today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Ο Γερουσιαστής Leo Raptakis μιλά στο ThePresident – Διαφωνώ με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Για τον σημαντικό ρόλο που παίζει η ελληνική πολιτική διασπορά ώστε να τεθούν σημαντικά θέματα που αφορούν την Ελλάδα στο Κογκρέσο μίλησε στο ThePresident ο Ελληνοαμερικανός Δημοκρατικός Πολιτειακός Γερουσιαστής του Ρόουντ Άιλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην Ειρήνη Μυλωνά.

O κ. Ραπτάκης υπογράμμισε πως σε 16 αμερικανικές πολιτείες δραστηριοποιούνται ομογενείς σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, και εξηγεί πως τα τελευταία  χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στη συνεργασία των ΗΠΑ και της Ελλάδας σε θέματα οικονομίας, άμυνας και ασφάλειας.
Ο ομογενής Γερουσιαστής αναφέρει, επίσης, ότι η ελληνική ομογένεια συνολικά βοηθά στη συνεργασία των δύο χωρών, κάτι που πρέπει να συνεχιστεί και με τις επόμενες γενιές.

Δηλώνει τέλος ότι παρότι ο ίδιος διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα πρέπει εντούτοις να εξασφαλιστούν θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα, ενώ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, ο Ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής αναφέρει ότι η παράδοση των F-35 πάγωσε εξαιτίας στης τπυργκικής στάσης στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Ραπτάκη στην Ειρήνη Μυλωνα:

– Πόσο σημαντική είναι η ελληνική πολιτική διασπορά στις ΗΠΑ και πόσο ισχυρή θεωρείτε πως είναι;

Πιστεύω ότι η ελληνική πολιτική Διασπορά είναι εξαιρετικά ισχυρή και παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Αυτή τη στιγμή, καθώς μιλάμε, ενδεικτικά στην ελληνική πολιτική διασπορά συμπεριλαμβάνονται πέντε μέλη του Κογκρέσου, ο νεοεκλεγείς Chris Pappas από την πολιτεία του Νιού Χάμσαιρ, δύο Κυβερνήτες, στην Καλιφόρνια και το Κονέκτικατ, ένας υπουργός, δώδεκα Γερουσιαστές, ένας εκ των οποίων είμαι και εγώ και 29 Εκπρόσωποι που εκπροσωπούν 16 Πολιτείες από τις 50 συνολικά. Συγκεκριμένα αυτές οι 16 Αμερικανικές Πολιτείες περιλαμβάνουν 32 Γερουσιαστές των ΗΠΑ και πάνω από 100 μέλη του Κογκρέσου. Όλοι τους οι Ελληνο-αμερικανοί κρατικοί νομοθέτες και τα πέντε μέλη του Κογκρέσου, έχουν άμεση πρόσβαση στο Κογκρέσο ώστε να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα αλλά και να ενημερώνουν το Κογκρέσο για μείζονα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για παράδειγμα, για το «πάγωμα» της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία, ο Γερουσιαστής του Ουαόμινγκ, Stefan Pappas, ο Chuck Efstration από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εγώ ο ίδιος μέσα σε ένα απόγευμα μαζί με τον σημερινό υπουργό Άμυνας συναντηθήκαμε πριν δύο χρόνια κατ’ ιδίαν με σημαντικά μέλη του Κογκρέσου, της Επιτροπής Ένοπλων Υπηρεσιών, της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Μεταξύ αυτών, συναντηθήκαμε με την Elizabeth Cheney από την Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, τον James Langevin, και τον Γερουσιαστή του Ρόουντ Άιλαντ και επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, Jack Reed. Όλοι ήρθαν σε άμεση επαφή με τον υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, για να θέσουν το ζήτημα της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία αλλά και για να μιλήσουν για τη σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα παράδειγμα αυτής της συνεργασίας είναι η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της παλαιότερης Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Ύδρα και του New York State University SUNY Maritime College. Πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα στο πλαίσιο της προώθησης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, στη ναυτική εκπαίδευση. Είναι η πρώτη του είδους και θα επιτρέψει μεγαλύτερες ακαδημαϊκές ανταλλαγές μεταξύ ναυτικών αξιωματικών από τις δύο χώρες.

– Με ποίον τρόπο η ελληνική πολιτική διασπορά μπορεί να συμβάλει σε μια αποτελεσματικότερη επίλυση σημαντικών ζητημάτων για την Ελλάδα;

Όσον αφορά τα πολιτικά ζητήματα όπως τη γενοκτονία των Ποντίων, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Χάλκη, την Κύπρο και το Αιγαίο η πολιτική διασπορά παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Όσον αφορά την οικονομία, αυτές οι 16 Πολιτείες της όποιες εκπροσωπούμε, μέσα από έμπρακτες ενέργειες των Γερουσιαστών προωθούν την οικονομική ανάπτυξη και έρχονται σε επαφή με διάφορους οργανισμούς, με εταιρείες της λίστας Fortune 500. Οι Γερουσιαστές και οι Αντιπρόσωποι των Πολιτειών έχουν άμεση επαφή με τον Κυβερνήτη τους, και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ενδεικτικά, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) παρευρεθήκαμε ο Stephan Pappas, η Nicole Malliotakis από τη Νέα Υόρκη και εγώ προσωπικά.
Τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουμε πολύ περισσότερους νομοθέτες που συνεργάζονται με τον Αμερικανό Πρέσβη Geoffrey Pyatt πάνω σε σημαντικά θέματα. Περισσότεροι από 20 νομοθέτες των ΗΠΑ έχουν έρθει στην Ελλάδα και έχουν συναντηθεί με βουλευτές της Βουλής και με υπουργούς της κυβέρνησης στην Αθήνα, επίσης, επισκέφτηκαν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το οποίο θα αποτελέσει έναν ενεργειακό κόμβο. Τον προσεχή Ιούλιο 18 νομοθέτες από τις ΗΠΑ θα επισκεφτούν την Ελλάδα και θα μεταβούν στη Δυτική Μακεδονία και στην Καστόρια. Πριν από δύο χρόνια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις Αμερικάνικες Δυνάμεις στην Κρήτη για να αναδείξουμε πόσο σημαντική είναι η βάση της Σούδας για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ αλλά και για την Ανατολική Μεσόγειο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Η πολιτική διασπορά έχει παίξει ένα σημαντικό ρόλο όπως σημαντική είναι και η συνεισφορά της ελληνικής ομογένειας συνολικά και σχέσεις σε εκπαιδευτικό επίπεδο μεταξύ σχολείων και πανεπιστημίων. Θέλω, επίσης, να σημειώσω ότι η συνεργασία με την Αμερικανική Ελληνική Εκπαιδευτική Προοδευτική Ένωση (AHEPA), το Αμερικανικό – Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI) και την Ελληνική Πρωτοβουλία, παίζει βασικό ρόλο για το πώς οι νομοθέτες ασκούν σημαντική επιρροή.

– Πιστεύετε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν για τις ελληνικές εθνικές εκλογές;

Θα σας πω αμέσως γιατί πρέπει. Εγώ ως Αμερικανός πολίτης και ίσως 160.000 Αμερικανοί, Ελληνο-αμερικανοί και Αμερικανοί που ζουν στην Ελλάδα γιατί ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές των ΗΠΑ; Γιατί μπορούν να το κάνουν. Ανεξαρτήτως εάν Αμερικανοί πολίτες ζουν στην Ελλάδα ή στη Νέα Υόρκη, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, ψηφίζουν στις αμερικανικές εκλογές. Οι Έλληνες, οι Ελληνο-αμερικανοί, οι Έλληνες που ζουν στην Αμερική και έχουν εθνική υπηκοότητα και διαθέτουν ταυτότητα ή διαβατήριο γιατί δεν θα μπορούν να ψηφίζουν; Γιατί; ‘Όποιος έχει ελληνικό διαβατήριο και θεωρείται Έλληνας πολίτης τότε θα πρέπει να έχει δικαίωμα ψήφου. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει τέτοια αντίθεση, μιλάμε για πολύ μικρό αριθμό. Και είναι πολύ ανησυχητικό όταν υπάρχουν φήμες για ελληνοποιήσεις νέων μεταναστών οι οποίοι έχουν φτάσει πρόσφατα στην Ελλάδα. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι κάθε Έλληνας που ζει στο εξωτερικό και κατέχει ελληνικό δελτίο ταυτότητας, ελληνικό διαβατήριο ή ελληνική ιθαγένεια θα πρέπει να έχει δικαίωμα ψήφου. Η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση του Ελληνισμού (WHIA), στην οποία είμαι Αντιπρόεδρος και πρόεδρος o Πέτρος Κατσαμπάνης, περάσαμε μια απόφαση με την οποία ζητάμε το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Επίσης, συζητήσαμε για το συγκεκριμένο θέμα και με τον Υπουργό Εσωτερικών.

– Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις;

Είναι πραγματικά πολύ απλό, αυτό που πρέπει να γίνει πρώτα απ ‘όλα είναι η Ελλάδα να γίνει ελκυστική στις ξένες επενδύσεις, χαλαρώνοντας κάθε περιορισμό. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να έχουμε στην Βουλγαρία και στη Ρουμανία ή σε άλλα μέλη της ΕΕ ένα φορολογικό συντελεστή που φθάνει στο 10% ενώ στην Ελλάδα φθάνει στο 40%, δεν έχει κανένα νόημα. Επομένως, πρώτα απ ‘όλα, εάν η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει επιχειρήσεις θα πρέπει να απελευθερωθεί από τις αγκυλώσεις που υπάρχουν και να απαλλαγεί από κάθε είδους γραφειοκρατία. Είναι πολύ, πολύ σημαντικό να γίνει αυτό γιατί έτσι θα προσελκύσει επιχειρήσεις. Έτσι γίνεται και στις αμερικανικές Πολιτείες με χαμηλούς φόρους, φορολογικές εισφορές και εκπτώσεις. Με αυτό τον τρόπο προσελκύετε επιχειρήσεις, αυτό πρέπει να κάνει η Ελλάδα, να στείλει θετικά μηνύματα σε αμερικανικές και ξένες εταιρείες ώστε να επενδύσουν στην χώρα.

– Πώς αντιλαμβάνονται οι ΗΠΑ τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια; Μήπως αυτή η άποψη άλλαξε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών; Αναμένεται η Ελλάδα να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή;

Βασικά είναι μια αμφίδρομη ερώτηση. Πρώτα απ’ όλα, η Ελλάδα αποτελεί ένα πυλώνα σταθερότητας και πρέπει να υπάρχει μια εξασφάλιση ότι οι γείτονες στο Βορρά θα έχουν επίσης έναν ρόλο σε μια σταθερή περιοχή στα Βαλκάνια ως μέλη μιας Συμμαχίας, είτε της ΕΕ είτε του ΝΑΤΟ. Δεν γίνεται να υπάρχει αστάθεια σε καμία από τις δύο πλευρές, αν και προσωπικά δεν συμφωνώ με τη Συμφωνία Πρεσπών. Νομίζω ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, δεν ξέρουμε ποιος θα μπορούσε να είναι ο αντίκτυπος της  Συμφωνίας των Πρεσπών σε 5, 10, 15, 20 χρόνια. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα είναι θετικό για την Ελλάδα, όχι αρνητικό. Δεν πρέπει να προκύψουν αρνητικές συνέπειες στη συμφωνία αυτή. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό, να είναι θετικό για την Ελλάδα. Και αυτό είναι ένα παράδειγμα. Η Ελλάδα προχώρησε στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών κάτι το οποίο στήριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ταυτόχρονα με την υπογραφή της Συμφωνίας, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα και επίσης, για όλα τα άλλα έθνη που βρίσκονται στην περιοχή. Επομένως, πρόκειται για μια αμοιβαία προσέγγιση, η Ελλάδα θα έχει ένα θετικό ρόλο.

– Ποια είναι η πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με την Τουρκία, ειδικά τώρα που έχει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία;

Ουσιαστικά η Τουρκία πρέπει να ξαναγίνει ένας καλός γείτονας, δεν γίνεται να υπάρχει ένας γείτονας, μέλος του ΝΑΤΟ που απειλεί μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεν είναι αποδεκτό. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ τρέφει ιδιαίτερο σεβασμό στον υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη. Δεν έχω δει ποτέ μεγαλύτερη στήριξη προς την Ελλάδα από το Κογκρέσο και φάνηκε αυτή η υποστήριξη με το «πάγωμα» της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία. Από πέρυσι, θα μπορούσα να σας πω ότι θα είχε συμβεί λόγω της σημαντικής συμμετοχής της Ελλάδας, τι πρόσφερε ο ελληνικός λαός, τη νέα συμφωνία για τη Βάση της Σούδας, τη Λάρισα, τις αναβαθμίσεις των F-16, και πολλά άλλα ακόμα. Το Διεθνές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET), για το οποίο αγωνιστήκαμε καθώς οι Έλληνες αξιωματικοί έρχονται για εκπαίδευση στο Newport Naval War College, που βρίσκεται στην Πολιτεία μου στο Ρόουντ Άιλαντ, και σε άλλα Ναυτικά Πολεμικά κολέγια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για την Ελλάδα διατίθενται πάντα 100.000 δολάρια για να στείλει αξιωματικούς σε κολέγια πολέμου, το Κογκρέσο έχει αυξήσει το ποσό αυτά στο ένα εκατομμύριο δολάρια φέτος.

Η παράδοση των F-35 στην Τουρκία έχει «παγώσει» εξαιτίας της επιθετικής στάσης της Τουρκίας στο Αιγαίο και των απειλών κατά της Κύπρου. Πιστεύω ότι το μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ είναι μια αυστηρή προειδοποίηση που δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να στηρίξουν την Ελλάδα περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην Ιστορία, η Αμερική υποστηρίζει ένα πραγματικά σημαντικό σύμμαχο, το ελληνικό έθνος και τον ελληνικό λαό.

* Ο κ. Λεωνίδας Ραπτάκης (Leo Raptakis) είναι Δημοκρατικός Πολιτειακός Γερουσιαστής του Ρόουντ Άιλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ