today-is-a-good-day
19 C
Athens

Άλλους 300 στρατιώτες, μάγειρες και οδηγούς, στέλνει το Πεντάγωνο στα σύνορα με το Μεξικό

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να στείλει άλλουος 300 στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό, συμπεριλαμβανομένων και σχεδόν 100 μαγείρων οι οποίοι θα αναλάβουν να μοιράζουν γεύματα, σπάζοντας την πολιτική που ακολουθούσε μέχρι τώρα και ήθελε να αποφεύγεται η επαφή των στρατιωτικών με τους μετανάστες.

Στις αρχές του μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα πρέπει να κινητοποιήσει περισσότερους στρατιώτες στα σύνορα, αφού άκουσε διάφορες ιστορίες για μετανάστες που περνούν τα σύνορα, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τη συγκέντρωση χρημάτων ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του 2020.

Το υπουργείο Άμυνας είχε διαβεβαιώσει προηγουμένως ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο με βάση το οποίο οι στρατιώτες θα έρχονται σε επαφή με τους μετανάστες, στο πλαίσιο της βοήθειας που παρέχουν στη συνοριοφυλακή.

Εκτός από τους μάγειρες, το Πεντάγωνο θα στείλει επίσης 160 οδηγούς και 20 δικηγόρους, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τσάρλι Σάμερς. “Κάποιοι από τους στρατιώτες μας θα μοιράζουν τα γεύματα, επομένως θα έρχονται σε επαφή με τους μετανάστες”, είπε, παραδεχόμενος ότι πρόκειται για μια “αλλαγή στην τρέχουσα πολιτική” του υπουργείου.

Με βάση έναν ομοσπονδιακό νόμο της δεκαετίας του 1870 απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται οι ένοπλες δυνάμεις για την επιβολή του νόμου στο αμερικανικό έδαφος, εκτός και αν υπάρχει έγκριση από το Κογκρέσο. Ο στρατός μπορεί όμως να παράσχει υποστήριξη στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και περιστασιακά το κάνει εδώ και περίπου 40 χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ