today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Στο αρχείο οδεύει και δεύτερο πακέτο της υπόθεσης Novartis

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθει και δεύτερο πακέτο αρχειοθέτησης για την υπόθεση της Novartis. Σύμφωνα με ανώτατες εισαγγελικές πηγές, ο τελικός αριθμός των πολιτικών που η υπόθεσή τους θα μπει στο αρχείο, από τους 10 που εμπλέκονται στην υπόθεση, δεν αποκλείεται να φθάσει και τους οκτώ.

Ετσι λοιπόν εκτός από τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λυκουρέντζο οι φάκελοι των οποίων μπήκαν στο αρχείο και η υπόθεσή τους στην εμπλοκή της Novartis έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα, τις επόμενες ημέρες θα κλείσει και για τους περισσοτέρους από τους πέντε πολιτικούς που απομένουν.

Υπενθυμίζεται πως προς το παρόν ανοικτή έχει μείνει η δικογραφία για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Μάριο Σαλμά και τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Για ένα ακόμα πολιτικό πρόσωπο μπορεί να συνεχιστεί η έρευνα
Λόγω ανυπαρξίας ευρημάτων, τα οποία και θα μπορούσαν να επικαλεστούν οι εισαγγελείς Διαφθοράς ως ενδείξεις διάπραξης κάποιου αδικήματος (είτε της δωροδοκίας, είτε του ξεπλύματος μαύρου χρήματος) η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αναμένεται να θέσει στο αρχείο την υπόθεση για τους τέσσερις από τους πέντε.
Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως για ένα ακόμα πολιτικό πρόσωπο, από τα εμπλεκόμενα, η δικογραφία μπορεί είτε να σταλεί στη Βουλή είτε να συνεχιστεί η έρευνα.

Κατέπεσε το κυβερνητικό αφήγημα για τη Novartis

Η νέα εξέλιξη με την αρχειοθέτηση της υπόθεσης ουσιαστικά καταρρίπτει το αφήγημα της κυβέρνησης ότι η υπόθεση της Novartis είναι «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από την ίδρυση του ελληνικού κράτους», ενώ οι επικρίσεις για τους πολιτικούς και δικαστικούς χειρισμούς της υπόθεσης είναι πλέον έντονοι από πλευρά τόσο του εμπλεκόμενου πολιτικού Ανδρέα Λοβέρδου, του οποίου η υπόθεση έφθασε στη Βουλή, όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Θα παραμείνει ή όχι η Τουλουπάκη επικεφαλής
Για την Πέμπτη 12 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου προκειμένου να κρίνει αν η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη θα παραμείνει στη θέση της με ανανέωση της θητείας της, ή αν θα επιλεγεί άλλος εισαγγελικός λειτουργός για τη θέση της Εισαγγελέως Διαφθοράς.
Υπενθυμίζεται αν τελικά αποφασιστεί η ανανέωση της θητείας της Ελένης Τουλουπάκη η ίδια θα παραμείνει στη θέση της για δύο ακόμα χρόνια, αν όμως επιλεγεί άλλος εισαγγελέας θα πρέπει να ενημερωθεί για τις τρέχουσες υποθέσεις.

Τις προσεχείς ημέρες η Εισαγγελία Διαφθοράς αναμένεται να αποστείλει κλήσεις για να δώσουν εξηγήσεις μέλη επιτροπών τιμολόγησης των φαρμάκων και οι υπεύθυνοι μιας διαφημιστικής εταιρείας, που είχε βραχύβια ύπαρξη, εισπράττοντας διάφορα ποσά από την Novartis, με εικονικά τιμολόγια, και ξεπλένοντας κατά τους εισαγγελείς μαύρο χρήμα. Ο αριθμός των μη πολιτικών προσώπων φθάνει τους 30 συνολικά, ωστόσο πέντε καλούνται προς το παρόν, θα δώσουν εξηγήσεις είτε για απιστία είτε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ειδικότερα οι έρευνες των εισαγγελέων εστιάζονται σε διάφορες εταιρείες που είναι ύποπτες, ότι μπορεί να λειτουργούσαν με σκοπό το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μεταξύ, των οποίων και η διαφημιστική, η δράση της οποίας αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία στην υπόθεση Λοβέρδου.

Μάλιστα σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα τα χρήματα που εισέπραττε, τουλάχιστον 150.000 ευρώ, εμφανίζονται να ξεκινούν από τη Novartis, φθάνουν στη θυγατρική της στην Ελλάδα και ένα μέρος από αυτά εισπράττονται από την ελεγχόμενη διαφημιστική για διαφημιστικό έργο που δεν έγινε ποτέ. Στη συνέχεια τα χρήματα εισπράττονται από συγκεκριμένο πρόσωπο και μετρητά κυκλοφορούν προς άγνωστους αποδέκτες.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου τα στοιχεία που συνθέτουν το κατηγορητήριο σε βάρος του είναι καταθέσεις μαρτύρων, μεταξύ των οποίων οι προστατευόμενοι και άλλοι, έγγραφα της δικογραφίας, τιμολογήσεις συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων της Novartis, που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο πόρισμα Παπασπύρου, αλλά και εσωτερικές ενημερώσεις της Novartis για την πορεία της κερδοφορίας της και της εν γένει δράσης της κατά την χρονική περίοδο που ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν υπουργός Υγείας.

Πάντως τα στοιχεία σε βάρος του ελέγχονται ως προς την τεκμηρίωςή τους και προς τούτο θα δοθούν οι εξηγήσεις εκ μέρους του,καθώς ο ίδιος δεν διώκεται προς το παρόν απλά καλείται να δώσει εξηγήσεις.

Υπενθυμίζεται όμως ότι τόσο στον Ανδρέα Λοβέρδο, όσο και στους άλλους πολιτικούς δεν βρέθηκαν χρήματα, ούτε περιουσιακά στοιχεία ύποπτης προέλευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ