today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Ιμπραήμ Ραΐσί: Ένας διάδοχος για τον Χαμενεΐ;

Ο αρχηγός κράτους του Ιράν Αλί Χαμενεΐ είναι 80 ετών και έχει κακή υγεία. Στον αγώνα για την διαδοχή του φαίνεται ότι ο δικηγόρος Ιμπραήμ Ραϊσί προηγείται, γράφει το Der Spiegel.

Σε ηλικία 58 ετών ο Ιμπραήμ Ραϊσί έκανε δύο σημαντικά βήματα στην καριέρα του μέσα σε λίγες ημέρες: Ο ηγέτης της χώρας, Aγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ τον διόρισε την περασμένη εβδομάδα επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν.

Στη συνέχεια, το συμβούλιο των Εμπειρογνωμόνων τον εξέλεξε ως αναπληρωτή πρόεδρό του. Είναι τώρα ο δεύτερος τη τάξει στην ομάδα που θα εκλέξει νέο πολιτικό και θρησκευτικό ηγέτη στο Ιράν σε περίπτωση θανάτου του Χαμενεΐ.

Αυτές είναι ισχυρές ενδείξεις ότι ο Χαμενεΐ επέλεξε τον δικηγόρο ως διάδοχό του. Ο Ραϊσί ιδεολογικά είναι σε πλήρη συμφωνία με τον αρχηγό του κράτους. Ως έφηβος, ήταν ενεργός υποστηρικτής της ισλαμικής επανάστασης κατά του Σάχη. Στα 20 ήταν εισαγγελέας της επαρχίας Χαμαντάν. Το 1989 προήχθη σε Γενικό Εισαγγελέα της ιρανικής πρωτεύουσας ενώ δεν ήταν ακόμη 30 ετών, το 2004 ο τότε επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας Μαχμούντ Σαχρουντί τον διόρισε αναπληρωτή του και το 2014 έγινε Γενικός Εισαγγελέας του Ιράν.

Ένας άνθρωπος γεμάτος αντιφάσεις

Το 1988 ο Ραϊσί ως αναπληρωτής εισαγγελέας της Τεχεράνης ήταν μέλος των λεγόμενων επιτροπών θανάτου -ένα συμβούλιο το οποίο ενέκρινε την εκτέλεση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων χωρίς δίκη. Ο ίδιος δεν έχει ποτέ αρνηθεί τους ισχυρισμούς, αλλά λέει ότι η αντιπολίτευση είχε δίκαιες δίκες.

Ο Ραϊσί αρέσκεται να απεικονίζεται ως ο φύλακας του καθαρού δόγματος της ισλαμικής επανάστασης και πρωτεργάτης ενάντια στη δυτική επιρροή. Όταν η κυβέρνηση του Προέδρου Ροχανί υπέγραψε τη συμφωνία της Unesco το 2015 που εγγυάται ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση για άνδρες και γυναίκες, ο Ραϊσί διαμαρτυρήθηκε έντονα. “Η συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτιστικές αξίες του Ιράν και του Ισλάμ”, είπε. Η αντίστασή του συνέβαλε στο γεγονός ότι η ατζέντα δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Την ίδια στιγμή ο Ραϊσί είναι ένας άνθρωπος γεμάτος αντιφάσεις: από τη μία πλευρά, ο ίδιος έχει εκφράσει την επιθυμία να αποσυνδέσει το Ιράν από το παγκόσμιο Διαδίκτυο, την ίδια στιγμή που χρησιμοποιεί ακόμα και τα κοινωνικά δίκτυα για να μεταφέρει το μήνυμά του προς το λαό. Επίσης από τη μία πλευρά παρουσιάζει τον εαυτό του ως παιδί φτωχών αγροτών και από την άλλη είναι από το 2016 επικεφαλής του θρησκευτικού ιδρύματος Astan-e Qods-e Razavi, που διαχειρίζεται τράπεζες, επιχειρήσεις, ιδρύματα πρόνοιας και εφημερίδες και το οποίο έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων.

Ο Ραϊσί αν και συνδέεται στενά με το ιρανικό καθεστώς για 40 χρόνια, από την άλλη εμφανίστηκε στις προεδρικές εκλογές του 2017 ως το αουτσάιντερ που θα καταπολεμήσει την εκτεταμένη διαφθορά των ελίτ. Παρ’όλα αυτά έχασε καθαρά από τον Ροχανί πριν από δύο χρόνια.

Η άνοδος του Ραϊσί στους κόλπους του σιιτικού κλήρου είναι επίσης αντιφατική: ήδη από την ηλικία των 15 ετών εισήλθε σε θρησκευτικό σεμινάριο και ξεκίνησε μια καριέρα ως θρησκευτικός λόγιος. Έχει την ιερατική βαθμίδα του Χοτζατολεσλάμ – μια μεσαία βαθμίδα στην σιιτική ιεραρχία. Αλλά πρέπει να γίνει και Αγιατολάχ – το ιεραρχικό επίπεδο πάνω από τη βαθμίδα του Χοτζατολεσλάμ. Ιρανικές εφημερίδες τον επικρίνουν για έλλειψη εξουσίας, αλλά ο Ραϊσί ξαφνικά προσέθεσε και αυτόν τον τίτλο. Στην ιστοσελίδα του και σε δικά του κείμενα ο Ραϊσί ονομάζεται Αγιατολάχ. Το πρακτορείο ειδήσεων Mehr, που έχει στενούς δεσμούς με τον Χαμενεΐ, ονομάζει τον Ραϊσί Αγιατολάχ. Για την περαιτέρω άνοδο του Ραϊσί, η αναγνώρισή του ως Αγιατολάχ είναι αποφασιστικής σημασίας: επειδή μόνο ο Αγιατολάχ έχει την εξουσία να γίνει αρχηγός κράτους.

Πηγή: Der Spiegel

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ