today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Οι επικίνδυνες προβλέψεις της ρύθμισης των 120 δόσεων – Γράφει ο Υψ. Τζούρος

4,5 χρόνια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι Έλληνες για το μόνο που είναι σίγουροι είναι πως πρέπει να προσέχουν πάντα ποιο είναι το ‘κόλπο’ σε αυτά που νομοθετεί η κυβέρνηση ως ‘παροχές’.

Στην αρχή της κυβερνητικής τους θητείας κατήργησαν το πεντάευρο εισιτηρίο στα νοσοκομεία με την εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ. Κι όμως, το πρώτο μέτρο είχε προϋπολογισμένα περίπου 29 εκατομμύρια ευρώ έσοδα για το κράτος, ενώ το δεύτερο φτάνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Έπειτα θέσπισαν το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά με κόστος χρηματοδότησης περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα έσοδα που προϋπολόγιζαν από την αύξηση αυτή είναι σαφώς περισσότερα.

Σήμερα λοιπόν, ανακοινώθηκε η ρύθμιση των 120 δόσεων στην εφορία για τα φυσικά πρόσωπα.

Η αγορά την αναμένει 4,5 χρόνια, οι διαρροές για αυτή τεχνηέντως γίνονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα από το Μαξίμου.

Έτσι, δύο μέρες μετά το ντοκιμαντέρ για το μάτι και λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ανακοινώνεται.

Όμως, η ρύθμιση κρύβει μια παγίδα, αν όλα ισχύουν όπως διαρρέονται.

Βλέπετε για πρώτη φορά δεν διαγράφονται τόκοι, πρόστιμα και προσαυξήσεις, αλλά κεφαλαιοποιούνται. Επί του νέου δε αυξημένου κεφαλαίου, επιβάλλεται επιπλέον ετήσιο επιτόκιο 5%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν κάποιος αποδεχθεί τη ρύθμιση δεν θα μπορεί να αφαιρέσει ποτέ αυτό το κεφάλαιο αν στο μέλλον εξαγγελθεί άλλη ρύθμιση με διαγραφή τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων.

Την ίδια στιγμή ανακοινώνεται η ρύθμιση 120 δόσεων των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία κι αυτή όμως κρύβει μια παγίδα.

Ο υπολογισμός επί του πραγματικού εισοδήματος, κρύβει την έμμεση μείωση της μελλοντικής σύνταξης του ασφαλισμένου, μιας και οι περισσότεροι που οφείλουν είχαν χαμηλά εισοδήματα και γι’αυτό δεν μπορούσαν να πληρώσουν.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια τακτική 4,5 χρόνων.

Αντί να ελαφρύνει πραγματικά τη μεσαία τάξη και να δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης και μεγαλύτερου διαθέσιμου εισοδήματος για να μπορεί να πληρώσει ο πολίτης τις οφειλές του, εισάγει ρυθμίσεις που θα πάρουν τελικά πολύ περισσότερα από όσα δίνουν.

Με μια φράση. Αυξημένες υποχρεώσεις στο παρόν, μικρότερη σύνταξη στο μέλλον.

Ο Υψηλάντης Τζούρος είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων ΚΑΙ Αν. Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Νέας Δημοκρατίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ