today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Διάσημοι στη πολιτική: Από τον Ρίγκαν μέχρι τον Ζελένσκι

Πριν από τον ηθοποιό Βολοντίμιρ Ζελένσκι που εξελέγη χθες, Κυριακή, στην προεδρία της Ουκρανίας, διασημότητες, από τον Ρόναλντ Ρίγκαν έως τον Τζορτζ Γουεά στράφηκαν στην πολιτική και έφθασαν στα πλέον υψηλά αξιώματα.

Ηθοποιοί και κωμικοί
Ο Αμερικανός Ρόναλντ Ρίγκαν είναι ο πρώτος κινηματογραφικός αστέρας που έγινε αρχηγός κράτους. Αθλητικός σχολιαστής στο ραδιόφωνο και μετά  ηθοποιός σε ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού για 20 και πλέον χρόνια, εξελέγη κυβερνήτης της Καλιφόρνιας το 1966 και έγινε ο 40ος πρόεδρος των ΗΠΑ το 1981, ένα αξίωμα που άσκησε επί δύο συνεχόμενες θητείες.

Στα χνάρια του Ρίγκαν, ο ‘Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, πρώην Μίστερ Υφήλιος που έγινε σταρ του Χόλιγουντ, εξελέγη κυβερνήτης της Καλιφόρνιας το 2003. Ο αυστριακής καταγωγής “Governator” όπως αποκαλείτο, θα διοικήσει επί επτά χρόνια την πιο πολυάνθρωπη και πιο πλούσια αμερικανική Πολιτεία.

Στις Φιλιππίνες, ο Τζόζεφ Εστράντα εισέρχεται στην πολιτική το 1969 ως δήμαρχος της Μανίλας, πριν γίνει γερουσιαστής και στη συνέχεια αντιπρόεδρος. Το 1998, ανέρχεται στον ύπατο αξίωμα της χώρας του, αλλά θα εκδιωχθεί από την εξουσία τρία χρόνια αργότερα από λαϊκή εξέγερση έπειτα από κατηγορίες για διαφθορά.

Στη Γουατεμάλα, ο κωμικός ηθοποιός Τζίμι Μοράλες εξελέγη τον Οκτώβριο του 2015 πρόεδρος της χώρας υποστηριζόμενος από ένα κίνημα λαϊκής οργής για τη διαφθορά και τους πολιτικούς. Κινηματογραφικός παραγωγός και τηλεοπτικός παρουσιαστής ψυχαγωγικών εκπομπών, ο Μοράλες έγινε διάσημος το 2007 υποδυόμενος τον “Νέτο”, έναν αφελή γελαδάρη που γίνεται πρόεδρος τυχαία.

Άλλος δημοφιλής ηθοποιός, ο Περουβιανός Σαλβαδόρ ντελ Σολάρ, γίνεται υπουργός Πολιτισμού το 2016 πριν γίνει πρωθυπουργός τον Μάρτιο του 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ