today-is-a-good-day
18.3 C
Athens

Η Uffizi ανοίγει νέες αίθουσες για ζωγράφους της Αναγέννησης

Το Ανάκτορο της Φλωρεντίας όπου στεγάζεται η Uffizi, μια από τα παλαιότερες πινακοθήκες στον κόσμο, ανοίγει τις πύλες του προσφέροντας στο κοινό νέες αίθουσες, τις οποίες αφιερώνει στους ζωγράφους του 16ου και 17ου αιώνα, έπειτα από έναν χρόνο εργασιών ανακαίνισης που έγιναν με την αρωγή ιδιωτών δωρητών.

Οι 14 νέες αίθουσες, που εκτείνονται σε περισσότερα από 1.100 τετραγωνικά μέτρα, θα φιλοξενήσουν 105 έργα τέχνης καλλιτεχνών της Βενετίας και της Φλωρεντίας, ανάμεσά τους ο Τιτσιάνο και ο Τιντορέτο. Οι πίνακες φυλάσσονταν στις αποθήκες του μουσείου και περίπου το ένα τρίτο αυτών δεν είχε εκτεθεί στο κοινό για αρκετά χρόνια.

“Όλα αυτά τα αριστουργήματα επιστρέφουν για να παρουσιαστούν στις ευρύχωρες αίθουσες της Ουφίτσι, οι οποίες μπορούν να δεχτούν μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Είναι σαν ένα δεύτερο, νέο μουσείο να έχει ανοίξει μέσα στην πινακοθήκη”, δήλωσε ο διευθυντής της Πινακοθήκης Γερμανός ‘Αικε Σμιτ.

Η “Αφροδίτη του Ουρμπίνο” δεσπόζει σε μια αίθουσα μαζί με δύο ακόμη πίνακες. Ο πίνακας του Τιτσιάνο είναι ένα από τα διασημότερα έργα σε καμβά που εκτίθεται στο νέο τμήμα της πινακοθήκης της Φλωρεντίας.

Τα χρώματα των ανακαινισμένων αιθουσών επιλέχτηκαν για να αντιπροσωπεύουν τα έργα που φιλοξενούν: πράσινο εμπνευσμένο από τα υφάσματα και τις ταπισερί που απεικονίζονται σε πολλούς πίνακες της βενετσιάνικης αναγέννησης, και σκούρο γκρίζο για τη φλωρεντινή σχολή, παραπέμποντας στις πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της ίδιας της πινακοθήκης.

Ο πελώριος πίνακας “Madonna del Popolo” του Φερεντίνο Μπαρότσι έχει τοποθετηθεί στην Αίθουσα Pillar, της οποίας οι ανοικτές αποχρώσεις στους τοίχους θυμίζουν την ατμόσφαιρα στην εκκλησία. Η αίθουσα φιλοξενεί επίσης συλλογή έργων θρησκευτικής τέχνης της περιόδου της Αντιμεταρρύθμισης.

Το συνολικό κόστος της ανακαίνισης ανήλθε σε περίπου 700.000 ευρώ (780.000 δολάρια). Το ποσό περιλαμβάνει 100.000 δολάρια για την αίθουσα της Αφροδίτης του Ουρμπίνο, τα οποία δόθηκαν από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Friends of the Uffizi Galleries.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ