today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Μυαλό

Tι μας παρακίνησε να αναλύσουμε μια τέτοια λέξη; Η αμυαλιά, αφροσύνη, πολλών ή το γεγονός ότι τα καλύτερα και δυνατότερα μυαλά της χώρας μας φεύγουν και αναζητούν νέες ευκαιρίες εργασίας; Μπορεί και τα δύο. Όσο βλέπουμε τα τεκταινόμενα μελαγχολούμε και κατανοούμε κάποιους μυαλωμένους, συνετούς και σώφρονες.

Γράφει η Σοφία Μουρούτη – Γεωργάνα

Μυελός η αρχική λέξη από την ρίζα ὁ μυ-ών, τοῦ μυ ῶνος, το μέρος του σώματος που είναι γεμάτο μυς. Τον μυελόν, τον πρωτοσυναντάμε στον Όμηρο με την έννοια της λιπώδους ουσίας που βρίσκεται στο εσωτερικό των οστών. Η ετυμολογική της συγγένεια με την λέξη μῦς προέρχεται από το γεγονός ότι ὁ μυελός είναι μαλακός, όπως και οι μύες σε αντιδιαστολή με τα οστά που είναι σκληρά.

Ο μυελός διατηρήθηκε ως ιατρικός όρος σε μια σειρά λέξεων απλών και σύνθετων όπως μυελώδης, μυελοκύτταρο, που στην πραγματικότητα αποτελούν μεταφορά στην γλώσσα μας ελληνογενών ξένων όρων (myelic, myelocyte).

Τον εγκέφαλο του ανθρώπου και των ζώων αποδίδει το ουδέτερο μυαλόν, που από αρσενικό στα αρχαία χρόνια άλλάξε γένος στα μεσαιωνικά ελληνικά. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει και σε άλλες λέξεις. Η κεφαλή, που υποτίθεται ότι περιέχει λίγο μυαλουδάκι, έγινε κεφάλι, ο στέφανος, στεφάνι.

Αν βασανίσουμε το μυαλό μας θα βρούμε ένα πλήθος εκφράσεων, στις οποίες χρησιμοποιείται ο λεκτικός μας τύπος. Αν και αγαπάμε τις θεωρητικές επιστήμες, έχουμε πρακτικό μυαλό και γνωρίζουμε ότι μια  απαρίθμηση όλων των μυαλοφράσεων (την βγάλαμε από το μυαλό μας την συγκεκριμένη) θα σας κάνει πραγματικά να χάσετε το μυαλό σας, να ξεμυαλιστείτε.

Ταυτόχρονα πλησιάζουν οι σχολικές εξετάσεις και ευχόμαστε σε όλους τους εξεταζόμενους μαθητές να συγκεντρωθούν, να μαζέψουν τα μυαλά τους, όπως λέμε, ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα. Μερικοί, αν και πανέξυπνοι, τετράγωνα μυαλά, δεν έχει πήξει το μυαλό τους ακόμη, δεν έχουν ωριμάσει. Έχουν τα μυαλά τους πάνω από το κεφάλι τους, ενεργούν χωρίς σύνεση. Κάποτε και εκείνοι θα βάλουν μυαλό.

Στους μεγάλους και κυρίως σε όσους νομοθετούν προτείνουμε να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις, για να προσεγγίσουν τα επιχειρηματικά μυαλά, που κόβει το μυαλό τους και γεννά ιδέες, ώστε να δρομολογήσουν την περιπόθητη ανάπτυξη. Και για να μην χάσει η χώρα μας και άλλα δημιουργικά, γερά μυαλά, ορισμένοι πρέπει να απαλλαγούν από ιδεοληψίες που τους έχουν καρφωθεί στο μυαλό σχετικά με την επιχειρηματικότητα.

Σε όσους είναι αλαζόνες και έχουν πάρει τα μυαλά τους αέρα, για να μην τους πει κανείς «τα μυαλά σας και μια λίρα», προτείνουμε σύνεση. Ίσως καλό είναι να αναθεωρήσουν το ιδεολόγημα που προβάλλεται στο χιλοτραγουδισμένο άσμα:

Δεν αλλάζω εγώ μυαλά, σ’ αγαπάω μεν, αλλά….

*Η Σοφία Μουρούτη – Γεωργάνα είναι φιλόλογος και διδάσκει στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ