today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Θάρρος

Για όλα χρειάζεται θάρρος και καμιά φορά και θράσος, μια που οι δυο λέξεις είναι ετυμολογικά συγγενείς. Τὸ θάρρος, τοῦ θάρρους και τὸ θράσος τοῦ θράσους προέρχονται από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα *dhers, που σημαίνει έχω θάρρος, δείχνω τόλμη. Μάλιστα ο πρώτος τύπος ήταν θάρσος, πολύ παλιός, ήδη ομηρικός, το θάρρος ήλθε λίγο μετά στην λεγόμενη Αττική διάλεκτο.

Γράφει η Σοφία Μουρούτη – Γεωργάνα

Μερικές θαρσαλέες εκφράσεις των παλιών μας ελληνικών που τις λέμε και εμείς άρα ζουν σε μια πιο πρόσφατη εκδοχή θαρσούντως, θαρσαλέως, ευθαρσώς (με άφοβο φρόνημα) θα σας παρουσιάσουμε.

  • Θάρσος διδόναι: το να δίνει κανείς θάρρος, να ενθαρρύνει
  • Θάρσος ἐμπνέειν: το να εμπνέει κανείς θάρρος και να μην αποθαρρύνει
  • Θάρσος ἐν κραδίῃ βάλλειν: το να βάλλει κάποιος θάρρος στην καρδιά ενός άλλου

Το θράσος για τους αρχαίους μας σε πολύ λίγες περιπτώσεις είχε αρνητική σημασία, ενώ εμείς για την τόλμη κρατήσαμε το θάρρος και αφήσαμε το θράσος για την υπερβολική τόλμη, που φθάνει στα όρια της υπερβολής.

Η Θαρσώ, εξάλλου, για τους προπροπροπαπούδες ήταν προσωνύμιο της θεάς Αθηνάς που έδινε κουράγιο σε όσους την επικαλούνταν! Και ο Χριστός στους μαθητές του είπε : θαρσεῖτε, ἐγὼ νενίκηκα τὸν κόσμον (Ιωάνν. ιστ΄ 33), για να τους εγκαρδιώσει να ξεπεράσουν την θλίψη της επίγειας ζωής μετά την Ανάστασή Του!

Θάρρος, λοιπόν, εμείς και όχι θράσος, αν και πολλοί αποθρασύνονται και χαλούν την καθημερινότητά μας, γράφοντας και λέγοντας πολλά. Θαρρετά τους αντιμετωπίζουμε, γιατί θαρρούμε ότι η αποθάρρυνσή τους θα έλθει από τις λογής κατραπακιές που θα βιώσουν από τα σφάλματά τους.

Σε μερικές περιπτώσεις το θάρρος γίνεται θάρρητα και τότε ξεθαρρεύει και δεν έχει πληθυντικό. Παραπαίρνει θάρρος, όπως λέμε, και τότε εδώ ταιριάζει απόλυτα να πούμε ότι αποθρασύνεται.

Στο μεταξύ το καλοκαιράκι θαρρετά προχωρεί και μας κάνει και εμάς να αναθαρρούμε, γιατί ο Σεπτέμβρης θα έλθει με τις ματαιώσεις και τις ανατροπές να μας βάλει σε μια άκρως αποθαρρυντική καθημερινότητα.

Θαρρούμε, πιστεύουμε, ότι δεν τα εξαντλήσαμε όλα! Κάποιοι θαρρεύουν με τα χόμπυ τους του καλοκαιριού. Κι εμείς μαζί τους!

Με όλο το θάρρος δεν σας κουράζουμε άλλο. Δώσε θάρρος στο χωριάτη να σου ανέβει στο κρεβάτι, λέει η παροιμία και γι΄ αυτό δεν κάνουμε κατάχρηση της υπομονής σας, μένουμε, όμως, με το θάρρος της γνώμης μας διαθέσιμο να θαρρολεξιλογήσουμε και κάποια άλλη φορά.

*Η Σοφία Μουρούτη – Γεωργάνα είναι φιλόλογος και διδάσκει στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ