today-is-a-good-day
24.2 C
Athens

Κίνδυνος ακυβερνησίας με λύση… επαναληπτικές εκλογές τον Οκτώβριο στον Δήμο Θεσσαλονίκης!

Τελικά στον Δήμο Θεσσαλονίκης πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί το «μπάχαλο», όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του β γύρου, όποιος εκ των Ζέρβα-Ορφανού κι αν είναι τελικά ο αντίπαλος του Νίκου Ταχιάου!

Του Βαγγέλη Μωυσή*
Ο συνδυασμός κατακερματισμού, Κλεισθένη, προεκλογικών «βέτο» και… καταμερισμού ψήφων και εδρών, διαμορφώνει ένα σκηνικό θρίλερ, που δεν είναι μόνο προεκλογικό, αλλά και μετεκλογικό, με φαβορί… την ακυβερνησία!
Κατ` αρχήν, σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν και επίσημα θα αναδειχθεί ως 2ος του α΄γύρου ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ο Γιώργος Ορφανός είχε χθες έτοιμο το αίτημα επανακαταμέτρησης των ψήφων και περίμενε την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων από το Πρωτοδικείο, για να το υποβάλει. Θα το πράξει ή θα δεχτεί πιέσεις για να υπαναχωρήσει; Προκειμένου να ελευθερωθούν τα χέρια του Κωνσταντίνου Ζέρβα στην προεκλογική μάχη του β΄γύρου; Σήμερα θα απαντηθεί το ερώτημα.

Το βέβαιον είναι πως ένα «σύστημα» ΠΑΟΚτσήδικων καταβολών που έκανε αισθητή την παρουσία του εναντίον Ταχιάου στην προεκλογική περίοδο, «άδειασε» σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες μέρες τον Γιώργο Ορφανό, κάνοντας διακριτική (πλην όμως ορατή) στροφή προς υποστήριξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα, γεγονός που συνετέλεσε και στην διαφαινόμενη επικράτηση του δεύτερου στην κούρσα για είσοδο στον β΄γύρο.

Όλα αυτά, όμως, μοιάζουν λεπτομέρειες μπροστά στο σκηνικό και στις προοπτικές… ακυβερνησίας, που διαμορφώνει η τελική (ήδη) σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το σίγουρο είναι πως… Δημοτική Διοίκηση χωρίς Ταχιάο είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο να συγκροτηθεί.

Σενάριο Α:
Ας πούμε , για παράδειγμα, πως στον β΄γύρο αναμετρώνται Ταχιάος-Ζέρβας και αναδεικνύεται νικητής ο δεύτερος.
Πως θα σχηματιστεί διοικούσα πλειοψηφία;
Ο Κ.Ζέρβας έχει κερδίσει 7 έδρες, να βάλουμε και τις 11 του κ.Ταχιάου αν συμφωνήσει να μετέχει στο σχήμα; Πάμε στις 18. Από εκεί και πέρα;
Ο κ.Ταχιάος έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν συνεργάζεται σε διοικητικό σχήμα με Ορφανό, Ψωμιάδη και Νοτοπούλου.
Άρα μένουν κατά σειρά ο Βούγιας (με 3 έδρες) και πάμε στις 21. Να προσθέσουμε και τον Λεκάκη; Πάμε στις 22. Να μπει κι ο Κυριζίδης; Φτάσαμε 23. Και ο Αηδονόπουλος, 24.
Λέτε να απευθυνθούν στον Σ.Ζαριανόπουλο; Και εκείνος να συμφωνήσει; Επιτρέψτε μου να το θεωρό μάλλον απίθανο ως σενάριο

Άρα, διαλέξτε ακόμα έναν εκ των Τρεμόπουλου, Γαζάκη, Ρακκά, Κουριανίδη Νασιούλα, Μωυσίδη, για να συμπληρωθεί η πλειοψηφία των 25.
Μια Δημοτική Διοίκηση με… επτά αρχηγούς παρατάξεων! Απλή αναλογική ολέ!
Βλέπετε να αντέχει; Και για πόσο;

Αφήστε δε το… «υποσενάριο» άρνησης του Ταχιάου να συμμετέχει.
Θα πρέπει ο Ζέρβας να κάνει εταίρο του, τον Ορφανό και τον Ψωμιάδη και έναν ακόμα από τους «μονοεδρικούς» σχηματίζοντας μια διοίκηση… εννέα αρχηγών.
Πόσο βιώσιμο ακούγεται;
Ή εναλλακτικά, θα πρέπει να καταφύγει ο Κ. Ζέρβας στη λύση συνεργασίας με …Νοτοπούλου και μάλιστα να το δεχτεί αυτό τουλάχιστον ο Ορφανός, τελειώνοντας με αρνητικό πάταγο την πολιτική του σταδιοδρομία. Απίθανο σενάριο αυτό λοιπόν.

Σενάριο Β:
Ας πούμε ότι κερδίζει τις εκλογές στον β΄γύρο ο Ταχιάος. Έχει 11 έδρες. Με τις 7 του Ζέρβα (αν αποδεχτεί), πάμε στις 18 και με τις τρεις του Βούγια στις 21. Εν συνεχεία, θα πρέπει ο Νίκος Ταχιάος να βάλει νερό στο κρασί του και να αποδεχτεί στην διοικητική κοινοπραξία τον Ορφανό ή τον Ψωμιάδη συν έναν μονοεδρικό, για να πάμε σε διοίκηση 4-5 αρχηγών. Αλλιώς θα χρειαστεί και ο ίδιος να σχηματίσει πλειοψηφία… επτά αρχηγών τουλάχιστον.
Με τα παραπάνω δεδομένα, το συμπέρασμα είναι εύκολο: Ο σχηματισμός βιώσιμης διοίκησης ακόμα και υπό τον Νίκο Ταχιάο αποτελεί ένα εγχείρημα λεπτών ισορροπιών. Χωρίς αυτόν, αποτελεί ένα εγχείρημα σχεδόν ακατόρθωτο.
Άρα;
Άρα την λύση (όπως ενδεχομένως και σε άλλους δήμους ανά την Ελλάδα) ενδέχεται να χρειαστεί να την δώσουν οι Εθνικές Εκλογές.

Μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, έχει την ευχέρεια εντός του καλοκαιριού να αλλάξει ριζικά τον εκλογικό νόμο για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, εισάγοντας τις εξής προβλέψεις:
1) Ενισχυμένη αναλογική (το πόσο ενισχυμένη «παίζεται») που να πριμοδοτεί τον πρώτο σε ψήφους συνδυασμό, με αυστηρό πλαφόν εισόδου στο Δημοτικό Συμβούλιο της τάξεως του 3% ή του 5%.
2) Δυνατότητα προσφυγής σε επαναληπτικές εκλογές με το νέο νόμο, σε περιπτώσεις Δήμων, στους οποίους δεν επιτυγχάνεται ο σχηματισμός βιώσιμης πλειοψηφίας και παρατηρούνται φαινόμενα ακυβερνησίας.
3) Ενδεχομένη ξεχωριστή πριμοδότηση συνδυασμού που θα προκύψει από τη συγχώνευση δύο ή περισσότερων εκ των ήδη υφιστάμενων στο Δημοτικό Συμβούλιο συνδυασμών, προάγοντας έτσι επί της ουσίας την προεκλογική συνεργασία, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, αντί της μετεκλογικής δήθεν «συνεργασίας» στη βάση… παζαριών, που προωθεί ο Κλεισθένης.

Και όπως εύκολα μπορεί να κατανοήσει κάποιος, μετά από μια τέτοια εξέλιξη, σε όποιον δήμο δεν σχηματιστεί βιώσιμη διοίκηση εντός του Σεπτεμβρίου, η λύση θα είναι εύκολη. Εκλογές τον Οκτώβριο.
Γιατί σίγουρα θα είναι καλύτερο να χαθεί ένας μήνας, αντί να χαθούν τέσσερα χρόνια!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ