today-is-a-good-day
19.3 C
Athens

Γιάννης Οικονόμου: Ανάγκη για νέο μοντέλο λειτουργίας της Περιφέρειας

Η λειτουργία της Περιφέρειας Αττικής τα τελευταία χρόνια έχει σημαδευτεί από μεγάλες τραγωδίες, όπως στο Μάτι και τη Μάνδρα, από μεγάλες απογοητεύσεις των πολιτών, από αποδειγμένη ανικανότητα και από πλήρη απουσία οποιασδήποτε αίσθησης ευθύνης.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει καταφέρει να πληγώσει τους πολίτες της, με ένα θλιβερό απολογισμό λαθών. Δεν έχει όμως νόημα να κοιτάμε στο παρελθόν.

Κεντρική προτεραιότητα είναι η πολιτική προστασία. Χρειάζονται έργα υποδομής που δεν έγιναν. Ευρωπαϊκά κονδύλια που δεν αξιοποιήθηκαν. Συντονισμός που δεν σχεδιάστηκε. Προετοιμασία όλων των εμπλεκομένων στη διαχείριση κρίσεων που δεν υπήρξε. Η Περιφέρεια έχει τον πρώτο λόγο. Έχει την ευθύνη. Χρειάζεται γνώση και προετοιμασία. Πρέπει να έχεις φροντίσει για όλες τις απαραίτητες υποδομές.

Δυστυχώς η Αττική είναι ακόμα ανοχύρωτη στα πλημμυρικά φαινόμενα. Το συμπεράσματα από την τραγωδία στο Μάτι δεν έχουν μετουσιωθεί ακόμα σε νέες πολιτικές για την πυροπροστασία και την αντιμετώπιση κρίσεων.

Οφείλουμε να βασιστούμε στις μελέτες που έγιναν και να διορθώσουμε τα μεγάλα λάθη που μας έφεραν στην καταστροφή. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ξανά οι πολίτες να αισθανθούν τέτοια ανασφάλεια, να κινδυνεύσει η ζωή και η περιουσία τους. Και γι αυτό έχει σημασία ότι ο Γιώργο Πατούλης έρχεται μέσα από τον πυρήνα της αυτοδιοίκησης. Όχι μόνο ξέρει τα προβλήματα σε βάθος αλλά έχει αποδείξει ότι μπορεί να δίνει λύσεις. Τα κατάφερε σ’ έναν μεγάλο Δήμο όπως το Μαρούσι. Δούλεψε ουσιαστικά για τα μεγάλα ζητήματα της αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Μπορεί να προσφέρει πραγματικά μια νέα αρχή για την Αττική.

Υπάρχει επίσης το μεγάλο θέμα των σκουπιδιών. Η αντίληψη για τη διαχείριση τους έχει αλλάξει. Σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο τα αντιμετωπίζουν ως θησαυρό για την παραγωγή ενέργειας – βιοαερίου- για την κομποστοποίηση, την ανακύκλωση και αξιοποίηση σημαντικών πρώτων υλών. Εδώ συνεχίζουμε να τα αντιμετωπίζουμε ως πρόβλημα και να προσπαθούμε να το θάψουμε, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Είναι λάθος. Χρειάζεται μια νέα αντίληψη, με νέο σχεδιασμό και σύγχρονες υποδομές, που θα φέρει όχι μόνο ανακούφιση στο περιβάλλον, αλλά και όφελος στους πολίτες.

Απαιτείται επανασχεδιασμός, συνεργασία της Περιφέρειας με το Κεντρικό Κράτος, Fast track διαδικασίες, νέο μοντέλο διαχείρισης σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας που θα δίνει βάρος στη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, στην επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, στη δημιουργία υποδομών, που θα ενσωματώνουν σύγχρονες τεχνολογίες, όπως ήδη γίνεται σε άλλες περιφέρειες της χώρας και ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ. Αυτή είναι η δική μας δέσμευση

Δεν υπάρχουν μαγικά. Υπάρχει μόνο συντονισμένη δουλειά, με όραμα και σχέδιο, με ακούραστη προσπάθεια.

Υπηρετώ για περισσότερα από 20 χρόνια το Ταχυδρομείο. Είμαι μέσα στην παραγωγική διαδικασία. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προβλήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανθρώπων που βρίσκονται σε δυσκολία. Έχω δουλέψει για χρόνια προσπαθώντας για την επίλυσή τους. Έχω βιώσει τις απογοητεύσεις από ένα σύστημα που αδυνατεί να εκπληρώσει τις βασικές του υποχρεώσεις. Ξέρω τι είναι να αγωνίζεσαι κόντρα στο ρεύμα και απέναντι στο σύστημα. Έχω την εμπειρία του να δίνω μάχες για το συλλογικό καλό και να τα καταφέρνω. Νομίζω ότι αυτό περιμένουν οι πολίτες. Να εκλέξουν ανθρώπους που να καταλαβαίνουν, να συναισθάνονται τα προβλήματά τους, να μπορούν να μάχονται για τις λύσεις, εκ μέρους τους. Να μπορούν να τα καταφέρουν.

Ειδική αυτή την περίοδο που ζούμε σε εποχές που απαιτείται συμμετοχή και συν-ευθύνη. Ο καθένας μας οφείλει να αναλάβει το κομμάτι που του αναλογεί, όχι θεωρητικά, αλλά δρώντας και παρεμβαίνοντας στην πράξη. Δεν αρκεί να αναγνωρίζουμε τι έχει γίνει λάθος. Δεν αρκεί να κρίνουμε εκ του ασφαλούς. Οφείλουμε να κάνουμε κάτι, ο καθένας στο δικό του μέτρο, ανάλογα με τις δικές του δυνάμεις.

Για αυτόν το λόγο και ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του Γιώργου Πατούλη, και αποφάσισα να είμαι υποψήφιος, στον Κεντρικό Τομέα με τον συνδυασμό Νέα Αρχή για την Αττική. Είναι μια επιλογή, βαθιά πολιτική και ουσιαστική που σχετίζεται με το συλλογικό μας όραμα για το που θέλουμε και που μπορούμε να πάμε. Με όσα συζητούμε στις παρέες μας και θέλουμε να τα δούμε να γίνουν πραγματικότητα. Πρέπει κάποιος να προσπαθήσει να τα κάνει. Δεν αρκεί να τα διαπιστώνουμε. Να λύσουμε τα προβλήματα, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, να μην επιτρέψουμε την επανάληψη του οδυνηρού χθες, να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο.

Ο Γιάννης Οικονόμου είναι Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αθηνών με τον Γιώργο Πατούλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ