικό αφήγημα. Θα παρουσιάσει και θα αναλύσει το σχέδιο του ζητώντας παράλληλα καθαρές λύσεις, ώστε να μπορεί απρόσκοπτα και χωρίς συμβιβασμούς να εφαρμόσει το πρόγραμμα του.

Η επίτευξη της αυτοδυναμίας, όμως, είναι δύσκολη υπόθεση και θα εξαρτηθεί, κυρίως από την εκλογική διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και από τον αριθμό των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή. Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Χ.Α είναι τα πέντε σίγουρα.
Το ζητούμενο, όμως είναι τι θα γίνει με τους δυο νέους «παίχτες», όπως είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η ΜεΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Κοινοβουλίου και κυρίως πόσο τοις εκατό θα συγκεντρώσουν αθροιστικά θα καθορίσουν το ποσοστό που θα χρειαστεί το πρώτο κόμμα για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ