today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ιταλία: Με διαδηλώσεις και επεισόδια υποδέχθηκε τον Σαλβίνι η Νάπολη

Με διαμαρτυρίες και συγκρούσεις με την αστυνομία κοντά στο μέγαρο της περιφέρειας, στην Πλατεία Πλεμπισίτο, υποδέχθηκε χθες η πόλη της Νάπολης τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος βρέθηκε στην Παρθενοπαία πόλη για να προεδρεύσει σε σύσκεψη για την ασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, χιλιάδες άνθρωποι και οργανώσεις κατέκλυσαν την κεντρική οδό Τολέντο, σε μία διαδήλωση κατά του Σαλβίνι, με επικεφαλής ένα πανό που έφερε την επιγραφή «Αυτή η Λέγκα είναι ένα όνειδος», που υπενθύμιζε μία φράση του πρόωρα εκλιπόντος μεγάλου ναπολιτάνου τραγουδοποιού Πίνο Ντανιέλε, την οποία υπενθύμισε στο πλήθος ο αδελφός του. Άλλωστε, το τραγούδι του «Scarrafone» (o αδέξιος, άγαρμπος, στα ναπολιτάνικα), όπου ακούγεται η φράση, παιάνιζαν όλοι οι διαδηλωτές, μαζί με τα συνθήματα που φώναζαν. Ειρωνικές ήσαν κι οι αναφορές στα πανό που κρατούσαν, ενώ πολλοί κρατούσαν κι ένα κουκλάκι του Ζορό, σαν αυτό που έκλεψαν από τον Σαλβίνι στο νηπιαγωγείο, σύμφωνα με ένα απόσπασμα στο βιβλίο του και ο υπουργός αναφέρει ως τραυματική εμπειρία της νιότης του.

 

Στην πορεία πρωτοστάτησαν στελέχη των ναπολιτάνικων οργανώσεων Insurgencia, του κοινωνικού κέντρου Je Sto’ Pazzo και του κόμματος Εξουσία στον Λαό (Potere al Popolo), με την επικεφαλής του Βιόλα Καρόφαλο.

«Σήμερα έφθασε στην πόλη ο υπουργός Εσωτερικών. Για μία φορά ακόμη, η Νάπολη απαντά στον ρατσισμό και αποδεικνύει πως γι’ αυτόν δεν υπάρχει θέση. Σήμερα, χιλιάδες κάτοικοι κρέμασαν επιγραφές στα μπαλκόνια τους, διατρανώνοντας απ’ άκρου εις άκρον στην πόλη ένα μήνυμα: δεν είναι αλήθεια πως ο Νότος είναι με τη Λέγκα», τόνισε ο επικεφαλής ομιλητής Αλφόνσο Ντε Βίτο.

Οι ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, που απάντησαν με τη ρίψη αντικειμένων και καπνογόνων. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, στα επεισόδια που σημειώθηκαν προτού οι διαδηλωτές εγκαταλείψουν το μέγαρο.

Την ίδια στιγμή, ολοκληρωνόταν η σύσκεψη για την «τάξη και ασφάλεια», στην οποία ο υπουργός ανακοίνωσε ένα «σχέδιο εθνικής ενότητας κατά της μάφιας». Ο Σαλβίνι πρόσθεσε πως το «πακέτο» που επεξεργάζεται, σε συνεργασία με τη δικαιοσύνη, η οποία εισφέρει με «συμβουλές, προτροπές και προτάσεις», θα περιλαμβάνει και την εμπλοκή κι άλλων υπουργείων όπως της Παιδείας, της Υγείας και της Εργασίας. «Βρισκόμαστε ενώπιον ενός προβλήματος όχι μόνον εγκληματικού, αλλά συνάμα και κοινωνικού».

Ο Σαλβίνι επιβεβαίωσε πως τη Δευτέρα θα φέρει προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο το πακέτο μέτρων για την ασφάλεια, το οποίο εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ψηφισθεί ομόφωνα και στο Κοινοβούλιο: «κατά της μάφιας, της καμόρας, της ντράγκετα, δεν θα πρέπει να υπάρχουν διχασμοί, δεν πρέπει να υπάρχει πολεμική, ή να γίνεται προεκλογική εκστρατεία».

Στη συνέχεια, ο Σαλβίνι τα έβαλε με τους δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερωτήσεις για το εάν τον ανησυχούν ως ηγέτη της ξενοφοβικής Λέγκας, είτε η υπόθεση διαφθοράς που κατέληξε στη σύλληψη του δημάρχου με τη Λέγκα του Λενιάνο, είτε για τις έρευνες για εγκλήματα μίσους κατά της Forza Nuova, ή της CasaPound–νεοφασιστικών κινημάτων, συναφή με τη Λέγκα: «ότι είναι κοντά στη Λέγκα το λέτε εσείς. Εγώ έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, εδώ όλοι είμαστε αθώοι μέχρις τελεσίδικης καταδίκης μας σε τρίτο βαθμο, αλλά για την εφημερίδα La Repubblica είμαστε 60 εκατ. ένοχοι».

 

 

«Εναντίον μου κι ενάντια στο κίνημα, του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι, έχει εξαπολυθεί μία επίθεση χωρίς προηγούμενο τα τελευταία 20 χρόνια. Θα επιστρέψω όχι με αεροσκάφος, αλλά με ποδήλατο, γιατί κάποιος κοιτάζει με τι ταξιδεύω. Χρησιμοποιώ το αεροσκάφος για να δουλέψω κι όχι για να πάω να φάω μία πίτσα στην παραλία», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, αναφερόμενος στην έρευνα που ξεκίνησε η δικαιοσύνη για εξωθεσμική χρήση εναέριων μέσων της αστυνομίας, έπειτα από δημοσιεύματα της εφημερίδας La Repubblica.

Επίσης, ο Σαλβίνι επιτέθηκε και κατά του κυβερνητικού εταίρου του Λουΐτζι Ντι Μάιο του Κινήματος των 5 Αστέρων, για την κριτική πού έχει ασκήσει για κάποιες κινήσεις του Σαλβίνι: «δεν κατανοώ την ενόχλησή του. Εγώ δεν πήγα να συναντήσω τα ‘Κίτρινα Γιλέκα’ που προκαλούν καταστροφές» στη Γαλλία, τόνισε ο υπουργός, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ντι Μάιο στο Παρίσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ