today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Σύλληψη ηγετών της αντιπολίτευσης διέταξε το καθεστώς Μαδούρο

Την σύλληψη δύο ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα επιδιώκει το καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, τρεις ημέρες αφότου ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος Χουάν Γουαϊδό κάλεσε σε λαϊκή κινητοποίηση και ζήτησε ανοιχτά την στήριξη των ένοπλων δυνάμεων ώστε να ανατραπούν οι «τσαβίστας».

Πρώτος «στόχος» των δικαστικών Αρχών ήταν ο Λεοπόλδο Λόπεζ, μέντορας του κ. Γουαϊδό και ένα από τα πλέον χαρισματικά μέλη της αντιπολίτευσης. Ο κ. Λόπεζ έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2014. Εξέτισε τρία χρόνια σε στρατιωτική φυλακή και μεταφέρθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση πριν από δύο χρόνια.

Ωστόσο, την Τρίτη πραγματοποίησε αιφνιδιαστική εμφάνιση στο πλευρό του κ. Γουαϊδό κατά το κάλεσμα σε εξέγερση, καθώς είχε απελευθερωθεί από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που είχαν αυτομολήσει στην αντιπολίτευση.

Έκτοτε έχει ζητήσει καταφύγιο στην πρεσβεία της Ισπανίας, όμως δικαστήριο του Καράκας διέταξε την σύλληψη και μεταγωγή του στην στρατιωτική φυλακή του Ράμο Βέρντε, ώστε να εκτίσει τα υπόλοιπα οκτώ χρόνια της ποινής του. Κατηγορείται ότι παραβίασε τους όρους της κράτησής του και την απαγόρευση που του έχει επιβληθεί για πολιτικές τοποθετήσεις.

Λίγες ώρες αργότερα ο ανώτατος εισαγγελέας της Βενεζουέλας απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του αντιπροέδρου της Βουλής και στενού συνεργάτη του κ. Γουαϊδό, Έντγκαρ Ζαμπράνο. Το κατηγορητήριο κάνει λόγο για προδοσία, συνωμοσία, στάση και άλλα εγκλήματα.

Οι κινήσεις κατά του κ. Λόπεζ και του κ. Ζαμπράνο έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα επιχειρήσουν να συλλάβουν τον ίδιο τον Γουαϊδό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποσαφηνίσει πως το Καράκας θα υποστεί συνέπειες εάν κινηθεί εναντίον του.

Δεν είναι σαφές αυτή την στιγμή πού βρίσκεται ο κ. Γουαϊδό, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος από 50 και πλέον χώρες, ανάμεσά τους τις ΗΠΑ και τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Ο κ. Λόπεζ πάντως φάνηκε να αψηφά τον κ. Μαδούρο, προειδοποιώντας πως το καθεστώς σύντομα θα αντιμετωπίσει την αντίσταση του στρατού. Υποστήριξε ότι είχε επαφές με ανώτερους αξιωματικούς πριν το κάλεσμα της Τρίτης και υποστήριξε πως έπεται κλιμάκωση των στρατιωτικών πιέσεων μολονότι έως τώρα το στράτευμα παραμένει εν πολλοίς πιστό στους «τσαβίστας».

«Πρόκειται για ρωγμή που θα μεγαλώσει […] που εν τέλει θα σπάει το φράγμα», είπε ο 48χρονος πολιτικός σε δημοσιογράφους στην πρεσβευτική κατοικία της Ισπανίας.

Το κάλεσμα του κ. Γουαϊδό σε εξέγερση οδήγησε σε διήμερο βίαιων οδομαχιών στο Καράκας και άλλες πόλεις. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και δεκάδες έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με ανεπίσημο απολογισμό μη κυβερνητικών οργανώσεων.
 

Sourceskai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ