today-is-a-good-day
21 C
Athens

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου: “Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή ΑΟΖ και τα Ευρωπαϊκά σύνορα”!

Με τίτλο «Turkish FM writes to EU, UNSC members on E. Med. Drills» και υπότιτλο «Anadolu Agency obtains contents of letter sent by Mevlut Cavusoglu to EU countries, UN Security Council permanent members» δημοσιεύεται στο ειδησεογραφικό Πρακτορείο Anadolu ρεπορτάζ των Ali Murat Alhas και Vakkas Doğantekin όπου αναφέρεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu απηύθυνε επιστολή στους ομολόγους του τόσο στην ΕΕ όσο και στα μόνιμα μέλη του ΣΑ των ΗΕ καθώς και στην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, κα Federica Mogherini, προβάλλοντας τις θέσεις της Τουρκίας σε σχέση με τις δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα βασικά σημεία του δημοσιεύματος έχουν ως εξής:

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής που εξασφάλισε το Πρακτορείο Anadolu, ο Mevlüt Çavuşoğlu υπογράμμισε την πολιτική και νομική θέση της Τουρκίας και ανέφερε ότι η περιοχή (όπου δραστηριοποιείται το Fatih) βρίσκεται αποκλειστικά στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, που έχει κοινοποιηθεί στον ΟΗΕ.

Η περιοχή αυτή απέχει 75 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Κύπρου και ουδεμία σχέση έχει με κάποια από τις ‘λεγόμενες’ αδειοδοτηθείσες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας (των Ελληνοκυπρίων’ στο κείμενο) ή του ψευδοκράτους (‘των τουρκοκυπρίων στο κείμενο) που παραχωρήθηκαν στην Turkish Petroleum (TP).

Ο κ. Çavuşoğlu πρόσθεσε ότι το Δελτίο Τύπου της ΕΕ που στήριζε την Κυπριακή Δημοκρατία (‘τους Ελληνοκύπριους όπως τους αποκαλεί) μόνο για χάρη της αλληλεγγύης της ΕΕ δεν είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Çavuşoğlu τόνισε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις μονομερείς και παράνομες αξιώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας (σσ.Ελληνικυπρίων) περί ΑΟΖ και δήλωσε ότι τρίτα μέρη πρέπει να αποφεύγουν να λαμβάνουν θέση υπέρ κάποιου σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν αλληλεπικαλυπτόμενες αξιώσεις επί θαλάσσιων συνόρων και δεν πρέπει να ενεργούν σαν να είναι δικαστήριο που αποφαίνεται επί διμερών θαλάσσιων συνόρων.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι δεν υφίσταται αυτοματισμός στην αξίωση ότι τα νησιά παράγουν περιοχές πλήρους θαλάσσιας δικαιοδοσίας και τόνισε πως το ζήτημα του δικαιώματος των νησιών σε περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και οι επιπτώσεις τους στην οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας είναι εντελώς ξεχωριστά θέματα στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο κ. Çavuşoğlu δήλωσε ότι η Τουρκία έχει καταστήσει σαφή τη θέση της σχετικά με τις γεωτρήσεις από το 2004 και την έχει καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτοντας πως τα τελικά θαλάσσια σύνορα σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου μπορούν να διευθετηθούν μόνο με συμφωνίες και όχι με παραβίαση των δικαιωμάτων τρίτων, που θα συναφθούν μεταξύ των σχετικών παράκτιων κρατών, βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η άλλη μέθοδος που υπογραμμίζεται στην επιστολή είναι οι λύσεις μέσω τρίτων μερών, ήτοι τα διεθνή δικαστήρια ή η διαιτησία.

Στην επιστολή τονίζεται ότι οι ισχυρισμοί των κρατών μελών της ΕΕ περί αλληλεπικαλυπτόμενης θαλάσσιας δικαιοδοσίας, που παραβιάζουν τα νόμιμα δικαιώματα των τρίτων χωρών, δεν μπορούν να εκληφθούν ως τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και αναφέρεται πως μια τέτοια στάση της ΕΕ θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Çavuşoğlu υπογράμμισε ότι όσον αφορά το νησί της Κύπρου και τη δυτική ακτή του, η θαλάσσια οριοθέτηση θα ήταν δυνατή μόνο μετά την πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού, ενώ τόνισε ρητά, στην επιστολή του προς την κα Mogherini, ότι εν αναμονή της συνολικής διευθέτησης, η Τουρκία καλεί την ΕΕ να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο και να μεροληπτεί ή να επιχειρήσει να επικυρώσει τις αξιώσεις της μίας πλευράς.

Ο κ. Çavuşoğlu μετέφερε την απογοήτευση της Τουρκίας στον Αμερικανό ομόλογό του Mike Pompeo σχετικά με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ επί του ιδίου θέματος.

Στις επιστολές του, ο κ. Çavuşoğlu υπογράμμισε ότι η Τουρκία, ως η χώρα που διαθέτει τη μεγαλύτερο σε μήκος ηπειρωτική ακτογραμμή, έχει νόμιμα δικαιώματα και ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη σήμερα, όπως έκανε και στο παρελθόν, να υποστηρίξει πλήρως την εξασφάλιση μίας δίκαιης και ειρηνικής επίλυσης όλων των εκκρεμών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της με ευθυδικία [equıtable] οριοθέτησης των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλα τα σχετικά παράκτια κράτη, τα οποία αναγνωρίζει και με τα οποία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι “μονομερείς” δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας [‘των Ελληνοκυπρίων’ στο κείμενο] που σχετίζονται με υδρογονάνθρακες, αγνοώντας τα αναφαίρετα δικαιώματα των “Τουρκοκυπρίων”, ως συνιδιοκτητών του νησιού, στους φυσικούς πόρους του νησιού, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο κ. Çavuşoğlu τόνισε ότι εάν η Κυπριακή Δημοκρατία (σ.σ. Ελληνοκύπριοι) δεν εμπλέξουν τους τουρκοκύπριους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τους πόρους των υδρογονανθράκων ή δεν σταματήσουν τις μονομερείς τους δραστηριότητες περί των υδρογονανθράκων, τα τουρκικά πλοία και έρευνας γεώτρησης θα συνεχίσουν επίσης τις δραστηριότητές τους στις περιοχές όπου η ‘‘ΤΔΒΚ’’ (όπως προκλητικά την αναφέρει ο Τσαβούσογλου) χορήγησε άδειες στην ΤΡ στα νότια και ανατολικά του νησιού.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ενεργεί με σύνεση και καλή πίστη, όπως έπραξε στο παρελθόν, αναφέροντας πως δεν πρέπει να αναμένεται πως η Τουρκία θα παραμείνει αδρανής και θα εγκρίνει τη συνεχιζόμενη παραβίαση των δικαιωμάτων τόσο της ίδιας όσο και των Τουρκοκυπρίων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ