today-is-a-good-day
22.6 C
Athens

Novo Nordisk: Οι Βρετανοί διαβητικοί δεν πρέπει να ανησυχούν για την ινσουλίνη τους

Όποιοι και να είναι οι όροι του Brexit, ο φαρμακευτικός όμιλος Novo Nordisk, Νο 1 παγκοσμίως της ινσουλίνης, τα έχει προβλέψει όλα ώστε να διασφαλίσει την πρόσβαση των Βρετανών διαβητικών, ανάμεσα τους η Τερέζα Μέι, στη θεραπεία τους, όπως υπόσχεται σήμερα ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ομίλου σε τηλεφωνική επικοινωνία με το AFP.

“Κανένας πολίτης που εξαρτάται από τα προϊόντα μας δεν πρέπει να ανησυχεί”, δηλώνει ο Lars Fruergaard Jørgensenν.”Όσο το Brexit δεν έχει γίνει, μπορούμε να εισάγουμε και να εξάγουμε εμπορεύματα, συνεπώς διατηρούμε τα αποθέματά μας σε ένα υψηλό επίπεδο”.

“Πετύχαμε να αυξήσουμε τα αποθέματά μας μέχρι 18 εβδομάδες στη Βρετανία και επίσης διαθέτουμε τη δυνατότητα για αεροπορικές μεταφορές φαρμάκων συντηρουμένων σε ψύξη στην περίπτωση που εξαντληθούν τα αποθέματα”, τονίζει ο πρόεδρος του Novo Nordisk, ελπίζοντας ότι η περίοδος αμέσως μετά το Brexit θα επιτρέψει να καθοριστούν οι όροι εφοδιασμού.

Εντούτοις, η αναποφασιστικότητα της βρετανικής πολιτικής τάξης για τη συμφωνία εξόδου από την ΕΕ είναι ανησυχητική.

“Η εμπιστοσύνη απέναντι στο ‘κατεστημένο’ των μεγάλων θεσμών κλονίζεται” όσο η διαδικασία παρατείνεται, τονίζει. “Είναι ένα πρόβλημα για όλους: για τους δημοκρατικούς θεσμούς πρωτίστως αλλά και για το εμπορικό περιβάλλον”.

Επικεφαλής του Νο 1 παγκοσμίως ομίλου ινσουλίνης από το 2017, ο πρόεδρος του Novo Nordisk “καταλαβαίνει” τους ασθενείς που επιλέγουν να κάνουν τις δικές τους προμήθειες για το φάρμακο αυτό που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση τους.

Η Βρετανία έχει 3,7 εκαοτμμύρια διαβητικούς, ανάμεσα τους η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Οι ασθενείς πάσχουν από μια διαταραχή αφομοίωσης του ζαχάρου από τον οργανισμό. Η ινσουλίνη, μια ορμόνη που φυσιολογικά παράγεται από το πάγκρεας, τους επιτρέπει να φροντίζουν την υγεία τους ρυθμίζοντας τα επίπεδα γλυκαιμίας.

Ο Novo Nordisk προμηθεύει περισσότερη από τη μισή ινσουλίνη που χρησιμοποιείται στη χώρα αλλά δεν προτίθεται να αρχίσει την παραγωγή της στο νησί. “Παράγουμε στη Γαλλία και στη Δανία, δεν χρειαζόμαστε άλλα εργοστάσια στην Ευρώπη”, τονίζει.

Ο όμιλος που ειδικεύεται επίσης στις ορμονοθεραπείες και στην αγωγή κατά της αιμοφιλίας, διατηρεί ένα σημαντικό κέντρο ερευνών στην Οξφόρδη. “Για να παραμείνει η Βρετανία μια δύναμη στον τομέα της έρευνας, η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει ότι ο κόσμος θα μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει από τη χώρα”, σημειώνει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ