today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Ισχνός

Φυσικά και γνωρίζετε ότι ο ισχνός είναι ο αδύνατος, αυτός που είναι πετσί και κόκκαλο, δεν έχει λίπος πάνω του και είναι όμορφος για μερικούς, άσχημος για κάποιους άλλους, ιδιαίτερα αν είναι κάτισχνος, υπερβολικά αδύνατος.

Γράφει η Σοφία Μουρούτη – Γεωργάνα

Οι γυναίκες κυρίως αγαπούν τα κέντρα απισχνάνσεως ή αλλιώς αδυνατίσματος. Τα ινστιτούτα αυτά υπόσχονται σε όποιον τα εμπιστευτεί ότι θα ισχνάνει, θα χάσει βάρος γρήγορα και αποτελασματικά.

Το μικρό βάρος, η ισχνότητα, είναι ιδανικό της εποχής μας, μια που εξάλλου διανύουμε περίοδο ισχνών αγελάδων, οικονομικής δυσχέρειας. Βέβαια αυτός ήταν στόχος και της περιόδου των παχειών αγελάδων, όταν ζούσαμε στο όνειρο της δανεικής ευημερίας.

Από τότε πολλά έχουν συμβεί, αλλά τον λιπόσαρκο εξακολουθούμε να τον αποκαλούμε ισχνό. Ταυτόχρονα, όμως, διαπιστώσαμε ότι η ισχνότητα άγγιξε μισθούς και οι συντάξεις που έγιναν οι μεν ισχνότεροι, οι δε ισχνότερες. Έχασαν την παχυλότητα άλλων καιρών.

Ισχνός και ο τζήρος των επιχειρήσεων ή αλλιώς πενιχρός, φτωχός. Πού τα κέρδη της παλιάς εποχής;

Τα τελευταία χρόνια, γνωρίσαμε τις κυβερνήσεις, που αναλαμβάνουν την εξουσία με ισχνή πλειοψηφία, αδύναμη, καχεκτική.

Κάποιοι προέβαλαν την άποψη ότι η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος και ότι ενδεχομένως θα μπορούσαμε να ξαναβρούμε την παλιά αφθονία με άλλους τρόπους. Αν και τα επιχειρήματά τους ήταν ισχνά, έπεισαν πολλούς.

Ισχνός, λοιπόν, σε πολλές δυνατές εκφράσεις, από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα *si – sq- με τη σημασία του ξεραίνω. Άρα ο ισχνός έχει χάσει τους χυμούς του, τη δροσιά και τη φρεσκάδα του, έχει μαραθεί. Κι αν είναι κάτισχνος, τότε άσ’ τα να πάνε. Είναι κατάξερος. Ο ξερός στα λατινικά είναι siccus, και στα γαλλικά sec. Από την ξηρότητα αυτή προκύπτει ἡ ἰσχάς, τῆς ἰσχάδος, που είναι το ξερό σύκο.

Μια πρώτη μαρτυρία της λέξης βρίσκουμε στον Πλάτωνα και μάλιστα στους Νόμους. Ἰσχνοί καὶ ἄσιτοι, αδύνατοι και χωρίς φαγητό είναι κάποιοι στο πλατωνικό κείμενο.

Στα αρχαία μας κείμενα υπήρχε και ὁ ἰσχνός τυρός, το ξερό τυρί, αλλά και ἡ ἰσχνολογία, η λεπτομερής ενασχόληση με ένα αντικείμενο.

Ισχνολεξιλογήσαμε αρκετά σήμερα. Σας αφήνουμε με την ελπίδα να μας διαβάζετε συχνά και όχι ισχνά, δηλαδή σπάνια, αραιά και πού.

*Η Σοφία Μουρούτη – Γεωργάνα είναι φιλόλογος και διδάσκει στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ