today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Ουκρανία: Τρία εμπόδια στην προεδρική θητεία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Επί μία εικοσαετία διακωμωδούσε στην σκηνή την ουκρανική πολιτική. Η μοναδική του πολιτική εμπειρία είναι ότι έπαιξε τον ρόλο του προέδρου σε τηλεοπτική σειρά. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που εκτοξεύθηκε στην προεδρία της Ουκρανίας έπειτα από την σαρωτική του νίκη στις χθεσινές προεδρικές εκλογές, θα έλθει αντιμέτωπος με τρεις πολύ σοβαρές προκλήσεις, με τρομερούς συνομιλητές, όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή μία εχθρική πολιτική τάξη.

Αλλωστε, ήταν το κύριο επιχείρημα του αντιπάλου του, του απερχόμενου προέδρου Πέτρο Ποροσένκο: ένας ηθοποιός χωρίς πείρα δεν μπορεί να κάνει πόλεμο με την Ρωσία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κληρονομεί μία πενταετή σύρραξη που έχει αφήσει 13.000 νεκρούς σε πέντε χρόνια, η οποία στερεί από την Ουκρανία τον έλεγχο της ανθρακοφόρας και βιομηχανικής κοιλάδας του Ντονμπάς και ενός τμήματος των συνόρων της με την Ρωσία.

Το Κίεβο και οι δυτικές χώρες κατηγορούν την Μόσχα ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους φιλορώσους αυτονομιστές που ελέγχουν αυτές τις περιοχές, πράγμα που διαψεύδουν οι ρωσικές αρχές, παρά τις περί του αντιθέτου διαπιστώσεις πληθώρας μέσων ενημέρωσης.

 Περίοδος αβεβαιοτήτων μετά τον θρίαμβο του κωμικού Ζελένσκι στις προεδρικές εκλογές

Ο θρίαμβος στις χθεσινές προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία του νεοεισερχόμενου στην πολιτική σκηνή κωμικού ηθοποιού Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την συντριπτική του νίκη επί του απερχόμενου προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, εγκαινιάζει μια νέα εποχή με πολλές αβεβαιότητες για τη χώρα αυτή που βρίσκεται στις πύλες της ΕΕ και σε εμπόλεμη κατάσταση.

Συγχαρητήρια μηνύματα άρχισαν να καταφτάνουν από τις ξένες πρωτεύουσες, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να συγχαίρει τηλεφωνικώς τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας –μετά τη δημοσίευση των πρώτων εκτιμήσεων που επιβεβαιώθηκαν αμέσως από τα μερικά αποτελέσματα– και την Ρωσία να δηλώνει σήμερα μέσω του πρωθυπουργού της Ντμίτρι Μεντβέντεφ πως η Μόσχα έχει “μια ευκαιρία” να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ουκρανία μετά την εκλογή του νέου ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο 41χρονος ηθοποιός εξασφάλισε 73,2% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών έναντι 24,4% του αντιπάλου του, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή μετά την καταμέτρηση του 85% των ψήφων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ